Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературният дух на Сплит

Няма начин да не се влюбите в този град, ако останете в него повече от три дни – уверява Ренато Баретич – поет, белетрист и журналист - в интервю с Рада Шарланджиева. С това интервю започва новият брой на списание „Панорама“, който представя петнадесет автори, които са от Сплит или пишат за града. Четирима от тях са вече познати на българсите читатели.
Split Happens! – под това мото е целият брой на „Панорама“, изпълнен със стойностни текстове. Поезия, проза, публицистика от това място на литературен кипеж и по думите на Баретич – „с най-голямата концентрация „на глава от населението“ в Хърватия на живеещи в него отлични писатели и високо оценени книги“. Преводачите са добре известни – Христо Попов, Жела Георгиева, Русанка Ляпова, Рада Шарланджиева. За голямо съжаление един от най-популярните автори и журналисти на Сплит Предраг Луцич е починал миналия месец на 54  след тежко заболяване. Ето и част от стихотворението му „Северен прозорец“ в превод на Христо Попов:

От пръв поглед
Тук виждаш малко Рим
Вън от себе си
И малко Венеция
Вън от себе си

Къде е тук славянското
Би искала да видиш
Нас има ли ни поне малко
Вън от нас...
Сплит
Потърсете „Панорама“!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната си инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещаме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11

Уличният фестивал "6Fest" в Пловдив за 14-и път

Предстои 14-ото издание на Фестивала за улични изкуства "ШестФест" (6Fest) в Пловдив. Той ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма.  Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май. Входът е свободен, а основнoто място ще бъде площад "Централен" в Пловдив . Сред събитията се откроява третото..

публикувано на 24.04.24 в 08:55