Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Христо Танев, втора част

Снимка: архив

В предпразничната вечер на 22 декември ще продължим темата от миналия петък. Срещаме слушателите с един от най-талантливите съвременни български инструменталисти – водача на виолончелите в СО на БНР Христо Танев. Получил солидно музикално образование при доайени на изпълнителското изкуство, той започва творческия си път като член на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, а от 1994 година до днес е концертмайстор и водач на виолончеловата група в Симфоничния оркестър на БНР. Има забележителни изяви и в областта на соловото и ансамблово музициране, особено след като през 2006 става част от състава на квартет „Димов“, преименуван през 2017 на квартет „Големинов“.
„Смело мога да кажа, че ако съм научил нещо след „Джулиард“, наистина много, това е било точно в работата ми с Димо Димов. Човек си мисли, че е научил всичко, но именно такива срещи му показват реалното му ниво“.
Още майсторски изпълнения на Христо Танев можете да чуете този петък (22 декември) от 23 часа на вълните на програма „Христо Ботев”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30