За един шестмесечен наем

И днес влиятелни световни медии посрещат рутинното, ротационно българско европредседателство с характеристиките – „най бедната и най-корумпираната страна в Съюза”. Продължават с „мафиотски манталитет, по-малко от 15% от сънародниците ни вярват в институциите и последно място по свобода на словото на континента”.
Констатации, които малко тревожат и избиратели, и избираеми. Защото електоратът доброволно е предал богатствата на страната в десет семейства, според Франс прес. А политическите формации са стопански съдружия със смесено финансиране – най-високата партийна субсидия от бюджета, богати възможности за усвояване на документално надписани евросубсидии, обществени поръчки, пряк натиск върху бизнеса и контрабандни канали.
Тъй наречената "средна класа", която по проверена навън теория е гарант за обществена и стопанска стабилност и база за държавен просперитет, реално се намира в чужбина и финансира останалите си тук роднини. Оттам е и основният валутен поток години наред. Който ще секне до няколко години. По биологични причини.
За управляващите сегашното европредседателство е голямата възможност да покажат вярност. (повече по темата можете да научите в звуковия файл)

ВИЖТЕ ОЩЕ

България – бъдещ лидер в производството на шафран?

Бъдещето на бизнеса с една от най-скъпите подправки в света – шафрана, се оказва на дневен ред за България благодарение и на дейността на Българската национална асоциация на производителите на шафран (БНАПШ). Броени минути преди началото на конференция по темата в ефира на „Нашият ден“ се включва председателят на Асоциацията Хасан Тахиров, за да убеди..

публикувано на 26.04.18 в 14:20
Константин Занков в студиото на програма „Христо Ботев“

Свръхтуризмът – болестта на ХХІ век

В деня, в който филипинският остров Боракай се затваря за туристи за поне половин година, поради превръщането му в „септична яма“ вследствие на туристически посещения, задаваме въпроса за последиците от свръхексплоатацията в туристическата индустрия и ролята на туристическия мениджмънт и световните правителства за ограничаването им. В коментара си..

публикувано на 26.04.18 в 13:35

Само цветя и рози

Преди доста време попаднах на една информация долетяла от далечна Северозападна Франция. Там кметовете на 14 малки общини пропищели от набези и кражби. Били заловени двама мъже на двайсет години, които само за две нощи изръшкали малките кметства на Нормандия. Плячката им била дребна – от кметствата липсвали знамена и ленти, които носят кметовете като..

публикувано на 26.04.18 в 12:25
Част от корицата на „Контролът в здравеопазването“ от Антония Илиева

За контрола в здравеопазването

Имаме ли у нас ясни и работещи медицински стандарти, какво представлява т.нар. „меко право“ и има ли място за него – това са малка част от въпросите, които разглежда Антония Илиева, доктор по право и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в анализа „Контролът в здравеопазването“. В изследването тя прави още и пълен правен обзор на..

публикувано на 25.04.18 в 13:11

Кво става всъщност?

Приятно ме изненада в. „Дневник“ с новата си рубрика „Тийнейджърът вкъщи“. Ако имате време, следете я, защото има какво да се научи за мненията, интересите, чувствата и страховете на тези съвсем млади хора, които ние, които сме на светлинни години далеч от тяхната възраст, не разпознаваме и често обиждаме с квалификациите си. Не по-малко бях..

публикувано на 25.04.18 в 12:25