Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 18 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Радиоенциклопедия
История на обучението
Отношенията учител-ученик

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Албумът с документален запис на втория концерт Divas Live на музикалния канал VH1 от 1999 година с участието на Тина Търнър, Шер, Бренди, Фейт Хил, Уитни Хюстън, Мери Джей Блайдж, Шака Кан, Елтън Джон и други.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка Радиотеатър
„Климати“ от Андре Мороа – 1 част

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Испания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Капански фолклорен ансамбъл, Оркестър „Лира“, Даниел Спасов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Отмъщението на кълбото Албърт“, автор дете

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Александър Балабанов, роден на 18 януари 1879 г.
• Изборът на водещия: За кръводаряването и дарителите, които вече сами ще могат да разберат резултатите от изследванията на дарената кръв чрез идентификационен номер, разговор с директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Фани Мартинова.
• Рязко
• За държавното финансиране на частните училища или защо не сработва новата Наредба към Закона за училищното образование, която влезе в сила в началото на годината, интервю с Радка Карагьозова от Българската асоциация на частните училища.
• Трудният разказ или модели на автобиографичното разказване, разговор с Даниела Колева за резултатите от колективното изследване „Модели на тревожност“, посветено на това как хората разказват живота си от времето на социализма
• Човекът: Капка Кънева - илюстратор, преподавател в НХА за книгата като пространствен обект и умението да изработваш „живи илюстрации“.
• Минути за култура: „Героят с хиляди лица“ на Джоузеф Кембъл и как четем митовете днес, разговор с преводача Милена Иванова.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да защитим трудовите си права, кои са институциите, които могат да ни съдействат и как да противодействаме на насилието? Гост: Дилян Марков от асоциация „Анимус“.
• Какви са възможностите за кандидатстване за развитие на космическите изследвания и иновации у нас? Разговор с проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания.
• Сигурни всеки ден: Как да охраняваме извънградските си имоти и вили?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Песни на руския композитор Александър Зацепин в изпълнение на Алла Пугачова.
Те са част от саунтрака към филмите „Центърът от небето“, „Готвачът и певицата“, „Фантазиите на Веснухин“, „Жената, която пее“, „Смелият Ширак“, „Между небето и земята“, „31 юни“ и „Хвърлянето на топката или всичко започна в събота“.
Записите са направени в периода от 1975 до 1978 година, а по-късно издадени като сборен албум.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Здравето като отчетност

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Премиера на книгата с разкази „Кафе пауза“ от Иглика Дионисиева
• „Код червено: литература“ представя новата стихосбирка на Станислава Станоева
• Изложба фотографии от Шотландия на Антони Георгиев и есе от Капка Касабова
• Разговор с Яна Букова по повод нейния превод на Константин Павлов и на Димитрис Аллос, отпечатан в най-дълголетното и авторитетно списание за поезия в Гърция „Поетики“ – в брой, посветен на дисидентската поезия зад Желязната завеса
• Изложба на студентите от специалност Керамика на НБУ в галерия Арт алея – представя Мария Ландова
• „Реки и облаци“ – изложба на Калин Николов в галерия „Сезони“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Човекът трябва да е неспокоен и търсещ...
Писателят Алек Попов

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Китайската суперзвезда Ланг Ланг представя музика за душата и излиза извън обичайния си образ на шоу музикант.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Постурология – що е то?
Името на тази модерна наука, която се преподава в медицинските университети на много европейски страни и САЩ, но едва сега прохожда у нас произлиза от латинското „постура“, тоест „поза“ и не бива да се бърка с добре известната ни невербална психология.
От разговора с д-р Венцислав Стоев ще узнаем подробности за нейните диагностични възможности с помощта на специализирана компютърна апаратура, благодарение на която пусторолозите проследяват, анализират и тестват взаимовръзката между промените в стойката на тялото, от една страна и състоянието на лицево-челюстната област (в това число – измененията в денталния статус), от друга.
• Вечният двигател: тема с продължение – разговор с Олга Пономарьова, преподавателка в университета в гр. Бат, Великобритания и съавтор на книгата „Наръчник на изобретателя“ за техниката БиоТРИЗ, с чиято помощ се решават евристични задачи в различни научни области.
• Златното сечение: д-р Ставри Николов от Европейската мрежа за живи лаборатории за т.нар. „наблюдаващи дисплеи“ и възможностите на изкуствения интелект в наши дни.
• Новини от света на науката и технологиите: експеримент на Масачузетския технологичен институт – пътна мрежа в градски условия без светофари.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца –1 част
• Дворецът в Удине.
• Хърватските морети.
• Манастирът във Воронет.
История на изкуството за деца – 2 част
• Дворецът на Карлос V.
• Джовани да Палестрина.
• Тайните на Таос Пуебло.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Жените композиторки“
Лаура Валборг Аулин от Швеция

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представя тракийския певец Красимир Станев и композитора, аранжора, диригента и дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“, Добрич - Петър Крумов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Нетърпеливият кораб”, автор Мила Канджева

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Метроном
• Нов фестивал в Музикферайн – кореспонденция на Юлия Атцмансторфер
• Започват директните излъчвания на концерти на Берлинската филхармония в Гьоте институт – интервю на Милена Николаева с г-н Енцио Вецел – директор на института.
• Концерт на лауреати от конкурса Лист-Барток-Кодай – разговор с директора на Унгарския културен институт г-жа Дьорди Димитров.
• Григор Паликаров представя 43-то издание на фестивала „Зимни музикални вечери“  на името на Иван Спасов в Пазарджик.
• „Обичате ли Брамс?“ – разговор с диригента Мартин Георгиев за концерта на Софийската филхармония на 18 януари.
• Класик арт квартет с концерт в София на 20 януари – Валерия Христова се среща с музикантите.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Убиецът на граф Дракула“ - разказ от Владимир Колев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Четири български компании са местни финалисти в Chivas Venture - глобален конкурс за бизнес идеи с кауза.
Това е първият етап на най-мащабната международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост, с награден фонд от 1 млн.щ.д. Тази година в надпреварата се включиха 29 държави от пет континента, между които и България. В локалното издание на конкурса взеха участие 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи. В студиото на „Аларма” ще говорим с представители на четирите компании финалисти за проектите, с които са участвали и каузите, които ги движат.
• Ивайло Кицов за албума на Моторхед Under Cover, излязъл в края на миналата година.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на певицата Арета Франклин; звукозаписи на гостувалата у нас инструментална фюжън формация „Спайро Джайра“; композиции и изпълнения на певицата-контрабасистка Есперанса Сполдинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10