Шест месеца слава

Статията в „Ди Цайт“
От вчера не само ще запълваме личния си календар ден след ден, но и ще отброяваме шестмесечното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Официалната церемония по откриването ще бъде на 11 януари в Народния театър и още от следващия ден ще започнат първите събития, които са разписани да бъдат около 300 за всичките шест месеца. В очакване сме да ни посетят в този период много държавни и правителствени глави, както и ръководители на ЕК и Европейския съвет, множество политици и чуждестранни гости.

В очакване на всичко това, в самия край на отминалата 2017 година, влязохме в устата на европейските журналисти. След британския „Гардиън“, който писа за „облака от корупция“, надвиснал над България, и немският „Ди Цайт“ не се посвени да напомни, че страната – председател, 11 години след влизането си в ЕС, продължава все още да е на дъното на всички социални класации и че въпреки растежа, който се забелязва в нея и ниската безработица в страната, не е спряна масовата емиграция. От изданието напомнят още за печално известните подкупни български граничари, за олигархичните и бизнес интереси, които държат магистрати и политици под контрол, за беззъбата журналистика и антикорупционния закон, приет набързо преди Коледа, и в който никой не вярва, май. (още по темата можете да чуете в звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите на дигиталната личност

Сърфирате из интернет, където разглеждате всевъзможни сайтове, публикации и видеа. Потопили сте се напълно в атмосферата на виртуалния свят, който неволно сте си създали, но разни реклами не спират да ви притесняват. Някои привличат вниманието ви и са точно това, от което имате нужда, други обаче са точно обратното. Започвате да се питате защо ви се..

публикувано на 23.01.18 в 13:16
Венцислав Ангелов - Чикагото

Между фейсбук и затворническата килия

Хайде да вземем и да си представим, че братя Галеви, които изчезнаха преди години яко дим и които са обявени за издирване, по принцип си щъкат из някой европейски град, имат социален живот и активен бизнес, т.е. са на абсолютен показ, но българските служби не могат да ги открият. Звучи фантастично, но не е така, защото има прецедент и той се казва..

публикувано на 23.01.18 в 12:25

Очи на четири лапи

„Физическата свобода е нещо толкова естествено, че цената й можеш да осъзнаеш само когато я загубиш.“ Така членовете на фондация „Очи на четири лапи“ започват описанието на своята мисия. Те вярват, че с помощта на кучетата-водачи незрящите могат да бъдат свободни и независими. За четириногите герои, които оказват безценна помощ на своите стопани,..

публикувано на 23.01.18 в 12:20
Димитър Агоцев и Християна Янкова в студиото на

Какво е мъшинг и как да го практикуваме

Мъшинг спортовете набират все по-голяма популярност у нас. Това са всички онези физически дейности, който можем да практикуваме в компанията на своето куче. Съществуват много разновидности - като започнем от карането на колело, бягането, ските, преходите в планината и състезанията с кучешки впрягове. И докато в някои части на света партньорството с..

публикувано на 23.01.18 в 11:50

Жителите на Нови Хан срещу добива на кварцов пясък

Каква опасност представлява за жителите на Нови Хан планираното добиване на кварцов пясък? Подлежат ли на актуална регламентация старите концесии? В „Нашият ден“ говорим с Методи Тошкин, инженер-химик и представител на местното гражданско сдружение, и с кмета на Нови Хан Петко Костов. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 23.01.18 в 10:51