Инженер-проектантът на пречиствателни станции Жени Гунева твори красиви вълшебства от стъкло

Снимка: Росица Михова

Стъклото е открито от финикийците преди повече от 5000 години. Да, от същите онези изобретатели на финикийските разплащателни знаци, които още в древността са разбрали, че не всичко в живота е прагматизъм и пари. Има нужда и от изкуство. Макар че технологиите за производство на стъкло силно са напреднали, онзи вечен копнеж по красивото и изящното е все така непроменен. Той продължава да вълнува човешкия дух, кара го да търси и да се взира във формите, багрите, светлината, да замира, омагьосан от крехката нежност на художествените творби.

Снимка

Как Жени стига до своя избор на хоби да изработва художествени изделия от стъкло? Какво я вълнува, от какво се мотивира? Лесно или трудно усвоява умението да бъде търпелива с този толкова деликатен материал? Какви други, не само артистични, уроци ѝ дава контактът със стъклените вълшебства, които създава?ВИЖТЕ ОЩЕ

„Телерик академия“ организира 65 безплатни школи по програмиране за деца

Шейсет и пет безплатни школи по програмиране и дигитални науки за деца в 15 града започва училищната „Телерик академия“. За обученията, които са с продължителност 100 учебни часа, не се изискват предварителни познания. Те ще се провеждат от опитни преподаватели и специалисти в областта. А след успешно завършване участниците ще получат..

публикувано на 25.09.18 в 15:57

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39
Боян Кулов (вляво) и Румен Дечев в студиото на предаването.

История и геополитика: Доналд Тръмп – стратегически цели и външна политика

Вече две години името на настоящия президент на САЩ не слиза от емисиите на медиите. За съжаление обаче сериозните анализи за неговата политика отстъпват пред пикантните подробности… В „Мултикултурни диалози“ – „История и геополитика“ ще се опитаме да очертаем основните щрихи на политиката на Доналд Тръмп, скрити зад конюнктурата на политическата..

публикувано на 25.09.18 в 11:30

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17