Шест месеца слава

Статията в „Ди Цайт“
От вчера не само ще запълваме личния си календар ден след ден, но и ще отброяваме шестмесечното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Официалната церемония по откриването ще бъде на 11 януари в Народния театър и още от следващия ден ще започнат първите събития, които са разписани да бъдат около 300 за всичките шест месеца. В очакване сме да ни посетят в този период много държавни и правителствени глави, както и ръководители на ЕК и Европейския съвет, множество политици и чуждестранни гости.

В очакване на всичко това, в самия край на отминалата 2017 година, влязохме в устата на европейските журналисти. След британския „Гардиън“, който писа за „облака от корупция“, надвиснал над България, и немският „Ди Цайт“ не се посвени да напомни, че страната – председател, 11 години след влизането си в ЕС, продължава все още да е на дъното на всички социални класации и че въпреки растежа, който се забелязва в нея и ниската безработица в страната, не е спряна масовата емиграция. От изданието напомнят още за печално известните подкупни български граничари, за олигархичните и бизнес интереси, които държат магистрати и политици под контрол, за беззъбата журналистика и антикорупционния закон, приет набързо преди Коледа, и в който никой не вярва, май. (още по темата можете да чуете в звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

България – бъдещ лидер в производството на шафран?

Бъдещето на бизнеса с една от най-скъпите подправки в света – шафрана, се оказва на дневен ред за България благодарение и на дейността на Българската национална асоциация на производителите на шафран (БНАПШ). Броени минути преди началото на конференция по темата в ефира на „Нашият ден“ се включва председателят на Асоциацията Хасан Тахиров, за да убеди..

публикувано на 26.04.18 в 14:20
Константин Занков в студиото на програма „Христо Ботев“

Свръхтуризмът – болестта на ХХІ век

В деня, в който филипинският остров Боракай се затваря за туристи за поне половин година, поради превръщането му в „септична яма“ вследствие на туристически посещения, задаваме въпроса за последиците от свръхексплоатацията в туристическата индустрия и ролята на туристическия мениджмънт и световните правителства за ограничаването им. В коментара си..

публикувано на 26.04.18 в 13:35

Само цветя и рози

Преди доста време попаднах на една информация долетяла от далечна Северозападна Франция. Там кметовете на 14 малки общини пропищели от набези и кражби. Били заловени двама мъже на двайсет години, които само за две нощи изръшкали малките кметства на Нормандия. Плячката им била дребна – от кметствата липсвали знамена и ленти, които носят кметовете като..

публикувано на 26.04.18 в 12:25
Част от корицата на „Контролът в здравеопазването“ от Антония Илиева

За контрола в здравеопазването

Имаме ли у нас ясни и работещи медицински стандарти, какво представлява т.нар. „меко право“ и има ли място за него – това са малка част от въпросите, които разглежда Антония Илиева, доктор по право и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в анализа „Контролът в здравеопазването“. В изследването тя прави още и пълен правен обзор на..

публикувано на 25.04.18 в 13:11

Кво става всъщност?

Приятно ме изненада в. „Дневник“ с новата си рубрика „Тийнейджърът вкъщи“. Ако имате време, следете я, защото има какво да се научи за мненията, интересите, чувствата и страховете на тези съвсем млади хора, които ние, които сме на светлинни години далеч от тяхната възраст, не разпознаваме и често обиждаме с квалификациите си. Не по-малко бях..

публикувано на 25.04.18 в 12:25