Инженер-проектантът на пречиствателни станции Жени Гунева твори красиви вълшебства от стъкло

Снимка: Росица Михова

Стъклото е открито от финикийците преди повече от 5000 години. Да, от същите онези изобретатели на финикийските разплащателни знаци, които още в древността са разбрали, че не всичко в живота е прагматизъм и пари. Има нужда и от изкуство. Макар че технологиите за производство на стъкло силно са напреднали, онзи вечен копнеж по красивото и изящното е все така непроменен. Той продължава да вълнува човешкия дух, кара го да търси и да се взира във формите, багрите, светлината, да замира, омагьосан от крехката нежност на художествените творби.

Снимка

Как Жени стига до своя избор на хоби да изработва художествени изделия от стъкло? Какво я вълнува, от какво се мотивира? Лесно или трудно усвоява умението да бъде търпелива с този толкова деликатен материал? Какви други, не само артистични, уроци ѝ дава контактът със стъклените вълшебства, които създава?ВИЖТЕ ОЩЕ

В търсене на Божието царство

Христос никога не казва: „Търсете само царството на Бога“, а „първом търсете царството на Бога“, от което става пределно ясно, че християните следва да се грижат и за земните неща. Как да съумеем да постигнем тази хармония между земното и небесното? Разговор с д-р Венцислав Каравълчев, гл. асистент на Богословския факултет на Софийския университет..

публикувано на 17.06.18 в 08:05
Д-р Петър Берон в студиото на програма „Христо Ботев“

История и геополитика: Д-р Петър Берон за Българския преход и патриотизма

Във връзка с 30-годишнината от създаването на Комитета за екологична защита на гр. Русе разговаряме с д-р Петър Берон за измеренията на безкрайния български преход и възможните перспективи пред България. Д-р Берон е един от най-неконвенционалните и атрактивни участници в политическите събития от последните 30 години. Роден през 1940 г. в семейство със..

публикувано на 16.06.18 в 15:35

Блумсдей – денят на Джеймс Джойс се отбелязва и у нас

Bloomsday чества живота и творчеството на ирландския писател Джеймс Джойс. На този ден се преживяват събитията от неговия експериментален роман „Одисей“ – „романа на ХХ век“, според сп. „Тайм”. Целият роман се случва в един единствен ден – 16 юни 1904 година. Джойс избира за романа си датата 16 юни 1904 г., защото това е датата на първата среща с..

публикувано на 15.06.18 в 15:45

За хората и делфините

Как протича една експедиция в териториалните ни води на Черно море за преброяване на делфините и какво показват резултатите? Това е темата ни на разговор с еколога Димитър Попов от Сдружение „Зелени Балкани“. От началото на месеца в рамките на седмица екип еколози и доброволци изследваха зоната от Резово до Дуранкулак за проучване на китоподобните в..

публикувано на 15.06.18 в 15:42

Мястото на съвременното изкуство в градска среда

Съвременното изкуство присъства в публичните пространства на почти всички европейски и не само градове. В България, обаче е трудно да откриеш някъде съвременно изкуство. По скоро те посрещат паметници и бюстове на герои от близкото и далечно минало, които не спират да никнат в страната ни. Защо все още трудно намираме място за съвременно изкуство в София..

публикувано на 15.06.18 в 14:58