По-добър живот за нашите деца

Около 58% от завършилите в чужбина са се завърнали в България
БГНЕС

В началото на разговора в рубриката „Очи в очи“ заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова подчертава, че всяко общество се движи напред от своето младо поколение. Напоследък, казва тя, отново станахме свидетели на агресия и недопустими действия, които се отразяват изключително негативно на цялото общество. Не са прави онези, които обвиняват децата, защото децата са продукт на времето, в което живеем. Демографската ситуация в България, ромската интеграция, образованието се описват като безнадеждни ситуации. Има, обаче, решение на всеки един проблем и то е в понятията работа, споделена отговорност, чувство за общност, справедливост и равенство пред закона. Трябва да се гордеем с младите хора в България и да подкрепяме техните таланти. Според изследванията през последните осем години около 58% от завършилите в чужбина са се завърнали в България, като основният им мотив е любовта към родината, към близките, към природата, към труда. Последните анализи показват, че 18% от онези, които учат зад граница, имат намерение да се върнат, а 24% се колебаят. Д-р Петрова вярва, че колебаещите се ще намерят добрия пък към своята родина.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христофор Караджов

Проф. Христофор Караджов: Журналистиката не трябва да върви с победителите, тя трябва да е техен коректив

Защо Доналд Тръмп „раздаде награди“ за фалшиви новини, как реагираха „наградените“ и за какво говори това решение на американския президент да „отличи“ с такава „награда“ най-престижните издания в САЩ? Проф. Христофор Караджов: Тръмп направи термина „фалшиви новини“ много популярен, защото постоянно го повтаря не само откакто е президент, а и от времето..

публикувано на 22.01.18 в 13:44
Димитър Димитров

Димитър Димитров: Липсват свободни медии и не можем да разчитаме на категория от мерки против фалшиви новини

Двама българи влизат в експертната група на Европейската комисия за борба с фалшивите новини, единият от които е Димитър Димитров от „Уикимедия“. Какви ще са новите „оръжия“ на ЕК срещу фалшивите новини и защо тази група се създава тъкмо сега? Димитър Димитров: Защото,от две години се наблюдава една зачестила активност на дезинформация. И по-големите..

публикувано на 22.01.18 в 13:23

Промяната като статукво

Според последните данни на Института по пазарна икономика, две трети от страната произвежда около 14% от продукцията у нас. Остатъкът е обособен в т.нар. икономически центрове, сред които начело е очаквано София, където е съсредоточена близо половината от днешната ни стопанска активност. Във втория, Пловдив, произвеждат пет пъти по-малко. Този дисбаланс се..

публикувано на 22.01.18 в 12:40

Защо не трябва да мълчим

През изтеклата седмица паралелните светове на еуфория и недоволство се разхождаха по българските и европейските улици. И, съвсем логично бяха изобразени на страниците на медиите. Но как? И защо отново един журналист каза, че не трябва да мълчим, а срещу него се изсипаха безброй обиди, заплахи и закани? За олигарсите, памфлетите, скечовете и „патриотичните..

публикувано на 22.01.18 в 12:25

Син Човеческий дойде да подири и спаси погиналото

В неделята на Закхей заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще говорим за това необходимо ли е днес свещенослужителите да се замислят върху това как се отнасят към грешниците, тъй като ние всички сме грешни. Любовта или назиданието е важно при обгрижването на вярващите?

публикувано на 22.01.18 в 09:50