За застрояването на незастроената България

БГНЕС

Обръщаме внимание на народните представители, че земята под стъпките на стълбовете и сградите на станциите е невъзможно да отговаря на характеристиките за горска територия, и че строежът на писти е свързан със значими земно-изкопни работи и трайно увреждане на горската територия, и е нещо съвсем различно от само ползването на една горска територия за пързаляне през зимата, затова е необходимо за тези строежи да се извърши както промяна на предназначението на територията, така и да се направят предвиждания за тях в областни планове за развитие на горските територии. Регулации, които се отменят с предложените промени в Закона за горите. С тези предложения не само се спестяват значителни средства на инвеститорите, но и се създават рискове за населението и околната среда от неотчитането на последствията за горските територии от тези строежи. Последствия, които може да включват ерозия, свлачища, поройни наводнения и намаляване на дебита на местни водоизточници в сухите месеци.
Обръщаме внимание на народните представители, че земеделската земя е национално богатство, което трябва да се ползва само за земеделски цели. Тя е ограничен ресурс, който гарантира в дългосрочен план продоволствената сигурност на страната. Макар към днешния момент да ни се струва, че разполагаме с повече отколкото ни е необходимо при намаляващото население на България, в глобален план това е все по-ценен ресурс предвид увеличаването на населението на земята и кризите и катаклизмите, свързани с човешката дейност и измененията в климата.


Тези думи са част от призива на протеста срещу законовите промени, пoдкрепящи застрояването на земеделските земи и строителството на писти и ски съоръжения в горските територии, планиран за 13 февруари.

За причините за протеста, за пътя на законодателните решения и за възможния ефект от реализирането им в „Нашият ден” говорим с гражданина Димитър Кацов, който насочи погледа на обществото към темата.  
 
Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора. Дадохме начало на кампанията „Достъпна България”, защото виждаме как години наред проблемите на хората с..

публикувано на 23.02.18 в 13:10
Васил Николов

Престъпленията срещу личността на детето трябва да бъдат наказвани

Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система e организирала множество протести и продължава да организира. Все повече учители ни вярват , казва Васил Николов, защото виждат, че това, което предлагаме, е добро - мандатност на директорите, ранно пенсиониране на учителите, подобряване на средата на учителите . Що се отнася до..

публикувано на 23.02.18 в 12:46

„За” и „против” дискриминацията

Излезе годишният доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2017 година. В него е цитирана и България в няколко посоки, а именно нейното отношение към търсещите убежище и дискриминацията към ромите. В доклада е включена и темата за медиите и натиска върху журналисти. В документа недвусмислено са изтъкнати примерите с прекомерно използване на сила при..

публикувано на 23.02.18 в 12:30

Разпад на ЕС или връщане на Европа към нейното ядро

Дебатът за федерализацията на ЕС е знаков за пътя на Европа още от създаването му. Дискусиите са на приливи и отливи – в зависимост от предизвикателствата, в които Европа попада, а дебатът се връща назад в годините или влиза във фокуса на мига. Случайността започва да играе все по-голяма роля в тезите за бъдещето на Европа, коментира политологът Георги..

публикувано на 23.02.18 в 10:45
Академик Богдан Петрунов, Светла Милчева и д-р Петко Загорчев (отляво надясно)

Спорът „за” или „против” хомеопатията е на път да приключи с компромис

Компромисът е в добрата информираност на пациентите. Това стана ясно от днешната среща в ефир между академик Богдан Петрунов, водещ български учен в имунологията и алергологията и д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация и председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз. Вероятно много от слушателите..

публикувано на 22.02.18 в 13:37