Отец Рафаил - за празниците, децата и за църквата като семейство

В първото издание за 2018 година рубриката „Човекът“ представя йеромонах Рафаил, известен с някои свои екстравагантни идеи и доста популярен в медиите със своите категорични позиции по различни обществени въпроси.
Йеромонах Рафаил, по граждански паспорт Росен Стефанов, всъщност е приел кръщението чак на 21 години, завършил е Богословския факултет и накрая – малко преди 30-ата си година се е подстригал за монах…
И макар обществените изяви на отец Рафаил сами по себе си да са достатъчно интересни – все пак неговата основна житейска задача, която е превърнал в съдба е грижата за деца, останали без родители, без дом и без семейства…
Постоянният интерес на отец Рафаил към децата в риск датира от най-младите му години, когато няколко години е работил като социален работник в София, точно по времето, когато тези служби едва-едва започваха да функционират.
Човек би си представил ѝеромонаха като един благ свещеник, чиято основна задача е да успокоява и призовава за християнско търпение страдащите от своите собствени проблеми или чиновническо бездушие деца и възрастни… но това не е съвсем така. В повечето случаи отец Рафаил обикаля домовете за деца в риск, работи с неправителствени организации, досажда на съда, на прокуратурата и на местните власти, когато разбере за някакъв проблем. Съдбата го е срещнала с различни несправедливости по отношение на най-беззащитните – децата.
Лично се е погрижил някои изведени от институции деца да започнат посещения при логопед, при психотерапевт, при специализиран лекар. Той понякога е много доволен, че първите срещи между родители и деца – когато става дума за събирането им след по-дълга раздяла, стават в църквата там е малко по-лесно - близките, разделени по силата на някакви обстоятелства, да се намерят отново.
Отец Рафаил е голям противник на езическите курбани, поклони и салтанати и го е казвал неведнъж. Това е спорна теза, според някои. Но пък е безспорно, че отецът е лауреат на специалния приз „Гражданска доблест“ за 2015 година за „смела гражданска позиция“, даван от неправителствени организации.
А какво смята да прави той през новата 2018 година? Ще създаде нещо ново, заедно със свои приятели, нещо, което ще прилича на неправителствена организация, но не съвсем, и ще се грижи за най-беззащитните – деца, социално слаби и възрастни хора…


ВИЖТЕ ОЩЕ
Михайлина Павлова и Георги Ауад в студиото на програма „Христо Ботев“

Как се измерва емоционалният тон на реакциите

Българският специалист по медийни анализи, измерване и оценка на репутацията Георги Ауад е финалист в категория „Млад професионалист на годината“ на наградите на Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (АМЕС) за 2018 година. „Само за няколко години влиянието на социалните медии надскочи това на традиционните, отваряйки вакуум за..

публикувано на 23.04.18 в 14:05

За Сирия и възможните сценарии

За тези 7 години, откакто започна конфликтът в Сирия, данните показват, че имаме вече 6 млн. бежанци. Новината от последните дни е въздушният удар на Съединените щати, Великобритания и Франция над цели на сирийското правителство в Дамаск и Хомс, където според предположенията има обекти, свързани с производството на химически оръжия. Наблюдателите..

публикувано на 23.04.18 в 13:05
Николай Йорданов, Михайлина Павлова и д-р Антонина Кардашева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Десет съвета за медии или какво трябва да знаете, когато ви интервюират? Другата гледна точка

По време на обучението (коучинг) за професионалисти, които биха искали да разширят или да подобрят присъствието си в медиите, организирано от Българската асоциация за тренинг и развитие (БАТР), гости в студиото на „Мрежата“ бяха председателят на БАТР Николай Йорданов и психологът д-р Антонина Кардашева. Какво е репортажът, дискусията, разговорът „лице в..

публикувано на 23.04.18 в 12:45

„Карибски пирати“ 6

Тези дни Валентин Радев, министърът на вътрешните работи, се срещна с ръководството на БФС, депутати и спортното министерство на Националния стадион „Васил Левски“ в София, за да обсъдят бъдещи мерки за сигурност при футболни срещи. Срещата е по инициатива на спортният министър Красен Кралев, който преди това е имал разговор с главния секретар на МВР..

публикувано на 23.04.18 в 12:25
Доц. Михаил Околийски

За парите, които плащаме за здраве

Преди няколко месеца у нас беше представен доклад на Световната здравна организация, в който имаше притеснителни данни – българите живеят по-малко от средното, пушат много, пият много, но и доплащат най-много за здраве. Притеснителен е и фактът, че доплащането на пациентите с лични средства за здравеопазване достига 44,2%. Какви са практиките в другите..

публикувано на 23.04.18 в 12:00