За един безпрецедентен случай

Снимка: БГНЕС
Научих от в. „24 часа”, че 28-годишен пловдивчанин на име Димитър Навущанов, пиар специалист, заедно с неговия приятел Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин са решили да направят в село Брезник, в помещението, което иначе са наели за склад в сградата на местното читалище, приют за бездомници. Даже почнали малко по-малко да оборудват помещенията…


Идеята на Димитър Навущанов не е случайна инвенция. Още през 2015 година той създава фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. Оказва се, че Димитър, заедно със свои сподвижници помага да бъдат приети в старчески домове  бездомни възрастни хора, които спят иначе на жп гарата в Пловдив. Възстановяват документите им, уреждат пенсиите им.

Димитър е наясно, че общинският приют и кризисен център не може да поеме всички нуждаещи се в Пловдив в тежките зимни месеци… Говори със зам.-кмета на Пловдив, с директора на дирекция „Социално подпомагане”, които обещават подкрепа за това, което е намислил. Общината е зад проекта, но той е безпрецедентен и трябва да бъде облечен в законова форма и Димитър Навущанов знае, че без помощта на институциите проектът му няма да се осъществи. Освен това му се иска подслонът да се издържа с публично-частно партньорство.

Ето точно тук, в средата на тази история, се намесва общността и се опитва всячески да спре инициативата на Димитър Навущанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ивайло Дичев, Нина Алиоски и проф. Георг Краев (отляво надясно)

Патриотизмът днес

Събитията от последната седмица ни накараха да се замислим какво представлява патриотизмът днес. Дали думата патриотизъм е натоварена само и единствено с партиен оттенък. Можем ли да дадем по-точно и неутрално определение като родолюбие. Опасно или полезно е използването на думата патриотизъм в българската политика? Как изглежда патриотизмът през призмата..

публикувано на 14.08.18 в 12:43

Мантрата БИО без регулация в България

Какво означава „био“, „еко“ и знаем ли какво да четем на етикетите на биохраните и продуктите в България? Защо Сметната палата алармира, че контролът у нас не защитава добре интересите на потребителите? Как се оказа така, че контролът върху биохраните е в ръцете на 17 частни сертифицирани фирми и къде е ролята на държавата? Дали се злоупотребява с етикета..

публикувано на 10.08.18 в 13:25

Ивелина Чолакова – за фотографията и манията посткросинг

Фотографът Ивелина Чолакова е един от първите българи в платформата Postcrossing. В нея тя открива начин да се свърже с хора от различни краища на света с помощта на позабравените от мнозина пощенски картички. Така тя преживява много забавни истории, преоткрива различни култури и се вдъхновява за бъдещи пътувания из далечни дестинации. Какво още..

публикувано на 10.08.18 в 12:40

Разстройство на геймъра

Наскоро Световната здравна организация обяви страстта към компютърните игри като най-новото психично разстройство. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии. Заболяването ще се нарича "разстройство на геймъра" и ще попада в групата на "разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение"...

публикувано на 09.08.18 в 14:37
Паметна плоча на Цончо Чапанов на мястото където е живял като дете в Ботевград

Цончо Чапанов пръв развява българския флаг на Антарктида преди повече от 50 години

Цончо Чапанов , един позабравен метеоролог, е първият българин, стъпил на Антарктида още през далечната 1967 година и развял българския флаг на ледения континент… Как е станало това – той е бил включен като участник в международна антарктическа експедиция под егидата на учените от тогавашния Съветски съюз и заедно с колегите си посещава трите полярни..

публикувано на 09.08.18 в 13:26