За застрояването на незастроената България

Снимка: БГНЕС

Обръщаме внимание на народните представители, че земята под стъпките на стълбовете и сградите на станциите е невъзможно да отговаря на характеристиките за горска територия, и че строежът на писти е свързан със значими земно-изкопни работи и трайно увреждане на горската територия, и е нещо съвсем различно от само ползването на една горска територия за пързаляне през зимата, затова е необходимо за тези строежи да се извърши както промяна на предназначението на територията, така и да се направят предвиждания за тях в областни планове за развитие на горските територии. Регулации, които се отменят с предложените промени в Закона за горите. С тези предложения не само се спестяват значителни средства на инвеститорите, но и се създават рискове за населението и околната среда от неотчитането на последствията за горските територии от тези строежи. Последствия, които може да включват ерозия, свлачища, поройни наводнения и намаляване на дебита на местни водоизточници в сухите месеци.
Обръщаме внимание на народните представители, че земеделската земя е национално богатство, което трябва да се ползва само за земеделски цели. Тя е ограничен ресурс, който гарантира в дългосрочен план продоволствената сигурност на страната. Макар към днешния момент да ни се струва, че разполагаме с повече отколкото ни е необходимо при намаляващото население на България, в глобален план това е все по-ценен ресурс предвид увеличаването на населението на земята и кризите и катаклизмите, свързани с човешката дейност и измененията в климата.


Тези думи са част от призива на протеста срещу законовите промени, пoдкрепящи застрояването на земеделските земи и строителството на писти и ски съоръжения в горските територии, планиран за 13 февруари.

За причините за протеста, за пътя на законодателните решения и за възможния ефект от реализирането им в „Нашият ден” говорим с гражданина Димитър Кацов, който насочи погледа на обществото към темата.  
 
Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Възнесение Христово, мозайка от купола на храма

Възможно ли е богопознанието?

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за богопознанието, за връзката между отминалия празник на Възнесение Христово с делото на св. отци от Първия вселенски събор и за отношенията между светската и църковната власт.

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Читалището на Лозница

Събота сутрин в град Лозница

Град Лозница е общински център на община Лозница. Разположен е в границите на област Разград. В сградата на читалище „Пробуда” тече поредната репетиция на женската фолклорна група. С членовете на групата разговаряме за историята, настоящето и бъдещето на малкото градче, за читалищната дейност, празниците и делниците, селския туризъм, малките..

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Момент от спектакъла Papas in Motion

За трудните теми в театъра

На 26 май у нас пристига австрийският драматург Роналд Рудол, който е автор на пиесата   „Papas in Motion“, която се играе вече от няколко месеца в Учебния театър на НАТФИЗ под режисурата на Атанас Атанасов.  Това е първото представление на „Papas in Motion“ у нас, но пък затова е ярко и запомнящо се. Роналд Рудол обаче е познат у нас и със сборника..

публикувано на 19.05.18 в 10:20
След концерт за деца в Първо студио на радиото

Мария Черноокова: Или радиото, или нищо…

„Имам късмета да съм тук и да записвам музика…“ - така започва разговорът с Мария Черноокова, заместник-водач на групата фаготи в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. „Хората си представят, че на този тежък инструмент трябва да свири мъж, но отдавна са отминали времената, когато фаготът е бил възприеман изцяло като мъжки инструмент“,..

публикувано на 19.05.18 в 09:10
Отляво надясно: Росица Димитрова, Надежда Денева, Вера Иванова, Анелия Торошанова, Валентина Христова и Елеонора Петрова

Има политическа воля за справяне с проблемите на семействата с деца с увреждания, но има нужда от нови закони

Правата на децата с увреждания и политиката на държавата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. За проблемите на семействата с деца с увреждания, ролята на държавата, връзката със системата за закрила на детето и Закона за личната помощ разговаряме в студиото с Росица Димитрова – заместник министър на труда и..

публикувано на 18.05.18 в 14:14