Персонализирани традиции – в галерия "Ракурси"

Зоран Георгиев, Летяща чиния, 2017
Снимка: Диана Попова
Изложбата, която можете да видите до 10 февруари, представя произведения на петима художници. Те „конструират нови модели, в основата на които се разпознават древните традиции, фолклор, ритуали и символи, като поддържат диалог между специфичните български и световните практики” – пише в съобщението за медиите.
Как виждат фолклора в съвременността и какво откриват за себе си в него – за това ще говорим с Румяна Йонева, Явора Петрова и Велислава Гечева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуство срещу замърсяването

Любопитна и странна изложба се открива в галерия „Контраст“ тази вечер. Заглавието е Pollution. Идеята е на известния ни художник Греди Асса, който представя живопис, а Елена Филипчева свои колажи. Освен тях в изложбата участват и Ина Асса с моден проект и дизайн Мария Янева. А темата за замърсяваянето на околната среда е повече от актуална! Как..

публикувано на 27.04.18 в 10:21
Водещите на церемонията Елена Райнова и Георги Ангелов

За шести път бяха връчени наградите „Васа Ганчева“

Обещаващи млади таланти в областта на телевизионната критика и журналистика, на публицистиката на културна тематика и на художествения превод от скандинавски езици получиха награди на името на  преводачката, телевизионна водеща и режисьорка Васа Ганчева. Тържеството се проведе в Литературен клуб „Перото“, а главен водещ беше Георги Ангелов – също преводач..

публикувано на 27.04.18 в 09:55

Да „стъпиш на облак“ с Росен Димитров

Припомнете си мига, в който сте били истински щастливи. Затворете очи и се оставете спомена да ви върне отново там. Там, където палитрата от емоции е придобила един приятен, силно наситен пъстър нюанс на нещо почти нереално, на нещо вечно мечтано. Започвате ли да усещате облачето под краката ви? Толкова е меко и нежно, че чак започва да ви гъделичка,..

публикувано на 27.04.18 в 08:45

Шпионски роман с български сюжет от израелски автор

В Израел се проведе научна конференция за шпионската литература, на която присъства кор. на БНР Искра Декало. В конференцията взе участие културологът и литературен критик, специализирал се в този жанр, Ели Ешел, който е гл. редактор на най-дълго съществувалия в страната електронен вестник „Културна вселена“. Той сам е изкушен да напише роман-комикс,..

публикувано на 26.04.18 в 16:30

„Утре“ – изложба на Веселин Начев

Довечера с това заглавие в галерия „Стубел“ ще бъде открита новата изложба на Веселин Начев. Художникът е роден през 1958 г. в Бургас. Завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия при проф. Иван Кирков. Сам се определя като „репортер“ в картините си, защото запечатва всекидневието в тях, стремейки се да открие красота и в..

публикувано на 26.04.18 в 16:00