Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоцията в киното и киното като емоция

БНР Новини
„Безбог”, режисьор Ралица Петрова
Снимка: siff.bg

„Ако в киното няма поезия и идеи, то просто губи смисъла си”, казва Ралица Петрова – българката, която преди години асистира на американския режисьор Майкъл Редфорд във филма „Венецианският търговец” с Ал Пачино. За нея киното е именно поезия, а не забава, безвкусно гарнирана с хумор, агресия и еротика. Може би точно заради това нейно усещане за кино пълнометражният й дебют „Безбог” предизвика бурни реакции, събуди мнозина и спечели не една награда. Днес обаче няма да говорим за света, който тя обрисува във филма си – онзи свят без любов, без грижа, без прошка и без Бог, но въпреки това ще ви срещнем с нея, защото в киното светът има много лица, които си заслужават „Време и половина”.
Нейните филми често се радват на много и различни реакции – от приятна изненада, силно преплетена с уважение към труда и смелостта й да остави следа, до пълното отричане на разказаната истина и познатите патриотични обвинения. Все пак, Ралица Петрова остава категорична в намеренията и усещанията си за кино, а Златният леопард от фестивала в Локарно и номинацията за Европейските филмови награди доказва, че за историята в „Безбог” публиката, та дори и критика е отворила очите си. И макар това да е съдбата на дебютният й пълнометражен филм, Ралица отдавна е навляза, при това сериозно, в света на киното и то европейското. Завършва визуално изкуство в University of the Arts London и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. А днес живее и работи между София, Париж и Лондон. Филмите й са представяни в различни програми в Кан, Берлин, Карлови Вари, Сан Себастиан и в Центъра „Жорж Помпиду” в Париж, а късометражният й филм „Гнилата ябълка” е отличен като най-добър европейски късометражен филм на „Берлинале”. Дипломната й работа „По божията воля” пък е в официална селекция през 2009 г. на Лазурния бряг, разпространявана е на DVD от Британския филмов институт, галерията „Тейт” и Центъра за съвременно изкуство в Лондон. Причината обаче да ви срещна с Ралица Петрова е участието й в Международното жури на тазгодишното 22-ро издания на „София филм фест”. Като зрител Ралица иска да гледа филми, които да я преследват и да я карат да ги усеща в стомаха си. Като режисьор иска да прави именно такива филми, но дали това е усещането, което искаше да получи като част от журито на международния филмов фестивал, чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10