Клас = екип?

Последното международно изследване PISA показва, че българските деветокласници нямат умения за работа в екип
Снимка: Pixabay

Не, ако трябва да отговорим с една дума. Разликите са съществени – екипът има обща цел, членовете му имат роля в групата, различна от социалните ни роли, те получават и дават подкрепа на останалите и разчитат на обратна връзка, коректив за решенията и действията. Екип в класа се изгражда с обучение, тренинги и не на последно място с примера за екипна работа на учителите. За съжаление резултатите от последното международно изследване PISA показват, че българските деветокласници нямат умения за работа в екип. Само 2% от тях са в състояние да решат най-сложните задачи, изискващи високо равнище на сътрудничество, умения за преодоляване на разногласия, за проследяване напредъка на екипа и определянето на стъпки за постигане на крайния резултат. Проблемът не в ниския процент и незавидното място в класацията, а в огромния неизползван потенциал на младите хора за справяне с изискванията на бързо развиващата се технологична и обществена среда. Екипната работа в училище изключително много повишава мотивацията на децата, стимулира инициативата и поемането на лична отговорност, насърчава обективната им оценка и самооценка за приноса в изпълнението на задачите. Това показва опитът от дългогодишната работа с учители и ученици на психолога Теодор Карайончев, гост в рубриката „Всичко за образованието“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Урагани – вече и в Европа

Какви характеристики определят ураганните бури и смерчовете, които не са тропически циклони? Защо те все по-често се случват на Стария континент и свързано ли е това с т. нар. „природни тропически депресии“? А дали промените в интензитета, посоката и времетраенето на периодичните водни течения, известни като Ел Ниньо и Ла Ниня не са в основата на тези..

публикувано на 22.02.18 в 17:05

Звукови хроники „Акордеон и бандонеон“: Мартин Любенов

Акордеонът като виртуозен инструмент все повече се налага в джаза, а не само в народната музика. Едно от многобройните доказателства за това е и таланта на Мартин Любенов – музикантът от ромски произход. Той, в компанията на китариста Ангел Демирев и контрабасиста Михаил Иванов, са вече добре познати като трио Jazzta Prasta, създадено от акордеониста...

публикувано на 22.02.18 в 14:35

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Божествена наслада от грозде

В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да „гълта”..

публикувано на 22.02.18 в 14:30

Познатият непознат Георги Марков

Името на писателя Георги Марков, отровен с чадър от българските комунистически тайни служби на 7 септември 1978 г. и починал 4 дни по-късно, се превърна в символ на българското дисидентство през последните години на 21 век. Което е донякъде странно, защото в годините преди бягството си Георги Марков е сред любимците на режима, галеник на Първия държавен и..

публикувано на 21.02.18 в 17:10

Престрелка около детските градини

Водещ криминалист е натоварен да разследва нарушенията при приема в софийските детски градини, телевизиите въртят кадри, показващи насилие върху деца в детски заведения, родители излизат на улични протести, синдикални дейци издигат глас срещу „демонизирането“ на българския учител… Всичко това се случва в мирно време в една европейска държава с работещи..

публикувано на 21.02.18 в 15:55