Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни ръце, златно сърце!

БНР Новини
3
В стогодишната бакърджийница на улица „Житна чаршия“.
Снимка: Елена Кортел

Сто години в бащината бакърджийница на майстор Добрин Николов от Самоков звънчето на вратата посреща и изпраща сръчните стопани и купувачите на домашни изделия и суверини, изковани от мед. Не мога да откъсна очите си от топлото сияние на саханите, тавите и подносите, на паната-картини, от изящните извивки на джезветата, на каничките за вино или букетче цветя, изработени от великолепния умелец... Рисунъкът, инкрустациите по тях са прекрасно изображение на прочутата самоковска чешма с халката или на други паметни старини, на красивите полски цветя или на ледените цветя-шедьоври на зимата, на огненото лице на Слънцето и сияйните му лъчи.
Майсторството на Добрин Николов от Самоков се лее от непресъхващия извор на предците му, той носи в гените си още много други умения.
Читалището-паметник „Отец Паисий“ заедно с бащината бакърджийница за майстор Добрин са били и остават част от родното огнище, където огънят на творчеството се разпалва и създава неповторима красота. Музикалните умения на майстора са също много – той свири на мандолина, пее в черковния хор, а обича и руските романси. Освен всичко това и рисува. В бакърджийницата на видно място са първо портретите на родителите му, а после и на колоритни местни хора.
Гостуването в стогодишната работилничка при майстора бакърджия Добрин Николов от Самоков е изпъстрено с много разкази. Тук приказката ни върви и обикаля целия огромен свят на умелеца с голяма душа. Един период от живота му е минал и в бившия Съветски съюз, там той работил по строежите, като смята, че най-голямото му постижение тогава е умението му да усеща струните на човешката душа – това усещане също е изковано ден след ден на Житна чаршия, където е дюкянчето на баща му, много тачен майстор от цветното, многоетническо население на стария Самоков.
Майстор Добрин е надарен с толкова много благодат, която изпълва стотици хора с красота, опитът и душевността му посипват пред мене зрънца от мъдрост. Разказ след разказ, неусетно го приех толкова близък до сърцето си, че започнах да му говоря на „ти“, като на свой човек, с душа като топла пита – а той раздава ли раздава от нея и тя не се свършва, напротив – расте. Към Бога, към Твореца! Вярващ човек, надарен с много умения, благодарен на Създателя ни за тях. Златна ти душа, златни ти ръце, майсторе!




Снимки: Елена Кортел


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32