Отец Рафаил - за празниците, децата и за църквата като семейство

В първото издание за 2018 година рубриката „Човекът“ представя йеромонах Рафаил, известен с някои свои екстравагантни идеи и доста популярен в медиите със своите категорични позиции по различни обществени въпроси.
Йеромонах Рафаил, по граждански паспорт Росен Стефанов, всъщност е приел кръщението чак на 21 години, завършил е Богословския факултет и накрая – малко преди 30-ата си година се е подстригал за монах…
И макар обществените изяви на отец Рафаил сами по себе си да са достатъчно интересни – все пак неговата основна житейска задача, която е превърнал в съдба е грижата за деца, останали без родители, без дом и без семейства…
Постоянният интерес на отец Рафаил към децата в риск датира от най-младите му години, когато няколко години е работил като социален работник в София, точно по времето, когато тези служби едва-едва започваха да функционират.
Човек би си представил ѝеромонаха като един благ свещеник, чиято основна задача е да успокоява и призовава за християнско търпение страдащите от своите собствени проблеми или чиновническо бездушие деца и възрастни… но това не е съвсем така. В повечето случаи отец Рафаил обикаля домовете за деца в риск, работи с неправителствени организации, досажда на съда, на прокуратурата и на местните власти, когато разбере за някакъв проблем. Съдбата го е срещнала с различни несправедливости по отношение на най-беззащитните – децата.
Лично се е погрижил някои изведени от институции деца да започнат посещения при логопед, при психотерапевт, при специализиран лекар. Той понякога е много доволен, че първите срещи между родители и деца – когато става дума за събирането им след по-дълга раздяла, стават в църквата там е малко по-лесно - близките, разделени по силата на някакви обстоятелства, да се намерят отново.
Отец Рафаил е голям противник на езическите курбани, поклони и салтанати и го е казвал неведнъж. Това е спорна теза, според някои. Но пък е безспорно, че отецът е лауреат на специалния приз „Гражданска доблест“ за 2015 година за „смела гражданска позиция“, даван от неправителствени организации.
А какво смята да прави той през новата 2018 година? Ще създаде нещо ново, заедно със свои приятели, нещо, което ще прилича на неправителствена организация, но не съвсем, и ще се грижи за най-беззащитните – деца, социално слаби и възрастни хора…


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христофор Караджов

Проф. Христофор Караджов: Журналистиката не трябва да върви с победителите, тя трябва да е техен коректив

Защо Доналд Тръмп „раздаде награди“ за фалшиви новини, как реагираха „наградените“ и за какво говори това решение на американския президент да „отличи“ с такава „награда“ най-престижните издания в САЩ? Проф. Христофор Караджов: Тръмп направи термина „фалшиви новини“ много популярен, защото постоянно го повтаря не само откакто е президент, а и от..

публикувано на 22.01.18 в 13:44
Димитър Димитров

Димитър Димитров: Без свободни медии не можем да се борим с фалшивите новини

Двама българи влизат в експертната група на Европейската комисия за борба с фалшивите новини, единият от които е Димитър Димитров от „Уикимедия“. Какви ще са новите „оръжия“ на ЕК срещу фалшивите новини и защо тази група се създава тъкмо сега? Димитър Димитров: Защото,от две години се наблюдава една зачестила активност на дезинформация. И по-големите..

публикувано на 22.01.18 в 13:23

Промяната като статукво

Според последните данни на Института по пазарна икономика, две трети от страната произвежда около 14% от продукцията у нас. Остатъкът е обособен в т.нар. икономически центрове, сред които начело е очаквано София, където е съсредоточена близо половината от днешната ни стопанска активност. Във втория, Пловдив, произвеждат пет пъти по-малко. Този дисбаланс се..

публикувано на 22.01.18 в 12:40

Защо не трябва да мълчим

През изтеклата седмица паралелните светове на еуфория и недоволство се разхождаха по българските и европейските улици. И, съвсем логично бяха изобразени на страниците на медиите. Но как? И защо отново един журналист каза, че не трябва да мълчим, а срещу него се изсипаха безброй обиди, заплахи и закани? За олигарсите, памфлетите, скечовете и „патриотичните..

публикувано на 22.01.18 в 12:25

Син Човеческий дойде да подири и спаси погиналото

В неделята на Закхей заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще говорим за това необходимо ли е днес свещенослужителите да се замислят върху това как се отнасят към грешниците, тъй като ние всички сме грешни. Любовта или назиданието е важно при обгрижването на вярващите?

публикувано на 22.01.18 в 09:50