10 януари 1997 г. – датата, която преобърна (или пък не) съвременна България

10 януари 1997 г.
Снимка: БНТ

Да се говори в исторически план за събития, които сме преживели, е винаги рисковано. Рисковано е, защото те по един или друг начин са засегнали и нас лично, което съответно прави така, че тъкмо през този досег-засег ги тълкуваме, интерпретираме, мислим и оценяваме. Но през каквато и аксиологическа, сиреч ценностна посока да ги пречупваме, едно е сигурно – тяхното състояване е пречупило съдбите ни, променило е движението и на националното, и на индивидуалното развитие. Струва ми се, че от най-новата българска история подобно събитие е станалото на 10 януари 1997 г., когато разбушували се тълпи обсадиха и нападнаха сградата на българския Парламент. Без съмнение, тогава страната беше прехвърлена на съвсем други релси, пое категорично и без озъртане към ценностите на Европейския съюз и западният тип демокрация. По този път върви и днес, макар и на някои да им се струва, че едва-едва крета по нега, за други пък, че едва ли не спринтира със скоростта на Юсеин Болт, за трети пък – напоследък все по-шумни, макар и с не толкова солидно количество, че пътят изобщо е сбъркан и трябва да бъде сменен. Тъй или иначе, преди 21 години, което все пак може да се брои за исторически период, България преживя катарзис, който сякаш продължава да не е достатъчно обговорен, обгледан, обслушан и обживян. За да се компенсира тази недостатъчност, предаването „Премълчаната история“ посвети на датата 10 януари 2017 г. броя си, който звучи в ефир на същата дата. За събитията тогава и отражението им върху сега ще говорят господата Борислав Геронтиев – поет, публицист, писател и журналист, в момента изпълнителен директор на Фонд „Култура“ към Министерството на културата, който по онова време работи в Българската национална телевизия, и Тони Николов – философ, публицист, преводач, журналист, главен редактор на сайта за култура „Портал „Култура“, по онова време специализант във Франция, наблюдаващ събитията от външна точка.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ
Един от мостовете на река Ишим

Покана за пътуване – от Ангола и Южна Африка до Ливан и Казахстан

Има моменти, когато наистина съжалявам, че не можете да видите събеседниците ми, защото Йова Станкова е много красива. Гостенката ми, обаче, може да се похвали не само с външен вид. Тя е израснала в Ангола, учила в Германия, живяла в Южна Африка, а сега се приспособява към италианските нрави край езерото Гарда. При тази географски пъстра биография..

публикувано на 16.07.18 в 09:15
Мария Боровик и Наталия Ушкова

Световният футболен празник в Русия 2018

И този Мондиал уж беше дълъг, а не усетихме кога дойде кулминацията. Играчите, публиката, страната-домакин Русия и целят свят ще го запомнят с многото емоции на терена и извън него. Шампионатът се превърна в празник на спорта, обърна стереотипи, създаде нови приятелства. Научи мнозина чуждоезични туристи да пеят и танцуват в ритъма на „Калинка“. Песента,..

публикувано на 13.07.18 в 18:10
Гигинският манастир

Църногорският събор край манастира "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян"

От 13 до 15 юли на поляните край манастира "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян" ще се проведе Църногорският събор „В сърцето на Граово". Светата обител е известна още като Гигински манастир, заради близостта до брезнишкото село Гигинци. За празника ще има Алея на занаятите, Алея на манастирските производители, изложение на местни породи..

публикувано на 13.07.18 в 16:50

Нищо фатално

На петък, 13-о число, му е излязло лошо име. Такъв ден обаче не би трябвало да е пречка за ловците, понеже излетите обикновено са в събота и неделя. А дали за неуспеха в лова причина е денят или човекът с пушката – за това ще ви оставим да размислите сами. В набедения за фатален ден за несполуките си ще ви разкажат ловци от страната и дори от чужбина, с..

публикувано на 13.07.18 в 16:35
Валери Леков разговаря с баба Петрана от село Зая, Дряновско.

Легенди за дряновски села с любопитни имена

Габровска област е една от областите в страната, където често се срещат селища с колоритни и дори смешни имена. А в община Дряново има села с доста екзотични и любопитни наименования. Махали, колиби и села носят звучните имена Горни и Долни Върпища, Бърборци, Балалея, Беломъжие, Длъгня, Мамулка, Доча, Крачунка, Плачка, Муця, Цинга, Шушня, Пърша, Пепеляни,..

публикувано на 13.07.18 в 11:05