Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните двайсет години е процесът на сътрудничество на Югоизточна Европа и Западните Балкани

БНР Новини
На конференция в НДК по покана на българския премиер бяха косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.
Снимка: БГНЕС

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните двадесет години е процесът на сътрудничество на Югоизточна Европа и Западните Балкани. ЕС има желание да се установи сигурност, стабилност и просперитет в Западните Балкани. Това се доказа на срещата , която беше проведена вчера в София, по инициатива на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов. Този форум постави начало на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Това каза днес в предаванeто д-р Султанка Петрова – заместник социален министър.
На конференция в НДК по покана на българския премиер бяха косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Във форума взе участие и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани бяха възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните 20 години е процесът за сътрудничество в ЮИЕ. Форумът се определя като стъпка за добър диалог между страните в региона.
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е форум за политически диалог, като началото му се полага на Софийската среща на министрите на външните работи на страните на 6 - 7 юни 1996 г., когато е решено да се развива сътрудничество между страните-участнички в четири области: укрепване на сигурността, стабилността и добросъседството; икономическо развитие, социални, културни и здравни въпроси; правосъдие и борба с трафик на хора и други – посочи д-р Петрова.
Ключов приоритет на българското председателство ще бъде политиката по разширяване на ЕС, усилия за добро регионално сътрудничество и развитие на добри взаимоотношения. ЕС има желание да се установят сигурност, стабилност и просперитет на Балканите.
По време на българското председателство е предвидена среща на високо равнище (неформална), посветена на Западните Балкани, която ще се проведе на 18 май 2018 г. в София. Това е доказателство за усилията на правителството за добро съседство, стабилност, разбирателство и сигурност в региона.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24