Пътешественикът Георги Христов: Продължавам да сбъдвам мечтите си

Не разчитайте на поредния шарлатанин, който ще ви накара да му вярвате
Снимка: личен архив на Георги Христов
Журналист, пътешественик, съвременен философ и търсач на свободата на Новото време - това е Георги Христов в част от цветовия периметър на вглеждането в една многопластова и търсеща личност. Срещаме се в центъра на София след поредното му завръщане от поредната дестинация, в случая - Филипините. Поглеждаме към улиците, тротоарите, хората и търсим връзките между Третия и Четвъртия свят. Георги се пита дали не е краен в съжденията си, но решава да бъде откровен. Такъв остава до края на разговора.

Звуковото пътешествие продължава към Латинска Америка и висините на Перу, където откриваме хоризонта на различното проникване на светлината; продължаваме към Япония, където хората остаряват красиво и се отбиваме в Сингапур, за да научим за принципите на един местен съдия. От парченцата на различията извайваме калейдоскоп, през който поглеждаме отново към България, патриотизма, протестите и изхода…

Защо Георги Христов е щастлив със свободния си избор и как неговите осъществени мечти правят и останалите щастливи - чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15

Корин Велла: Убиха Дафни, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафни Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафни Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафни, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31

Когато институциите говорят

Как да преодолеем или да подсигурим недоверието си, когато оглеждаме действията на институциите – за това, както и за възможните собствени разследвания на гражданите, говорим в „Нашият ден“ с журналиста Росен Босев. И още: как да разберем кой ни говори истината в страната на предпоследните доклади, застрашена от осем наказателни процедури на Европейската..

публикувано на 15.11.18 в 11:10

Когато фондовете не спасяват деца

Когато фондовете не спасяват – за това какво се случва с нуждаещите се от скъпо лечение деца след решението за закриване на Фонда за лечение на деца говорим в „Нашият ден“ с журналиста Надежда Цекулова. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.11.18 в 10:05