Пътешественикът Георги Христов: Продължавам да сбъдвам мечтите си

Не разчитайте на поредния шарлатанин, който ще ви накара да му вярвате
Снимка: личен архив на Георги Христов
Журналист, пътешественик, съвременен философ и търсач на свободата на Новото време - това е Георги Христов в част от цветовия периметър на вглеждането в една многопластова и търсеща личност. Срещаме се в центъра на София след поредното му завръщане от поредната дестинация, в случая - Филипините. Поглеждаме към улиците, тротоарите, хората и търсим връзките между Третия и Четвъртия свят. Георги се пита дали не е краен в съжденията си, но решава да бъде откровен. Такъв остава до края на разговора.

Звуковото пътешествие продължава към Латинска Америка и висините на Перу, където откриваме хоризонта на различното проникване на светлината; продължаваме към Япония, където хората остаряват красиво и се отбиваме в Сингапур, за да научим за принципите на един местен съдия. От парченцата на различията извайваме калейдоскоп, през който поглеждаме отново към България, патриотизма, протестите и изхода…

Защо Георги Христов е щастлив със свободния си избор и как неговите осъществени мечти правят и останалите щастливи - чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бегъмов и Мартина Кръстева

"Дунав Ултра" събира велосипедисти от страната и континента

През 2014 г. за първи път ентусиасти изминават веломаршрута „Дунав Ултра“. Тогава в това предизвикателство се включва и предприемачът Борис Бегъмов, който е и организатор на събитието. След 2016 г. той се отдава изцяло на популяризирането на този маршрут и поставянето му на туристическата карта на Европа като едно от най-живописните и предизвикателни за..

публикувано на 20.08.18 в 13:26
Борче Димитровски, Мартина Кръстева, Алеко Карловски и Яна Вачкова (отляво надясно)

Завръщане към селото – новият бунт на младите

Според данни на Института за изследване на населението и човека при БАН от 2015 г., 37% от хората са се преместили да живеят в селата и напускат големите градове. Все по-често млади хора бягат от бетонния затвор и шума и се установяват трайно в малките населени места с идеята да започнат нов бизнес там или да работят от дистанция с помощта на новите..

публикувано на 20.08.18 в 12:56
Националният историко-археологически резерват „Плиска”

На гости в първата българска столица Плиска

Гостувахме в град Плиска - столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 година. Влезнахме в Националният историко-археологически резерват „Плиска”, където се запознаваме с историята на най-многолюдния град на ранносредновековната българска държава. От историята преминахме в днешни времена и разбрахме как се развива градът, как живеят..

публикувано на 20.08.18 в 12:10
 Проф. Ивайло Дичев, Нина Алиоски и проф. Георг Краев (отляво надясно)

Патриотизмът днес

Събитията от последната седмица ни накараха да се замислим какво представлява патриотизмът днес. Дали думата патриотизъм е натоварена само и единствено с партиен оттенък. Можем ли да дадем по-точно и неутрално определение като родолюбие. Опасно или полезно е използването на думата патриотизъм в българската политика? Как изглежда патриотизмът през призмата..

публикувано на 14.08.18 в 12:43

Мантрата БИО без регулация в България

Какво означава „био“, „еко“ и знаем ли какво да четем на етикетите на биохраните и продуктите в България? Защо Сметната палата алармира, че контролът у нас не защитава добре интересите на потребителите? Как се оказа така, че контролът върху биохраните е в ръцете на 17 частни сертифицирани фирми и къде е ролята на държавата? Дали се злоупотребява с етикета..

публикувано на 10.08.18 в 13:25