Премълчаната история на Петър Богдан Бакшев

Проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, Румен Леонидов и Цанко Серафимов
Снимка: Василена Мирчева

 
Първата страница от „История на България“ от Петър Богдан Бакшев„Защитата на честта, още повече тази на родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени.“
Тези думи на Петър Богдан Бакшев, автор на новооткритата най-ранна известна българска история, бяха изведени от нейната откривателка проф. Лилия Илиева като най-важното послание от неговия труд – послание, сравнимо с Паисиевото „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ Само че един век по-рано.

Кой е Петър Богдан Бакшев? Той ли е автор на първата история на България, коя е втората ни летопис, обезценява ли това откритие ролята на отец Паисий, нуждаем ли се от това пренаписване и преподреждане. И още, вярно ли е, че Паисий неговият труд няма никакво или почти никакво влияние върху българското Възраждане, тъй като е неизвестен за широките маси (почти) до края му?
Кои са основните послания на Отеца, които още остават неосмислени от днешните му сънародници?

В разговора участват проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, проф. Галя Симеонова - Конах, Георги Наков, лидера на българите католици в Банат, Румъния, писателят Цанко Серафимов и преподавателката по история Евдокия Пенкова.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във ФейсбукВИЖТЕ ОЩЕ
Кърджали

21 октомври – Ден на град Кърджали

Кърджали e първият град в България, в който се представя изложба за 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е част от богатата на събития празнична програма по случай 21 октомври, когато се чества Денят на града. По време на Балканската война на този ден през 1912 година Кърджали, останал в пределите на Османската..

публикувано на 19.10.18 в 17:35
Георги Мамалев

Театър и лов в ефира

Гост на предаването е актьорът Георги Мамалев, който нито е рибар, нито е ловец, но все пак има едно злополучно участие в лов на диви прасета. Благодарение на неговото участие нито едно животно не е пострадало. За този изключителен ловен излет Георги Мамалев разказва с неподражаемото си чувство за хумор и прилагайки целия си артистичен чар.

публикувано на 19.10.18 в 17:05
Томас Едисън

От продавач на бонбони и вестници до велик изобретател

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа“. Това е написал преди повече от век известният изобретател Томас Алва Едисън, с чието име се свързва друга крилата фраза в същия дух: за деветдесет и деветте процента труд и единият процент талант. Резултатът на практика води да рекордните 1093 патента...

публикувано на 18.10.18 в 17:05
Аделина Филева, Митко Новков и Красимир Илиев в студиото на

Изкуство и емиграция – вътрешна и външна

В СГХГ успоредно стоят две изложби – на Александър Добринов, прочутия карикатурист и шаржист, и на Елиезер Алшех – един от най-интересните български художници от 30-40-те години на ХХ век, които сякаш нямат помежду си преплитания и пресечки. Двете експозиции носят две напълно несъотносими една към друга заглавия: неутралното „Александър Добринов...

публикувано на 17.10.18 в 17:10

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55