140-годишнината от рождението на Пейо Яворов и постановките на Илия Атанасов са акцент в "Запазена марка Радиотеатър" тази седмицата

От 12 до 17 февруари, всеки ден, от 2 часа след полунощ

Пейо Яворов

Тази седмица в рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ще отбележим две годишнини. В понеделник, 12 февруари, ще чуете радиокомпозицията по писма и стихове на Яворов „Две хубави очи”. Поводът е, че миналия месец се навършиха 140 години от рождението на гениалния български поет. Той е роден в Чирпан през 1878. Учи в гимназията в Пловдив, а след това работи в системата на българските пощи до 1901 г. През 1901 година издава първата си стихосбирка „Стихотворения“, чието второ издание е с предговор от Пенчо Славейков. В този период поетът работи като библиотекар, а по-късно и като драматург на Народния театър. Плод на работата му в театъра са две пиеси – „В полите на Витоша“ (1910) и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ (1912).
По много причини личността на Яворов, животът и творчеството му са се превърнали в мит. Ето какво казва литературоведът Михаил Неделчев: Трудността да поставим в българската литература някого редом с Ботев и Яворов произтича не само от изключителните художествени достойнства на творчеството на тези двама наши поети, но и от превръщането им в национални митове, от ролята им на герои на епохата в живота на българското общество. Но докато митът за Ботев отдавна е вече цялостен, единен, ненакърним, Яворовият мит все още търси своята стабилност, все още не е така убедителен за всички. Защото е мит не от епоха на революционен подем, а от епоха, която сама себе си смята за историческо време на упадък.

В края на миналата година загубихме скъпият наш колега Илия Атанасов. В продължение на 40 години той работеше със сърце и талант за каузата на Радиотеатъра. Адаптираше, драматизираше художествени произведение, превеждаше, компилираше, създаваше нов вид радиоформати, режисираше десетки постановки и всичко това правеше с висок професионализъм, плам, трепет, отдаденост. И не на последно място – с блестящо чувство за хумор.
На 13 и 14 февруари ви предлагаме последните му две радиопостановки – „Обичта – перушинка бяла” по едноименната новела на Уошингтон Ървинг и радиокомпозицията „Няколко пъти с прелестната Дороти” по разкази на Дороти Паркър.

В четвъртък, на 15 февруари ще чуете изящната постановка на Красимир Спасов „Нощта на трибадите” по пиесата на Пер Улув Енквист, а на следващата вечер (16 февруари) „Правилата на играта” от Луиджи Пирандело с участието на Ивайло Герасков и Ваня Цветкова. Режисьор: Петър Дамянов.