Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Европа - проект на Софийската филхармония и Музикалната академия в София

БНР Новини
Борислава Танева
Снимка: Гроздан Христозов

На 2 януари започна цикъл концерти в камерна зала „България” и ще продължи до 30 юни. Всеки понеделник ще има концерт посветен на различна държава. Входът за концертите е безплатен. Има ред само в първия и последния концерт. Първият е от Естония, от която България поема европредседателството, а последният е от Австрия, която пък поема от нас ръководството на Евросъюза. В цикълът участват както български, така и чужди музиканти. Задължително е било само условието да се свири музика от държавата, която се представя. В няколко от случаите концертът съвпада с националния празник на страната - Гърция, италианския и българския. На 3 март студентите от Музикалната Академия ще се включат в традиционния вече маратон, който се организира в зала „България”. В цикъла има няколко специфични концерта - Литовския състав с фолклорни творби, авторски концерти - Арво Пярт в естонския концерт, музиката на Кипър и Ирландия.
Почти десет месеца редим програмата. Като судоку - казва проф. Борислава Танева.
Акцентите от фестивала може да чуете в интервюто с проф. Борислава Танева.
Освен това говорим и за предстоящия фестивал „Пианисимо”, който ще бъде в средата на април и ще бъде посветен на клавиатурата - пиано, орган, чембало, клавесин. Ще има проект - 39 едноминутни произведения от 39 различни държави писани миналата години.
В личен план Борислава се е заела да организира 90-годишнината на своя баща - големия български композитор Александър Танев. Ще има концерти в Хасково, Габрово, София, Будапеща, Балчик. Кулминацията ще е през октомври в София.
В края на разговоря Борислава Танева споделя идеите си за съхранението на българското творчество като член на комисията за създаване на национална стратегия за културата към министерството на културата. Тя в момента действително работи и една от главните точки, която ще влезе за музикално-сценичните изкуства, е за паметта. Какво ние оставяме и как го оставяме.

Програма на концертите за 15, 22 и 29 януари:
15 януари
Германия
Аня Лехнер - виолончело
Творби от Йохан Себастиан Бах, Паул Хиндемит, Ханс Вернер Хенце.

22 януари
Чехия
Струнен квартет „Фрош”
Симеон Гошев – пиано
Творби от Леош Яначек, Антонин Дворжак, Бедржих Сметана.

29 януари
Малта
Триша Даун Уилиамс – пиано
Творби от Стивън Псаила, Джоузеф Велла, Мариела Кордина, Алекс Велла Грегори, Пауло Греч, Чарлс Камилери, Рибен Зара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30