За един безпрецедентен случай

БГНЕС
Научих от в. „24 часа”, че 28-годишен пловдивчанин на име Димитър Навущанов, пиар специалист, заедно с неговия приятел Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин са решили да направят в село Брезник, в помещението, което иначе са наели за склад в сградата на местното читалище, приют за бездомници. Даже почнали малко по-малко да оборудват помещенията…


Идеята на Димитър Навущанов не е случайна инвенция. Още през 2015 година той създава фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. Оказва се, че Димитър, заедно със свои сподвижници помага да бъдат приети в старчески домове  бездомни възрастни хора, които спят иначе на жп гарата в Пловдив. Възстановяват документите им, уреждат пенсиите им.

Димитър е наясно, че общинският приют и кризисен център не може да поеме всички нуждаещи се в Пловдив в тежките зимни месеци… Говори със зам.-кмета на Пловдив, с директора на дирекция „Социално подпомагане”, които обещават подкрепа за това, което е намислил. Общината е зад проекта, но той е безпрецедентен и трябва да бъде облечен в законова форма и Димитър Навущанов знае, че без помощта на институциите проектът му няма да се осъществи. Освен това му се иска подслонът да се издържа с публично-частно партньорство.

Ето точно тук, в средата на тази история, се намесва общността и се опитва всячески да спре инициативата на Димитър Навущанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора. Дадохме начало на кампанията „Достъпна България”, защото виждаме как години наред проблемите на хората с..

публикувано на 23.02.18 в 13:10
Васил Николов

Престъпленията срещу личността на детето трябва да бъдат наказвани

Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система e организирала множество протести и продължава да организира. Все повече учители ни вярват , казва Васил Николов, защото виждат, че това, което предлагаме, е добро - мандатност на директорите, ранно пенсиониране на учителите, подобряване на средата на учителите . Що се отнася до..

публикувано на 23.02.18 в 12:46

„За” и „против” дискриминацията

Излезе годишният доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2017 година. В него е цитирана и България в няколко посоки, а именно нейното отношение към търсещите убежище и дискриминацията към ромите. В доклада е включена и темата за медиите и натиска върху журналисти. В документа недвусмислено са изтъкнати примерите с прекомерно използване на сила при..

публикувано на 23.02.18 в 12:30

Разпад на ЕС или връщане на Европа към нейното ядро

Дебатът за федерализацията на ЕС е знаков за пътя на Европа още от създаването му. Дискусиите са на приливи и отливи – в зависимост от предизвикателствата, в които Европа попада, а дебатът се връща назад в годините или влиза във фокуса на мига. Случайността започва да играе все по-голяма роля в тезите за бъдещето на Европа, коментира политологът Георги..

публикувано на 23.02.18 в 10:45
Академик Богдан Петрунов, Светла Милчева и д-р Петко Загорчев (отляво надясно)

Спорът „за” или „против” хомеопатията е на път да приключи с компромис

Компромисът е в добрата информираност на пациентите. Това стана ясно от днешната среща в ефир между академик Богдан Петрунов, водещ български учен в имунологията и алергологията и д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация и председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз. Вероятно много от слушателите..

публикувано на 22.02.18 в 13:37