Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Spotlight: USA в Пловдив – европейска сцена за американския съвременен танц

БНР Новини

От 26 до 28 март Пловдив става домакин на специална арт среща, наречена Spotlight:USA. В рамките на три дни за първи път в България ще бъдат представени 9 авторитетни танцови компании и хореографи от САЩ. В подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – на сцените в Дом на културата „Борис Христов“ и на Драматичния театър ще се представи най-доброто от американския съвременен танц и модерен балет. Всяко от представленията на този уникален форум дебютира не само пред българска публика, но ще се радва и на вниманието на директорите на големи европейски театри и артистични агенти от различни световни фестивали от този жанр. Очаква се те да посетят Пловдив специално за събитието. Гаранти за прецизния подбор са представителите на престижно международно жури. Селектираните спектакли обхващат широка палитра от разнообразни танцувални стилове, артистични похвати, форми и теми.

В Дома на културата „Борис Христов“ ще бъдат представени спектаклите: „Буйна вода“, „Индустриален балет“ и „Принципите на несигурността“. Танцовата компания CONTRA TIEMPO от Лос Анджелис с проекта си „Буйна вода“ насочва вниманието на публиката към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Авторите са вдъхновени от Шекспировата „Буря“ и афро-кубинската митология, но са заложили също на хип-хопа и впечатляващи визуални ефекти.

Като своеобразен контрапункт е представлението на следващия фестивален ден – на танцовата компания от Сиатъл Kate Wollich+TheYC. Те потапят зрителите в бунтарския индустриален ритъм от 80-е и 90-е със съчетание на класически и съвременен балет, клубна и поп култура.

Върху полюсите живот-смърт е изграден спектакъла на Dance Heginbotham от Ню Йорк. „Принципите на несигурността“ е представление, изследващо историята на човечеството от Помпей до 20-те години на 20-и век. Негови създатели са Джон Хегинботам – един от водещите танцьори и хореографи в САЩ, и художничката, авторка на книги и колумнист, Майра Калман.

А в голямата зала на Драматичен театър Пловдив 3 танцови компании ще представят нестандартните си гледни точки към красотата, женското тяло и човешката природа в трите вечери на Spotlight:USA – „Усещане/объркване“, „Пазители на красотата“ и „Толкова човешко“.

26 март е денят за среща с изкуството на танцовата компания от Портланд Tahni Holt Dance и спектакъла „Усещане/объркване“. Основател и директор на трупата е хореографът Тони Холт.

А танцовото представление „Пазители на красотата“ е създадено от нюйоркската трупа Palissimo Company. Роденият в Чехословакия хореограф Павел Жустиак е познат от дълги години за американските ценители на съвременния танц и визуален театър с минималистичния си, но въздействащ авторски почерк.

На 28 март спектакълът „Толкова човешко“ на Christine Bonansea Company от Ню Йорк ще открие пред зрителите в Пловдив творческата философия на хореографката с френски корени Кристин Бонанси – една от най-дръзките изследователи на съвременната американска сцена.

Между 26 и 28 март с фестивала Spotlight:USA Пловдив ще бъде действаща европейска сцена на културата и танца и гостоприемен домакин за престижните спектакли на съвременния американския танцов елит. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36