За един безпрецедентен случай

Снимка: БГНЕС
Научих от в. „24 часа”, че 28-годишен пловдивчанин на име Димитър Навущанов, пиар специалист, заедно с неговия приятел Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин са решили да направят в село Брезник, в помещението, което иначе са наели за склад в сградата на местното читалище, приют за бездомници. Даже почнали малко по-малко да оборудват помещенията…


Идеята на Димитър Навущанов не е случайна инвенция. Още през 2015 година той създава фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. Оказва се, че Димитър, заедно със свои сподвижници помага да бъдат приети в старчески домове  бездомни възрастни хора, които спят иначе на жп гарата в Пловдив. Възстановяват документите им, уреждат пенсиите им.

Димитър е наясно, че общинският приют и кризисен център не може да поеме всички нуждаещи се в Пловдив в тежките зимни месеци… Говори със зам.-кмета на Пловдив, с директора на дирекция „Социално подпомагане”, които обещават подкрепа за това, което е намислил. Общината е зад проекта, но той е безпрецедентен и трябва да бъде облечен в законова форма и Димитър Навущанов знае, че без помощта на институциите проектът му няма да се осъществи. Освен това му се иска подслонът да се издържа с публично-частно партньорство.

Ето точно тук, в средата на тази история, се намесва общността и се опитва всячески да спре инициативата на Димитър Навущанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Възнесение Христово, мозайка от купола на храма

Възможно ли е богопознанието?

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за богопознанието, за връзката между отминалия празник на Възнесение Христово с делото на св. отци от Първия вселенски събор и за отношенията между светската и църковната власт.

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Читалището на Лозница

Събота сутрин в град Лозница

Град Лозница е общински център на община Лозница. Разположен е в границите на област Разград. В сградата на читалище „Пробуда” тече поредната репетиция на женската фолклорна група. С членовете на групата разговаряме за историята, настоящето и бъдещето на малкото градче, за читалищната дейност, празниците и делниците, селския туризъм, малките..

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Момент от спектакъла Papas in Motion

За трудните теми в театъра

На 26 май у нас пристига австрийският драматург Роналд Рудол, който е автор на пиесата   „Papas in Motion“, която се играе вече от няколко месеца в Учебния театър на НАТФИЗ под режисурата на Атанас Атанасов.  Това е първото представление на „Papas in Motion“ у нас, но пък затова е ярко и запомнящо се. Роналд Рудол обаче е познат у нас и със сборника..

публикувано на 19.05.18 в 10:20
След концерт за деца в Първо студио на радиото

Мария Черноокова: Или радиото, или нищо…

„Имам късмета да съм тук и да записвам музика…“ - така започва разговорът с Мария Черноокова, заместник-водач на групата фаготи в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. „Хората си представят, че на този тежък инструмент трябва да свири мъж, но отдавна са отминали времената, когато фаготът е бил възприеман изцяло като мъжки инструмент“,..

публикувано на 19.05.18 в 09:10
Отляво надясно: Росица Димитрова, Надежда Денева, Вера Иванова, Анелия Торошанова, Валентина Христова и Елеонора Петрова

Има политическа воля за справяне с проблемите на семействата с деца с увреждания, но има нужда от нови закони

Правата на децата с увреждания и политиката на държавата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. За проблемите на семействата с деца с увреждания, ролята на държавата, връзката със системата за закрила на детето и Закона за личната помощ разговаряме в студиото с Росица Димитрова – заместник министър на труда и..

публикувано на 18.05.18 в 14:14