За застрояването на незастроената България

Снимка: БГНЕС

Обръщаме внимание на народните представители, че земята под стъпките на стълбовете и сградите на станциите е невъзможно да отговаря на характеристиките за горска територия, и че строежът на писти е свързан със значими земно-изкопни работи и трайно увреждане на горската територия, и е нещо съвсем различно от само ползването на една горска територия за пързаляне през зимата, затова е необходимо за тези строежи да се извърши както промяна на предназначението на територията, така и да се направят предвиждания за тях в областни планове за развитие на горските територии. Регулации, които се отменят с предложените промени в Закона за горите. С тези предложения не само се спестяват значителни средства на инвеститорите, но и се създават рискове за населението и околната среда от неотчитането на последствията за горските територии от тези строежи. Последствия, които може да включват ерозия, свлачища, поройни наводнения и намаляване на дебита на местни водоизточници в сухите месеци.
Обръщаме внимание на народните представители, че земеделската земя е национално богатство, което трябва да се ползва само за земеделски цели. Тя е ограничен ресурс, който гарантира в дългосрочен план продоволствената сигурност на страната. Макар към днешния момент да ни се струва, че разполагаме с повече отколкото ни е необходимо при намаляващото население на България, в глобален план това е все по-ценен ресурс предвид увеличаването на населението на земята и кризите и катаклизмите, свързани с човешката дейност и измененията в климата.


Тези думи са част от призива на протеста срещу законовите промени, пoдкрепящи застрояването на земеделските земи и строителството на писти и ски съоръжения в горските територии, планиран за 13 февруари.

За причините за протеста, за пътя на законодателните решения и за възможния ефект от реализирането им в „Нашият ден” говорим с гражданина Димитър Кацов, който насочи погледа на обществото към темата.  
 
Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Пресечни точки между България и Албиона

Пресечните точки между България и Албиона, Великобритания и ЕС и България в контекста на Съюза коментира директорът на Института за икономика и международни отношения, бившият зам.-външен министър на България и дългогодишен посланик във Великобритания Любомир Кючуков. Какви са посланията във визитата на президента Румен Радев във Великобритания и защо..

публикувано на 18.10.18 в 12:18

Войната за мръсните газове

За войната за мръсните газове, за замърсяващите бедни, за това да пазиш природата, когато доходите ти не го позволяват, и за прехвърлянето на отговорността между двете Европи говорим в „Нашият ден“ с Никола Газдов, ескперт по разработване на проекти и бизнес развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и инженеринговите услуги. Ще разберете..

публикувано на 18.10.18 в 10:00

България през метафората за Гъливер

В „Нашият ден“ продължаваме да търсим начини да видим по-ясно обществото, в което живеем. Затова заедно с политолога Явор Сидеров оглеждаме днешния ни свят през метафората за Гъливер. Ще разберем работят ли и днес метафорите от книгата, която от 18 век насам забавлява несериозните и потиска мислещите хора, дали неприязънта между партиите, често..

публикувано на 18.10.18 в 09:30
 Д-р Людмила Емилова

Не закусвай!

Знаете ли, че до 12.00 ч на обяд организмът ни се самопречиства и затова не трябва да го товарим с храна? А че прословутата кетонна диета всъщност е подходяща само за онези от нас, които страдат от епилепсия? Тези и други ценни факти, свързани с храненето ни ще научите от разговора с д-р Людмила Емилова.

публикувано на 17.10.18 в 14:46
Проф. Николай Цанков и доц. Жана Казанджиева

Една трудна професия и две съдби в един житейски път

Това са нашите семейни гости - дерматолозите доц. Жана Казанджиева и проф. Николай Цанков. Лекарската професия ги събира и мотивира да изживяват своя съвместен път и да работят заедно по много медицински теми.

публикувано на 16.10.18 в 15:45