Отец Рафаил - за празниците, децата и за църквата като семейство

В първото издание за 2018 година рубриката „Човекът“ представя йеромонах Рафаил, известен с някои свои екстравагантни идеи и доста популярен в медиите със своите категорични позиции по различни обществени въпроси.
Йеромонах Рафаил, по граждански паспорт Росен Стефанов, всъщност е приел кръщението чак на 21 години, завършил е Богословския факултет и накрая – малко преди 30-ата си година се е подстригал за монах…
И макар обществените изяви на отец Рафаил сами по себе си да са достатъчно интересни – все пак неговата основна житейска задача, която е превърнал в съдба е грижата за деца, останали без родители, без дом и без семейства…
Постоянният интерес на отец Рафаил към децата в риск датира от най-младите му години, когато няколко години е работил като социален работник в София, точно по времето, когато тези служби едва-едва започваха да функционират.
Човек би си представил ѝеромонаха като един благ свещеник, чиято основна задача е да успокоява и призовава за християнско търпение страдащите от своите собствени проблеми или чиновническо бездушие деца и възрастни… но това не е съвсем така. В повечето случаи отец Рафаил обикаля домовете за деца в риск, работи с неправителствени организации, досажда на съда, на прокуратурата и на местните власти, когато разбере за някакъв проблем. Съдбата го е срещнала с различни несправедливости по отношение на най-беззащитните – децата.
Лично се е погрижил някои изведени от институции деца да започнат посещения при логопед, при психотерапевт, при специализиран лекар. Той понякога е много доволен, че първите срещи между родители и деца – когато става дума за събирането им след по-дълга раздяла, стават в църквата там е малко по-лесно - близките, разделени по силата на някакви обстоятелства, да се намерят отново.
Отец Рафаил е голям противник на езическите курбани, поклони и салтанати и го е казвал неведнъж. Това е спорна теза, според някои. Но пък е безспорно, че отецът е лауреат на специалния приз „Гражданска доблест“ за 2015 година за „смела гражданска позиция“, даван от неправителствени организации.
А какво смята да прави той през новата 2018 година? Ще създаде нещо ново, заедно със свои приятели, нещо, което ще прилича на неправителствена организация, но не съвсем, и ще се грижи за най-беззащитните – деца, социално слаби и възрастни хора…


ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев (вляво) и Румен Дечев

Брекзит – какво не знаем?

На проведения референдум на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз, което трябва да стане факт през 2019 година. Повечето медии акцентираха върху „безкрайните“ негативни последици, които Обединеното кралство уж ще понесе. Остава открит въпросът, защо тогава Великобритания напуска? Защо британската..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

Изгражда се първият у нас център за компетентност

Тази седмица беше представен проектът за първия в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „Квазар“. Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас и три института на БАН. Идеята на този център, единствен по рода си не само у нас, но и в ЕС, е да..

публикувано на 19.10.18 в 19:05
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи..

публикувано на 19.10.18 в 15:00
Марина Стефанова, Ива Дойчинова и Иванка Шалапатова (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“

Фирмите и тяхната социална отговорност

Успяват ли фирмите със своята корпоративна социална отговорност наистина да достигнат до обществото ... отговорно? – „Искрено се надявам, че вървим в тази посока“, отговори Марина Стефанова, изпълнителен директор  на „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Как се отчитат средствата, които фондация „За нашите деца“ получава от дарители? – „Първо..

публикувано на 19.10.18 в 12:27
Ива Дойчинова и д-р Милен Врабевски в студиото на „Нашият ден“

Кирилицата – "българската азбука"

Д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, гостува на „Нашият ден“ в деня на благотворителността 19 октомври. Един от най-големите спомоществователи на децата от българската диаспора, д-р Врабевски разказа за предстоящия XXIII семинар във Варна. „Събирам българите от Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, понякога Румъния, от..

публикувано на 19.10.18 в 11:00