Запазена марка „Радиотеатър”: Българска драматургия

от 1 до 5 януари, от 2.00 часа
Автор:
Снимка: архив

Запазена марка „Радиотеатър” открива среднощните си врати и през 2018 г. Започваме с българска драматургия. Започваме с весели радиопостановки, за да е весела цялата година за всички. Тази седмица ви предлагаме да слушате ето какво:

Понеделник, 1 януари - „Приказка за златния дядо и дребната рибка” от Мирон Иванов - един великолепен български драматург, който, за съжаление, не получи приживе полагащото му се признание. Затова пък фондът на Радиотеатъра съхранява доста негови пиеси, изпълнени с прекрасното му чувство за хумор. В „Приказка за златния дядо и дребната рибка” ще чуете гласовете на големите български актьори Иван Кондов, Нейчо Попов, Енчо Багаров, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Григор Вачков, Пенчо Пенчев, Константин Коцев, Васил Попов. Постановката е на Аврам Георгиев.

Вторник, 2 януари - Имате възможност да чуете „Българи от старо време” от Любен Каравелов. Драматизацията е на Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор - Георги Морянов.

Сряда, 3 януари - Можете да слушате „Бай Ганьо” от Алеко Константинов. Драматизацията е на Челкаш. Участват артистите: Никола Попов, Виолета Николова, Любен Желязков, Георги Попов и други. Постановка - Моис Бениеш.

Четвъртък, 4 януари - „Чичовци” от Иван Вазов. Драматизация - Мария Громова. Великолепна радиоверсия. Със сигурност ще се забавлявате.  

Петък, 5 януари - Слушайте „Луди млади” от Цанко Церковски. Драматизация - Маргарита Венкова. Участват актьорите: Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Рая Нанкова, Елена Кънева и Анета Сотирова.

Обещаваме ви пет среднощни срещи с Радиотеатъра, в които със сигурност ще се посмеете и... може би поразсъните. Но пък ще будувате усмихнати. Приятно слушане.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философските отклонения на Дени Дидро по радиото

Силно експресивен и комедийно натоварен актьорски състав стои зад гласовете в тази аудиодраматизация на едно от най-знаменитите произведения на Просвещението – романът, който показа и доказа, че героите на един роман хем могат да участват в стремително развиващо се повествование, хем могат да умуват над сложни етични проблеми и философски обобщения, и..

публикувано на 13.01.18 в 10:05
Детайл от архитектурната скица на Уилям Блек

„Гара Виктория“ като едно от Другите Места / Other Places на Харолд Пинтър

Когато един автор назовава произведението си на името на едно реално съществуващо и добре познато в продължение на дълги епохи място, интригата струи още от заглавието, защото е ясно, че този автор има да каже нещо нечуто дотогава за това добре познато място и в същото време е твърде вероятно, ако не и съвсем сигурно, че огромна част от тежестта на..

публикувано на 12.01.18 в 09:21

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси. В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ...

публикувано на 07.01.18 в 09:15

Незабравените от Бога

„Забравените от небето“ са документални разкази на столетници от села в Родопите. Записани са и са обработени от Екатерина Томова още през 80-те години. Тогава около изданието на книгата възникват груби спорове за авторството ѝ, спънки за издаването ѝ, административни намеси, които имат за цел да предотвратят появата ѝ на бял свят. Но така или иначе..

публикувано на 06.01.18 в 09:05
Сцена от „Напразните усилия на любовта” от Шекспир в театъра на Българската армия. На снимката: Йосиф Сърчаджиев, Петър Гюров и Стефан Данаилов (отляво надясно).

„Напразните усилия на любовта”, спектакъл на Леон Даниел

Радиотеатърът посреща 2018 година със спектакъла - епоха в българския театър - „Напразните усилия на любовта” от Уилям Шекспир. Това е едно от паметните представления на големия ни режисьор Леон Даниел, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Спектакълът е на Театър „Българска армия” от 1978 г. и е сред най-забележителните представления в..

публикувано на 01.01.18 в 11:00