Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обърната класна стая? – въпрос на гледна точка

БНР Новини
Обърната или огледална класна стая е модел на обучение, при който местата и начините за преподаване са разменени
Снимка: Pexels

Обърната е според традиционния класно-урочен модел. Ако обаче тръгнем от нашия днешен свят, изобилстващ от леснодостъпна информация и от нашите деца, от рождение на „ти“ с технологиите, ще излезе, че си е здраво стъпила на краката. Обърната или огледална класна стая е наименованието на модел на обучение, при който местата и начините за преподаване и затвърждаване на наученото са разменени. Учениците предварително сами у дома се запознават с темата по материали, подготвени от учителя, или от препоръчан от него източник, а в клас обсъждат наученото, упражняват се и го разширяват. Моделът на практика осъществява това, което от години се прокламира като добри намерения за развитие на училището. Учителят излиза от ролята на лектор, а учениците – от ролята на пасивни слушатели, учителят е този, който насочва, коригира, обогатява наученото от децата, те пък се свикват да търсят информация, да я споделят с другите, да дискутират, да убеждават или да приемат друга гледна точка. За пълноценното функциониране на метода не е необходимо той да се прилага във всеки учебен час. Нужно е обаче децата да се научат да използват електронните устройства не само за забавление, а и за работа, учителите да получат необходимите умения и инструменти за организиране на такива уроци, да имат подкрепа и обратна връзка от колегите си. Големият световен образователен портал за безплатни уроци и упражнения „Кан академия“ е един от източниците за учебна информация, а българското сдружение „Образование без раници“ си е поставило задача да преведе и адаптира материалите, за да бъдат те достъпни за всички български ученици и учители. Сдружението организира и обучения на учители за работа в обърната класна стая, разказва в рубриката „Всичко за образованието“ Иван Господинов, председател на УС на „Образование без раници“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00