Петък, 8 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Радиоенциклопедия
Войната и мирът в стара България - Войната и мирът в съжителството с Византия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Гост: Божидар Манов.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Родилно петно“ от Николай Коляда

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Никарагуански песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динко Иванов, Ансамбъл „Странджа“, Трендафил Димитров, Калинка Згурова, Илия Аргиров и други

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„За да имаш приятели“ по Йордан Радичков

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата
Лъжливата религия

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „България и светът на този ден“ – спомен за Вили Казасян (83 години от рождението)
• „По-здрави“ – Вредата за костите от драстичните диети
• „Изборът на водещия“ – Коментар на тема от седмицата
• „Музикален акцент“
• „Рязко“ с Румен Белчев
• Пловдив – Културна столица на Европа 2019 – присъединяване на жителите на квартал „Столипиново“
• „НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“ – коментар на експерти и организатори преди протеста в събота
• „Човекът“ - Стефания Георгиева, хореограф и създател на танцов театър „Атом“
• „Минути за култура“ – интервю Александрина Пендачанска за спектакъла на операта „Тоска“ в Софийската опера и балет
• „Интермецо“ – „С аромат на сутрешно кафе“

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• „Частен случай“
Може ли само на основанието на един социален доклад, едно дете да бъде настанено в Дом за деца, лишени от родителски грижи? Кой допуска в България социални доклади с невярно съдържание да объркват човешки съдби – на деца и родители? Два съдебни състава по казуса потвърждават, че е налице родителски капацитет на майката да отглежда детето си, а това е в противоречие с изложеното становище на социалните служители. Има ли нарушения в дома, в който се отглежда детето? Нарушени ли са правата на майката по чл. 56 от Конституцията на Република България и на Закона за адвокатурата?
Частният случай на една майка от Пловдив.
Гости в студиото адвокат Васил Попов и майката.
• „Съветите на адвоката“ - адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гост: Ралица Ангелова от „Тоника СВ“

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Деца в полет

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Галерия от съдби и изображения в новата книга на Митко Новков „От Мърквичка до Минотавъра“
• Иконата – символ и образ в модерното българско изкуство: интервю с Любен Домозетски, куратор на проекта в Софийската градска художествена галерия
• За първи път в София - Дни на канадските филми, подбрани от Теодор Ушев и Том МакСорли, директор на Канадската филмова академия
• Репортаж от представянето на специалното издание на „Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов
• „Апартаментът“ – театралната импровизация в Малък градски театър "Зад канала" под режисурата на Бойко Илиев, вдъхновена от едноименния филм.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Новият мултижанров проект LENS2LENS дава възможност за задълбочено и истинско разказване на разнообразни истории. Някои от най-добрите български фоторепортери ще споделят своите фотографски разкази от горещи точки на света.
Гост: Георги Тотев.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
„Бедният студент“ – най-популярната оперета на Карл Мильокер.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Рибарлъкът не свършва с Никулден
Напротив – той е занаят за цял живот, затова ние още веднъж ще поговорим за трудния хляб на рибарите. Всъщност ще говорят те, а ние се надяваме от техните разкази да разберете що за хора са те и какво е морето в техните съдби. За риболова някога и сега ще чуете опитни хора от Поморие, Созопол и Рибарското селище край Бургас.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Етно-посоки за Св. Спиридон и Деня на майсторите:
- В Етъра предстоят откриване на нова работилница за шарлан и честване на Майсторския празник. Ще научим и за наградите, които получи Етнографският музей на открито, включително за нова визуализация. Разказва директорът, доц. д-р Светла Димитрова.
- Покана от Пловдив, там по традиция Денят на Св. Спиридон и на майсторите–занаятчии се провежда много тържествено. С директора доц. д-р Ангел Янков ще поговорим и за 100 годишнината на Етнографския музей в града.
• Радиозагадка
• Ако пътувате за Лондон, не пропускайте първата изложба на младия автор Деян Михов. Негови творби вече са показвани в Лос Анджелис, а списание Forbes му посвещава специална статия и публикува четири от неговите картини.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Carpenters (Карпънтърс)
70-те години на ХХ век са били много продуктивни в музикално отношение, изграждайки и развивайки различни стилове. Поп музиката, особено по-мелодичната, също е търсела своето място на световната сцена. Едно от многобройните доказателства е музиката, която създават Карпентърс – брат и сестра (Ричард Карпентър и Карън Карпентър), които с дуета който създават, оставят важна следа в мелодичния поп, като и до днес песните им звучат много приятно, с лек невинен привкус на моменти.

