Здравеопазването и неговите грешници

БГНЕС

Второ десетилетие и законодателно и отчетно ни лекуват по клинични пътеки. През цялото това време сме най-болните и с най-ниска продължителност на живота жители на континента. През цялото това време се смениха десетина правителства. Някои по три пъти.
Всяко от тях обявява, че приема като приоритет здравеопазването. Може би като собствен, а не на хората, имали понякога въодушевлението да станат прибързани избиратели. А един приоритет е собствен, когато имаш полза от него.
По днешни министерски данни лекарства за над 200 млн. лв. се продават годишно извън България. За сметка, икономическа и животоспасяваща, на тукашните пациенти. Засегнати са най-вече болните със сърдечно-съдови и онкологични заболявания, диабетици и хора с тежки хронични проблеми. Очаквано, защото там са големите пари и в болниците и в аптечните вериги.ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Емил Ганчев в студиото на предаването.

Домашен любимец за Коледа

Доколко домашният любимец променя живота на собственика и каква е отговорността на последния за грижите към първия. С отговора на този въпрос започва разговорът с д-р Емил Ганчев, за когото професията на ветеринарен лекар е съдба и още от училище мечтае да я практикува. Най-често пациентите му са кучета и котки, по-рядко птички, зайци, хамстери и морски..

публикувано на 13.12.17 в 13:05

Чистият въздух като начин на употреба

Общината в София и днес е безмилостна към мръсния въздух. Експертите там изработиха мерки, които ще се гласуват на следващата сесия. Една от тях е гражданството да бъде информирано в реално време за съдържанието на фини прахови частици. Там нормата е 50 мг на куб. м на ден. В някои райони се стига до 1600 мг. Та, досега гражданството беше информирано..

публикувано на 13.12.17 в 12:30
Част от корицата на книгата

За младежките субкултури или как се смекчават предразсъдъците

Какви са младежките субкултури у нас, кога се появяват и дали ги познаваме, ще говорим тази сутрин д-р Вихра Барова, която е автор на изследването „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън”. През годините субкултурите са обект на изследване в полето на няколко науки – криминология, социология и педагогиката. Но въпреки разбирането, че..

публикувано на 13.12.17 в 09:50
Стефания Георгиева

Стефания Георгиева: Всяка една ситуация за мен е танц

Стефания Георгиева е хореограф, създател на независим танцов театър АТОМ, преподавател по съвременен танц. В рубриката „Човекът“ ви представяме нейния портрет, в който са вплетени ритъмът, музика и желанието да направи невъзможното възможно. Къде се крие предизвикателството да бъдеш независим танцьор? Каква е перспективата за съвременния танц в..

публикувано на 13.12.17 в 09:05
Ясен Дараков

Ясен Дараков: Българите в Чикаго имат нужда от радио на български език

В Чикаго започна излъчване радио на български език „BG VOICE“ за българите, които живеят там. Как е възникнала идеята, кой ще „говори“ по „BG VOICE“, какво включва програмата и защо е важно да има радио за българи в САЩ? – разказва един от основателите му журналистът Ясен Дараков.

публикувано на 13.12.17 в 08:50