Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

Снимка: Анелия Кръндева

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси.
В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ. Има издадени 4 книги с поезия и драматургия. Пиесите му „Почти като човешки глас“, „Шпагат“, „На добър час“ са поставяни в различни театри в страната, а драматургичния му текст „Упражнение за ръцете“ му донесе европейска награда за радиодраматургия. През 2015 пиесата му „Песничките на стария комедиант“ спечели първа награда на конкурса „Иван Радоев“ за съвременна пиеса.
Във вторник на 9 януари излъчваме пиесата на Мария Станкова „Ловът на пустинна хиена“, на следващите две вечери (10 и 11 януари) „Липсващият разказ“ на Андрей Филипов и „Прекрасни като истински“ на Михаил Величков.
В последния работен ден от седмицата (12 януари) ви предлагаме емблематичната пиеса на Стефан Цанев „Последната нощ на Сократ“, произвела през 80-те години истински фурор в театралния живот. Сократ е осъден на смърт от Атинската демокрация, за това, че „развращава младежта” и е „опасен за държавата”. В последната си нощ той чака да пропеят трети петли, когато ще бъде отровен. Присъдата трябва да бъде изпълнена от пазача-палач, който също е бил осъден на смърт, защото е организирал заговор за освобождението на Йония от хегемонията на Атина. Пиесата говори на езоповски език за смисъла на вечните ценности, за демокрацията, робството, за човешкия страх и безстрашие през смъртта.