Сряда, 14 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Модерни времена – новата култура на техническата ера
Обективът – културен феномен

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Петък полунощ
Песенни стихове и текстове от Маргарита Петкова, Валери Станков, Георги Минчев, Ренди Нюман, Александър Петров, Глен Фрей и Дон Хенли.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Няколко пъти с прелестната Дороти“ от Дороти Паркър

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Средиземноморието – от Южна Франция до Египет, от Испания до Сицилия. Сред изпълнителите – Л‘Хам де Фок, корсиканският хор „Канта у Популу Корсу“, Суад Маси, Роберто Аланя, „Мосю Те е ле Жове“ и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Найденов, Христина Ботева, Тодор Кожухаров, ансамбъл „Добруджа“, Лазар Налбантов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Магьосникът, който се превърнал в лисица“ по сибирска приказка

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Анкета за най-романтичните начини да отбележим Св. Валентин.
• Репортаж на кореспондента Латинка Светозарова за проектите, проблемите и успехите на Института по лозарство и винарство – Плевен.
• България и светът на този ден: Кирило-Методиевският научен център при БАН с ценно издание и тържествен концерт в памет на Св. Кирил.
• Любопитни новини от света на културата и изкуството
• Рязко
• Репортаж от пресконференцията на Сдружението на общинските болници в България на тема: Общинските болници – между живота и смъртта.
• Специален гост: Максим Минчев – генерален директор на БТА по повод 120-годишнината на институцията.
• Човекът: Венци Златарев – собственик на хижа „Иван Вазов“
• Минути за култура: Покана за Националната археологическа изложба „Българска археология 2017“ от директора на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински (Световен ден на археолога – 14 февруари).
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• На Свети Валентин и в края на Седмицата на брака – за смисъла, ценностите, необходимостта и ползите от брачното съжителство. Гост Стоян Георгиев – семеен терапевт. И включване на Михаела Джоргова, координатор, за да ни каже коя е семейната двойка спечелила тази година наградата за най-дълъг семеен живот.
• У дома сутрин: етикет при поднасянето и пиенето на вино, в Деня на влюбените и на Трифон Зарезан.
• По-пътя: Валери Леков ни води на зарязване на лозя в с. Хърсово, Мелнишко.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Младата група Dead Man’s Hat дебютира с авторски песни, сред които и „Little Cars“ – ново предложение в класацията БНР Топ 20;
• Гост: Вяра Панталеева записа нова песен;
• Гост: Здравко Петров, проследил на живо поредното издание на фестивала Санремо, представя отличени песни от престижния музикален форум.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Тука има, тука нема… съд

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Човешкият поток“ – документален филм на Ай Вейвей за живота на мигрантите в различни краища на света. Стояна Гуговска за филма от Монпелие, Франция, където влезе в разпространение миналата седмица
• „Борис Христов. Рим“ – фотоизложба за местата на Борис Христов в италианската столица е част от културната програма посветена на Председателството на България на Съвета на ЕС.
• „Художник на променливия свят“ – излиза нов роман на нобелиста Казуо Ишигуро на български език
• „Историята на войника“ от Стравински – премиерен спектакъл в Държавна опера – Русе с режисьор-постановчик Пламен Бейков
• Полезното в дискусията „Практично за превода”
• Премиера на Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък по текстове на Маргьорит Дюрас в столицата
• Йордан Радичков 50 години по-късно в Русия – кореспонденция на Мая Праматарова от Българския културен център в Москва

