Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият свят на растенията
Класификация на растенията и дървесните видове

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Умореният кон“ от Франсоаз Саган

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Италиански песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петров, Оркестъра за народна музика на БНР, Димитър Лукарски, Галя Петрова, Данислав Кехайов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Коко джогинг“, автор: дете

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Създаването и краткият живот на правителство, доминирано от БСП, с министър-председател Андрей Луканов през 1990 г.
• По-здрави: За кого е подходящ методът „Пилатес“ или как да поддържаме форма, независимо от възрастта – интервю с кинезитерапевта Мадлена Илчева.
• Избор на водещия: Годишнина от рождението на един от най-четените романисти в света на всички времена – Жул Верн. коментар на водещата и анкета.
• Невинен до доказване на противното: Доналд Тръмп и резултати от разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. – коментар на Калина Любомирова, международен наблюдател в БТА.
• Иновативен бетонен роял на размирния площад „Цион“ в Йерусалим възвестява мир с музика – интервю със създателя на рояла Дан Кауфман.
• Човекът: Наука и вяра в едно сърце – с д-р Николай Янев, лекар на 2017 и иподякон в БПЦ.
• Минути за култура: 100 години от поставянето на първия оперетен спектакъл в Музикалния театър.
• Интермецо: филмова музика.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как от Българският кариерен форум решават най-големия проблем на икономиката ни – липсата на кадри? Какви са възможностите за кариера в България, които се предлагат на младите професионалисти?
• Кои са българските Гинес рекордьори и къде в страната ни могат да бъдат направени 2014 различни коктейла.
• Сигурни всеки ден: постоянна рубрика – съвети на експерти от ДНП срещу измами и кражби.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът „В почит към великия Нат Кинг Кол” на Марвин Гей от 1965 г.
Преди да композира песните си Mercy mercy me (The Ecology), What`s going on, Sexual healing, Hitch hike и мн. други, младият Марвин Гей е вдъхновен от джаза и специално от Нат Кинг Кол.
Заедно с музикантите от бенда The Funk Brothers, записва емблематични песни от репертоара на певеца с кадифен глас като Mona Lisa, Unforgettable, Nature boy, It`s only a paper moon и др.
Албум, останал в сянка през годините, но ценен като перла.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Безкраят на едно ограбване

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Номинации за наградата „Икар 2018“ на Съюза на артистите в България.
• „Публични врагове“ от Мишел Уелбек и Бернар-Анри Леви – разговор с Александра Велева.
• Нов брой на сп. „Панорама“ – представя Рада Шарланджиева
• Изложба графики на Ясен Гюзелев в галерия „Арте“
• Фотоизложба „Пред прага на Света гора Атон“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – разговор със Здравка Михайлова.
• „Телма“ на режисьора Йоаким Триер, норвежкото предложение за „Оскар“ за чуждоезичен филм по кината у нас – разговор с Адриана Алекова.
• Концерт в Чешкия център на Wolf Lost In the Poem, име под което се крие чешки певец, китарист и композитор, с участието на българските музиканти Илко Биров и Иван Алексиев.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Метеорни дни – „Метеор“ отбелязва десет години творчество с богата десетдневна програма
„Метеор“ е група от съмишленици, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури на „Метеор“ през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор, драматург, теоретик) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор).

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
60 минути с изкуството на световноизвестния английски вокален ансамбъл The King’s Singers. През тази година съставът ще отбележи с поредица от концерти на няколко континента своя 50 рожден ден. Имахме щастието да ги аплодираме и в България, на русенска сцена (1 април 2011 г.) където шестимата вокалисти изнесоха рецитал в рамките на 51 Международен фестивал „Мартенски музикални дни“.
В предаването ще звучат записи от наградени албуми на състава, изпълнения от концерта в Русе и част от специалното интервю с двама от членовете на групата за БНР.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Таблицата на Менделеев – легенди и реалност
На деня, на който преди 184 години се ражда Дмитрий Менделеев – разговор с химика Наско Стаменов за някои вече позабравени открития на големия учен в областта на метеорологията и метрологията, за първоначалния, нередактиран вариант на неговата периодична система, изведена като закон с нулеви периоди и хипотетичното включване на етера в специализираната таблица, както и за неговите прогнози, свързани със синтеза на химични елементи, превърнали се вече в реалност в съвременните ядрени реактори и ускорители на елементарни частици.
• 360 градуса: географията в Менделеевата таблица.
• Златното сечение: доц. д-р Милена Георгиева от Института по молекулярна биология при БАН за изводите, направени от учените след последната Нобелова награда за медицина и физиология, които налагат преосмисляне на някои от стереотипните ни представи за взаимовръзката на гените с т.нар. „биологичен часовник“ в различните прояви на живота на планетата Земя.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – разгадан ли е вече феноменът, известен като „дежа вю“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Легенда за крепостта Кумбалгарх в Индия.
• Фонтанът Ла Пила в Мексико.
• Замъкът Кронборг – от Холгер Датчанина до Шекспир.
• Хадъм джамия в Косово.
• Съкровището от Брега на скелетите в Намибия.
• Градините Лоди в Киарпур, Индия.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жените композиторки: Мари Жаел (Франция)

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представяме ви композитора и диригент Боян Нанков, както и Георги Андреев, композитор и главен диригент на АНПТ „Филип Кутев“.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Царят на езерото“, по японска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Млади български музиканти с награда на радиоконкурса „Концертино Прага“ – разговор с Доротея Петрова
• „Млад съм, обичам операта“ – нов проект на „Опероса“ в България с музиканти от балканските страни.
• Даниел Баренбойм представи своя нов, направен специално за него концертен роял в Европейско турне – кореспонденция от Виена.
• Оперният певец Иван Тирион с нови записи в Първо студио.
• Мартин Пантелеев и солистите на Софийската филхармония с концерт.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Разкази на Чудомир: „Я че изокам някой ден“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пловдивска арт-сцена (втора част)
Предаването ще ви представи някои от интересните преводачи и издатели на пловдивската сцена, ще си говорим за преводи на български език на произведения на Кларис Лиспектор, Виктор Пелевин, Амитав Гош и др. Ще направим и пряко включване от 11-ата годишнина на „Полинеро“, където наш събеседник ще бъде британският блус китарист Норман Бийкър – ден преди да го приветстваме и на софийска територия. Ивайло Кицов пък ще продължи темата с ревю на новия албум на „Блус Трафик“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Джаз география: Градове, улици, площади – 1 част
Джаз изпълнения и композиции, свързани с градове, улици, площади: Будапеща, Рио де Жанейро, Париж, площадите Вандом, Пигал… през погледа на Modern Jazz Quartet, Swingle Singers, Joachin Kuhn, Double Six, Ella Fitzgerald, Oscar Pterson, Bill Brufford, Sergio Mendes, Lee Ritenour…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25