Отец Рафаил - за празниците, децата и за църквата като семейство

В първото издание за 2018 година рубриката „Човекът“ представя йеромонах Рафаил, известен с някои свои екстравагантни идеи и доста популярен в медиите със своите категорични позиции по различни обществени въпроси.
Йеромонах Рафаил, по граждански паспорт Росен Стефанов, всъщност е приел кръщението чак на 21 години, завършил е Богословския факултет и накрая – малко преди 30-ата си година се е подстригал за монах…
И макар обществените изяви на отец Рафаил сами по себе си да са достатъчно интересни – все пак неговата основна житейска задача, която е превърнал в съдба е грижата за деца, останали без родители, без дом и без семейства…
Постоянният интерес на отец Рафаил към децата в риск датира от най-младите му години, когато няколко години е работил като социален работник в София, точно по времето, когато тези служби едва-едва започваха да функционират.
Човек би си представил ѝеромонаха като един благ свещеник, чиято основна задача е да успокоява и призовава за християнско търпение страдащите от своите собствени проблеми или чиновническо бездушие деца и възрастни… но това не е съвсем така. В повечето случаи отец Рафаил обикаля домовете за деца в риск, работи с неправителствени организации, досажда на съда, на прокуратурата и на местните власти, когато разбере за някакъв проблем. Съдбата го е срещнала с различни несправедливости по отношение на най-беззащитните – децата.
Лично се е погрижил някои изведени от институции деца да започнат посещения при логопед, при психотерапевт, при специализиран лекар. Той понякога е много доволен, че първите срещи между родители и деца – когато става дума за събирането им след по-дълга раздяла, стават в църквата там е малко по-лесно - близките, разделени по силата на някакви обстоятелства, да се намерят отново.
Отец Рафаил е голям противник на езическите курбани, поклони и салтанати и го е казвал неведнъж. Това е спорна теза, според някои. Но пък е безспорно, че отецът е лауреат на специалния приз „Гражданска доблест“ за 2015 година за „смела гражданска позиция“, даван от неправителствени организации.
А какво смята да прави той през новата 2018 година? Ще създаде нещо ново, заедно със свои приятели, нещо, което ще прилича на неправителствена организация, но не съвсем, и ще се грижи за най-беззащитните – деца, социално слаби и възрастни хора…


ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Колев-Босия

Да победиш онова, което не е такова, каквото трябва

„Анатемосайте ме. Ама няма да подкрепя Босия. Не може да си застрашаваш живота. Каузата на Босия касае живота, не смъртта. Ама той се бил жертвал за мене? Не, мерси. Животът е най-висша ценност – пред законността, пред антикорупцията, пред всичко останало.“                               Апостол Апостолов „Буквално всеки от нас може да бъде прегазен на..

публикувано на 19.07.18 в 11:00

Стефан Георгиев: Имаме нужда от позитивен разказ

Докато министрите се срещат – за това как изглеждат социалните и трудови проблеми в очите на гражданите и експертите в „Нашият ден“ говорим със Стефан Георгиев, социолог в агенцията за социални и маркетингови изследвания АФИС. Във вашия живот на работещи хора се вглеждаме в началото на срещата на министрите на заетостта и социалните грижи на..

публикувано на 19.07.18 в 10:15

Да живеят скаутите

Зло да го забрави отец Иван. Последно време не се сещах за него. Човешко е. Ако не споделиш мъката си или радостта си с другите и те забравят някак. Та извел е отец Иван на брега на язовир „Огоста“ около 70 деца от неговите питомци, които иначе наброяват 250 души. Децата са щастливи – има вода – къпят се, насред природата са, спят в палатки, а когато вали..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Събота сутрин в село Градина

Плодородното село Градина е най-голямото село в община Първомай. В него живеят над две хиляди човека и естествено основният поминък е земеделието. През 1946 година населението е наброявало близо 4100 души. Площта на селото заедно със земята, която се обработва и гората достига близа 23 000 дка. В селото има 2 църкви – православна и евангелистка. На 3-4..

публикувано на 18.07.18 в 08:55
Михайлина Павлова и Александър Хинков

Журналистиката на успеха

В какво вярват журналистите, кои новини са важните, защо ни убягва позитивизмът и къде да търсим добрия пример? Искаме ли интернет да се превърне в честно, равнопоставено и безопасно пространство? За кои успели българи разказват журналистите от онлайн медията uspelite.bg и защо искат да са част от най-значимата и градивна промяна в България? И още за..

публикувано на 17.07.18 в 13:45