Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на дигиталната личност

БНР Новини
Снимка: Pixabay

Сърфирате из интернет, където разглеждате всевъзможни сайтове, публикации и видеа. Потопили сте се напълно в атмосферата на виртуалния свят, който неволно сте си създали, но разни реклами не спират да ви притесняват. Някои привличат вниманието ви и са точно това, от което имате нужда, други обаче са точно обратното. Започвате да се питате защо ви се предлагат тези неща – наръчници за това как да се справите с депресията, кремове против бръчки, идеалното място за неповторимо романтично преживяване с любимия човек и какво ли още не. Отговорът се крие в дигиталната ни личност. Тази, която несъзнателно си изграждаме от комуникациите ни онлайн. Алгоритмите са тези, които определят интересите на нашата личност, базирайки се на споделените от нас данни. Това, разбира се, си има своите плюсове и минуси. Какви проблеми съпътстват употребата на личните ни данни в интернет е въпросът, който задава рубриката „На „ти“ с компютъра“. Чуйте я в  звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22