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• На какво се дължи огромният зрителски успех на филма „Възвишение” – на литературната основа, на добрата режисура или на успешната реклама?
• Как се колекционира пърформънс – репортаж от първото гостуване на кураторката Изабела Мейдмънт от най-известния музей за съвременно изкуство в Лондон, Tate Modern, която сподели опит в тези практики.
• Капка Касабова за своя роман „Граница” – книга на годината в Шотландия.
• Първият българин, стъпил на Антарктида, първата българка, обиколила света, откривателят на „Бацилус булгарикус” и др. в научно-популярното изследване на Делян Момчилов „Българите – забравените постижения” – разговор с автора.
• „Комедия от грешки” – през месец декември ще ви представяме спомени на най-известните ни актьори за гафовете им на сцената. Този петък разказва Стефан Данаилов.
• „Иронии на времето”

от 19.00 до 21.40 часа
Директно от националната опера - "Тоска" от Джакомо Пучини

от 21.40 до 23.00 часа
Аларма
• Световна радио-премиера на Tropic оf Cancer, дебютния албум на инди-електро-рокендрол дуото Oohs. Гости в студиото са Максим Мокдад и издателят на албума за България Ангел Симитчиев. Говорим си за игри на думи, за извънземен синт-поп, за визуални изкуства (авторът на музиката, нека не забравяме, е още архитект и създател на изключително оригинални плакати), за лятна меланхолия в зимните месеци и за всякакви други „странични ефекти“.
• Предпремиерно за съвместния проект на японската художничка Акико Накаяма с българския композитор Мирян Колев – продукция, която ще можем да гледаме на живо на 14 декември в Дома на киното.
• Спектакълът „Голем“ на Анна Данкова в ДНК – последно за сезона – размисли за рутинното действие като ключ за разбиране на действителността, която населяваме.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Представяме младия пианист Симеон Гошев.
В предаването ще чуете:
Ференц Лист - Ноктюрно
Лудвиг ван Бетовен - Соната опус 31 №3
Леош Яначек - Клавирен цикъл "Мъгли"
Игор Стравински - Сюита из балета "Петрушка"
Бохуслав Мартину – „Болната кукла“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 13 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Между две световни войни – в сянката на Ньой: България между два преврата от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Kompost – концерт от INNtöne Jazz Festival в Германия. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев „Зърнопроизводството е нашето спасение“ – документален..

публикувано на 12.11.18 в 08:30

Понеделник, 12 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия История на обучението – Места за обучение от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал на Павел Колесников – пиано, запис от фестивала Musiq3 в Брюксел. от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.11.18 в 08:30

Неделя, 11 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Три сестри“ от Антон Чехов от 2.00 до 3.00 часа Кабаре „Фата Моргана“ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ансамбъл „Пазарджик“, Тодор Браяновски, Кина..

публикувано на 10.11.18 в 08:30

Събота, 10 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Артрок – началото. • Дъ Найс са едни от първите, които смело смесват рок, джаз и класика, давайки тласък за развитието на прогресив рока. Ще се върнем в 1968 г. с първия им албум „The Thoughts of Emerlist Davjack“ (Емиерлист Давджак е съчетание от фамилните имена на музикантите от..

публикувано на 09.11.18 в 11:58

Петък, 9 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Хлябът – символика и култура: Хлябът в приказния свят на вещите от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Прочутата флейтистка Микела Петри от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 08.11.18 в 08:30