В Запазена марка „Радиотеатър” - българска драматургия

Автор:
Запазена марка „Радиотеатър” завършва седмицата с радиопостановката на прекрасната пиеса на Маргарит Минков – „Въведение в тяхната картина”
Снимка: Архив

Тази седмица във времето на Запазена марка „Радиотеатър” ви предлагаме пет срещи с българската драматургия.

Понеделник, 12 март - „Апокриф” – радиоспектакъл по старинни тестове. Автори Маргарита Младенова и Иван Добчев. Музика - Асен Аврамов. Участват: Цветана Манева, Таня Шахова, Жорета Николова, Лидия Стефанова, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Валентин Йорданов, Невена Мандаджиева, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Владимир Пенев, Чавдар Монов, Димитър Мартинов. Режисьор – Иван Добчев.
„Апокриф”, наивистични сънища на човека между небето и земята, е пиеса-пътуване между небето и земята в търсене на значимото и свещеното като противовес на бита, който свлича човека надолу. Радиопроектът „Апокриф” бе създаден през 1998 г. и донесе на Радиотеатъра две големи международни награди: Grand Prix Marulic 1998 в Хърватия и Втора награда PRIX EUROPA 1998.

Вторник, 13 март – „Бунт в неделя” от Константин Павлов. Музика – Асен Аврамов. Участват артистите: Татяна Лолова, Иван Иванов, Петя Силянова, Катя Паскалева, Веселин Мезеклиев, Асен Кисимов, Илия Раев, Десислава Красова, Севдалина Петкова, Методи Вълчев, Димитър Иванчев и Христо Калайджиев. Режисьор – Петър Дамянов.

Сряда, 14 март  – чуйте „Боб” от Елин Рахнев. Това е първата и една от най-добрите пиеси на Елин Рахнев. С нея той категорично заяви драматургичния си талант. Участват актьорите Катя Паскалева, Стефан Мавродиев и Теодор Юруков под режисьорската палка на Емил Манасиев.

Четвъртък, 15 март – слушайте „Виолончело и кино” от Георги Смиленов. Дългогодишен оператор, журналист, режисьор, автор на две книги. С годините вкусът му към драматургията надделя и дойде време, в което започна да пише и пиеси. „Виолончело и кино” е трогателна, меланхолично-носталгична история за несбъдната любов и неполучена нежност. Такива истории все по-рядко се срещат в съвремнния ни брутален свят, но тъкмо те съхраняват човечността и любовта. Участват артистите Ангелина Славова, Борис Луканов и Георги Михалков. Режисьор – Георги Михалков.

Петък, 16 март  – Запазена марка „Радиотеатър” завършва тази седмица с радиопостановката на прекрасната пиеса на Маргарит Минков – „Въведение в тяхната картина” – сложна, екзистенциална драма, която ще ви развълнува. За съжаление Маргарит Минков си отиде рано от този свят, но пък ни остави великолепни драматургични образци.
Участват артистите: Емилия Гергинова, Петя Миладинова, Александър Александров и Емил Джамджиев.

Приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не..

публикувано на 14.09.18 в 09:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора , неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме. В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя..

публикувано на 13.09.18 в 11:40

На 9 септември по Радиотеатъра – Бомбената вечеря от Греъм Грийн

Греъм Грийн (1904-1991) е един от най-четените английски автори през XX век, знаменит пътешественик, който се озовава в най-горещите конфликтни точки по света, за да ги отразява в своите романи. Приключенията и напрежението на действието са характерни за неговото писане. Много от книгите му са успешно филмирани. Макар няколко пъти да е предлаган за..

публикувано на 08.09.18 в 13:55
Фотоколаж: Теодор Иванов

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио. PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 15-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и..

публикувано на 05.09.18 в 11:09