10 януари 1997 г. – датата, която преобърна (или пък не) съвременна България

10 януари 1997 г.
Снимка: БНТ

Да се говори в исторически план за събития, които сме преживели, е винаги рисковано. Рисковано е, защото те по един или друг начин са засегнали и нас лично, което съответно прави така, че тъкмо през този досег-засег ги тълкуваме, интерпретираме, мислим и оценяваме. Но през каквато и аксиологическа, сиреч ценностна посока да ги пречупваме, едно е сигурно – тяхното състояване е пречупило съдбите ни, променило е движението и на националното, и на индивидуалното развитие. Струва ми се, че от най-новата българска история подобно събитие е станалото на 10 януари 1997 г., когато разбушували се тълпи обсадиха и нападнаха сградата на българския Парламент. Без съмнение, тогава страната беше прехвърлена на съвсем други релси, пое категорично и без озъртане към ценностите на Европейския съюз и западният тип демокрация. По този път върви и днес, макар и на някои да им се струва, че едва-едва крета по нега, за други пък, че едва ли не спринтира със скоростта на Юсеин Болт, за трети пък – напоследък все по-шумни, макар и с не толкова солидно количество, че пътят изобщо е сбъркан и трябва да бъде сменен. Тъй или иначе, преди 21 години, което все пак може да се брои за исторически период, България преживя катарзис, който сякаш продължава да не е достатъчно обговорен, обгледан, обслушан и обживян. За да се компенсира тази недостатъчност, предаването „Премълчаната история“ посвети на датата 10 януари 2017 г. броя си, който звучи в ефир на същата дата. За събитията тогава и отражението им върху сега ще говорят господата Борислав Геронтиев – поет, публицист, писател и журналист, в момента изпълнителен директор на Фонд „Култура“ към Министерството на културата, който по онова време работи в Българската национална телевизия, и Тони Николов – философ, публицист, преводач, журналист, главен редактор на сайта за култура „Портал „Култура“, по онова време специализант във Франция, наблюдаващ събитията от външна точка.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ

С Георги Василски до близката Румъния, на еко-маршрут с най-вкусната рибарска гозба

Сред специализираното медийно братство Жоро е от журналистите, които могат да направят и политически, икономически, и културен, екологичен коментар, при това без високопарно изхвърляне, а на достъпен за широката публика език. Когато говори за Румъния, той умее да добавя и лек балканско-дунавски нюанс, особено ако ви препоръчва достъпен и близък маршрут..

публикувано на 23.03.18 в 17:05

Пътешествие в непознатото

Светът под водата не само е по-голям от този над земята. Той крие и не по-малко красота, и не по-малко живот, и не по-малко възможности за приключения. Не са мнозина обаче хората, които познават добре този свят и умеят хубаво да разказват за него, затова тази седмица ще ни гостува писателят и майстор на харпуна проф. Боян Биолчев. От него можем да..

публикувано на 23.03.18 в 16:35

Водата – не само извор на живот, но и стихия

Днес международната общност чества Световния ден на водата, без която нямаше да ни има и без която земята не би ни дала хляба, а и много други неща, тъй като тя обича и растенията, и животните – затова, според някои, не е просто вещество, а същество. За жалост, на този пролетен – макар и снежен ден – вместо подобаващо да уважим животворното начало, което..

публикувано на 22.03.18 в 17:10
Елизабет I

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи” ІІ: Жените в Англия и Великобритания

В поредното ни издание ви разказахме за жените, влияели върху политическия живот в Англия и за жените - кралици и майки на крале във Великобритания... Каква е била Алианор - кралица в две кралства, успешно развела се с френския крал Луи VІІ и успешно омъжила се за английския крал Хенри ІІ... Как Ан Болейн става кралица и каква е ролята й за..

публикувано на 22.03.18 в 09:50
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

публикувано на 21.03.18 в 17:10