Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дисекция на спомените” - изложба на Кирил Чолаков

БНР Новини
Кирил Чолаков.
Снимка: Ани Петрова

Кирил Чолаков е български художник, реализирал се с еднакъв успех и у нас, и в Италия, и на европейската художествена сцена. Защото от близо 20 години живее и работи в Римини. Много от проектите му са посветени на места и творчески инвенции от това обкръжение. Кирил Чолаков винаги се връща към спомените, към останалите в паметта му приятелства, черно-белите фотографии и случки, които са новото му вдъхновение. Сега в галерия „Стубел” той представя изложбата си „Дисекция на спомените”. С нея той ни връща към действителни персонажи, чиито лица пробиват пелената на изминалото време, където на огромно платно ни разказва случка с един щъркел и ни въвежда в автентичната селска атмосфера, запечатала детски спомени или реални изображения. Чрез рисунките и много интересно изписаните на ръка колажни творби, Кирил Чолаков създава един нов език, включва своята лична памет като част от колективната, от историческото време. Неговите картини трябва да се съпреживяват от зрителя в залата, да внасят някакъв свой прочит и други препратки. Те не са еднакви като посока и визуален език, даже в една голямо-форматна картина през бялото пространство прелитат низ птици, а в края са разположени стихове на поетесата Богдана Зидарова, които са го впечатлили. В работите му, на пръв поглед леко-дишащи, непретенциозни си личи голямата ерудиция и интелектуална сила на художника. Хем тръгва от местата по нашите земи, село Извор например или квартала на софийското му детство, хем ни води към Къща отвъд света „към неземни рисунки” и сега към „Дисекция на спомените” с куратор Ирина Баткова, като индивидуалност със своя уникална ценностна система.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55