Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виновният“ с премиера в Народния театър

БНР Новини
6
Снимка: Росина Пенчева

Режисьорът Юрий Дачев връща пиесата на Димитър Димов отново на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, където е и първата й постановка през 1961 година.
„Виновният“ е история за любовен многоъгълник, много странна творба, нехарактерна за българския театър, нехарактерна и за времето, в което е създадена – с начина, по който говори за любовта, за изневярата, за чувственото привличане.

А какво стои зад заглавието „Виновният“?
Стои въпросът „кой е виновен“, от една страна. От друга страна, тези герои много често повтарят едно оправдание: „Такова е времето“. А всъщност времето, колкото и да е виновно, колкото и да е несъответно на това, което искаме от него, никак не сваля от нас отговорността за собствените ни вини, за собствената ни неискреност.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов.

Премиерните представления на „Виновният“ са на 12 и 13 януари на камерната сцена на IV етаж в Народния театър „Иван Вазов“.





Снимки в галерията: Росина Пенчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53