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Кинопанорама Йордан Радичков. В рамките на петнайсет дни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В първата по рода си изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството на автора, както и късометражни заглавия, и документални ленти. За всичко това ще разберем от Йордан Радичков-внук.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме новия диск на Соня Йончева с арии от опери на Верди, записан с оркестъра на Мюнхенското радио, диригент Масимо Дзанети.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на изключителния живописец Кочо Гърнев
На 15 февруари т.г. дъхът на този непознат у нас български художествен гений ще тържествува – от 18 часа на Шипка 6, в залите на цели два етажа,  ще се открие негова грандиозна ретроспективна изложба. Защо едва сега? Защо нищо не знаем, нито сме чували за този уникален, наистина много български художник? Може ли близо 30 години след края на тоталитарната власт у нас да бъде  премълчаван  този ужасно талантлив творец, съизмерим с европейските величини? Нима творчеството му най-сетне ще бъде извадено на светло?
Той умира през 1966 г. в Мюнхен. Приживе в България има само една единствена самостоятелна изложба през 1934 г. Изкуството му е национално откровение - ярка експресивност, магичен синтез на форми и колорит.
Въпреки разстоянието, което го дели от България, Кочо Гърнев поддържа контакт със свои колеги, оказва им гостоприемството си при пътуванията им в Германия. А. Саламбашев го нарича „неофициалния български консул в Мюнхен”. За това посрещане ще си спомни и Д. Лозенски: „от Мюнхен заминах за Париж, но вече добре подкован от видяното благодарение гостоприемството на Кочо Гърнев, който после предложих за член на „Новите” заедно с Елиезер Алшех”.
Ако искате да научите защо изкуството на този изящен живописец едва днес става публично достояние в родината му, чуйте разговора на Румен Леонидов с Павел Тодоров, който е главният „виновник“ да се организира тази небивала експозиция и Павлина Девлова, основен съучастник в провеждането на този празник на българската гениалност.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Еликсир на живота
Пи Димят, уби лъва!

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
„Професия – филмов композитор“
В две поредни издания на предаването ви представяме филмовата музика на Ранди Нюман. В първото ще звучат фрагменти и песни из анимационните киноленти „Играта на играчките“, „Таласъми ООД“, „Животът на буболечките“ и други.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
На празничния 14-ти февруари, “Музикален атлас” ви предлага разнообразие от песни, посветени на виното и любовта… Страстно латино, фадо, автентичен фолклор и уърлд от Испания и Португалия до Бразилия, Мексико, Чили, Уругвай и Аржентина. Сред качествените изпълнители и формации – Мариза, Маркес, „Килапаюн“, „Илапу“, „Отрос Айрес“, Дженифър Лопес, Сеу, „Чамбао“, Харабе де Пало и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Как чакалът отървал кожата”, по зулуска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Треската около наградите „Грами“ отшумя, но се задава друга наградна треска, тази на „Би Би Си мюзик мегазин“, само за класическа музика. Категориите са седем, във всички има музика като за Контемпо: Лигети, Пярт, музика на Реформацията, Калеви Ахо, Себастиан Фагерлунд, Сали Биймиш, Питър Максуел Дейвис, Луи Андрийсен, Джон Блоу...
А „джазът“ е от нас: „Русилво“, един изстрадан албум на Дине Донев, известен като Костас Теодору, който след доста години намери своя издател, може би дори малко странно, в лицето на ЕСМ.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Разкази на Чудомир: „Иглата“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Празнично за Трифон Зарезан и Свети Валентин
На 14 февруари ще посветим предаването на виното, любовта, легендите и традициите, пресъздадени и възпети от български и чуждестранни музиканти.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Концертна версия на предаването с кантатно-ораториални творби на Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Изпълнители са известните британски състави: Хор на Ню колидж Оксфорд в партньорство с Ню сенчъри барок под диригентството на Едуард Хигинботъм и хор „Монтеверди” с Английските барокови солисти, дирижирани от сър Джон Елиът Гардинър.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Всяка есенна вечер“ от Иван Пейчев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Мишо Михайлов, Нели Танева, Денислава Генчева, Милан..

публикувано на 19.01.19 в 08:20

Събота, 19 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок – Две донякъде позабравени  групи. Ще ги чуем с по два от най-ярките им албуми обхващащи период от 30-40 години. • Американците Pavlov’ Dog с Pampered Menial (1975) и Prodigal Dreamer (2018). • New Trolls с адрес Италия – Concerto grosso no. 2 (1976) и Concerto grosso:..

публикувано на 18.01.19 в 11:12

Петък, 18 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Колонизацията на света – Колонизирането на Африка и Близкия изток от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 17.01.19 в 08:20

Четвъртък, 17 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Живот във високото – Мургаш и животът над облаците от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Албумът с документален запис на концерта „Divas Live“ на музикалния канал VH1 от 1998 г. от 2.00 до 2.30 часа Европейски паралели – за музея, за галерията от 2.30..

публикувано на 16.01.19 в 08:20

Сряда, 16 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Котките – Фелинотерапия, суеверия, поговорки от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и стихове от: Волен Николаев, Лъчезар Станчев, Михаил Белчев, Шерил Кроу, Джеймс Тейлър, Милтон Нашименто, Пати Хил и Милдръд Хил, Корин Бейли Рей от 2.00..

публикувано на 15.01.19 в 12:37