Премълчаната история на Петър Богдан Бакшев

Проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, Румен Леонидов и Цанко Серафимов
Снимка: Василена Мирчева

 
Първата страница от „История на България“ от Петър Богдан Бакшев„Защитата на честта, още повече тази на родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени.“
Тези думи на Петър Богдан Бакшев, автор на новооткритата най-ранна известна българска история, бяха изведени от нейната откривателка проф. Лилия Илиева като най-важното послание от неговия труд – послание, сравнимо с Паисиевото „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ Само че един век по-рано.

Кой е Петър Богдан Бакшев? Той ли е автор на първата история на България, коя е втората ни летопис, обезценява ли това откритие ролята на отец Паисий, нуждаем ли се от това пренаписване и преподреждане. И още, вярно ли е, че Паисий неговият труд няма никакво или почти никакво влияние върху българското Възраждане, тъй като е неизвестен за широките маси (почти) до края му?
Кои са основните послания на Отеца, които още остават неосмислени от днешните му сънародници?

В разговора участват проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, проф. Галя Симеонова - Конах, Георги Наков, лидера на българите католици в Банат, Румъния, писателят Цанко Серафимов и преподавателката по история Евдокия Пенкова.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във ФейсбукВИЖТЕ ОЩЕ
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

обновено на 15.08.18 в 17:02

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Стоян Стоянов

Пчеларството е една от най-древните селскостопански дейности и рядко с него се захващат случайни хора. Повечето от големите пчелари у нас са хора, наследили „занаята“ от бащите и дядовците си. Така е станало и със Стоян Стоянов от село Гильовци, община Несебър. На 14-ото международно изложение „Пчеларство - Плевен 2016“ той грабва наградата за..

публикувано на 13.08.18 в 17:05
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги и журналист с над 20 години практика в медиите на тема „Археология“; другият член на екипа е гл...

публикувано на 13.08.18 в 11:10
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 13.08.18 в 10:55