Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: … казал лешоядът

БНР Новини
Как животните възприемат вкусовете? Имат ли предпочитания към менюто си?
Снимка: БГНЕС

Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове, тъй като консумират специфични храни, трети имат вкусови рецептори по краката и мустаците – разнообразието е огромно. Със сигурност обаче немалко животни са склонни също като нас да прекаляват с вредни за здравето им продукти, доставени им, разбира се, от „разумни“ двукраки доброжелатели. Затова пък има и хора, които солидарно консумират, редовно или спорадично, някои лакомства от менюто на пернатите и косматите обитатели на планетата. Това разбираме от д-р Марио Лангуров от Националния природо-научен музей, еколожката Росица Любенова от екологично-образователния център на софийския зоопарк и от гледачите на приматите в зоопарка Соня Геновска и Георги Занев. Със свои изявления се включват още папагалът Бюти и прасенцето Джорджи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35