Запазена марка „Радиотеатър”: Българска драматургия

от 1 до 5 януари, от 2.00 часа
Автор:
Снимка: архив

Запазена марка „Радиотеатър” открива среднощните си врати и през 2018 г. Започваме с българска драматургия. Започваме с весели радиопостановки, за да е весела цялата година за всички. Тази седмица ви предлагаме да слушате ето какво:

Понеделник, 1 януари - „Приказка за златния дядо и дребната рибка” от Мирон Иванов - един великолепен български драматург, който, за съжаление, не получи приживе полагащото му се признание. Затова пък фондът на Радиотеатъра съхранява доста негови пиеси, изпълнени с прекрасното му чувство за хумор. В „Приказка за златния дядо и дребната рибка” ще чуете гласовете на големите български актьори Иван Кондов, Нейчо Попов, Енчо Багаров, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Григор Вачков, Пенчо Пенчев, Константин Коцев, Васил Попов. Постановката е на Аврам Георгиев.

Вторник, 2 януари - Имате възможност да чуете „Българи от старо време” от Любен Каравелов. Драматизацията е на Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор - Георги Морянов.

Сряда, 3 януари - Можете да слушате „Бай Ганьо” от Алеко Константинов. Драматизацията е на Челкаш. Участват артистите: Никола Попов, Виолета Николова, Любен Желязков, Георги Попов и други. Постановка - Моис Бениеш.

Четвъртък, 4 януари - „Чичовци” от Иван Вазов. Драматизация - Мария Громова. Великолепна радиоверсия. Със сигурност ще се забавлявате.  

Петък, 5 януари - Слушайте „Луди млади” от Цанко Церковски. Драматизация - Маргарита Венкова. Участват актьорите: Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Рая Нанкова, Елена Кънева и Анета Сотирова.

Обещаваме ви пет среднощни срещи с Радиотеатъра, в които със сигурност ще се посмеете и... може би поразсъните. Но пък ще будувате усмихнати. Приятно слушане.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на лятото Радиотеатърът представя "Вино от глухарчета" от Рей Бредбъри

Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато и запушено с тапа. А сега, след като Дъглас вече знаеше, наистина знаеше, че е жив, и неспирно се движеше из този свят, за да го докосва и да го проучва от край до край, струваше му се съвсем редно и уместно част от новото му познание, една частица от този особен жътвен ден да бъде запечатана, за да я..

публикувано на 13.10.18 в 08:45

Напред-назад в годините

Не съвсем от самото начало. Но от 1988 година. Ина Вълчанова създава документалната си радиопиеса „От самото начало“ през 1997 г., стъпвайки върху записи от 1988 г. и 1990 г., направени в Русе по време на големите химически обгазявания, както и върху записи от първия голям митинг пред „Свети Александър Невски“ през 1989 година. Самата авторка се опитва..

публикувано на 12.10.18 в 09:25

И въпреки това аз продължавам да пиша

Всеки пътува за някъде и се връща от някъде. Всеки. Освен Емили. Емили винаги е тук. Винаги тук. В Амхърст. Емили Дикинсън (1830-1886). Четеш поезията й и недоумяваш, че светът не я е открил навреме - едва доста години след смъртта й научава, че е пропуснал живота на световноизвестна поетеса. Но сякаш самата Емили Дикинсън се е отнасяла с недоверие към..

публикувано на 06.10.18 в 09:30
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Радиотеатърът с премиера: световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод – Огнян Стамболиев. Адаптация – Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 05.10.18 в 10:00

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46