Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Двупосочен билет“ – българската визитна картичка на Ирина Степановска

БНР Новини
Ирина Степановска на премиерата в „София-прес“
Снимка: Лалка Павлова

Ирина Степановска е лекар, кандидат на медицинските науки и автор на около 20 книги, издадени от големи руски издателства като АСТ и ЭКСМО. Тя е член на Съюза на писателите на Русия. Първият й роман „Ден и нощ“ излиза през 2003 година и връща интереса на читателите към сюжети, свързани с живота на лекари и пациенти. Ирина Степановска се заема с писането, защото все й се струва, че медиите не представят достатъчно вярно и непредубедено атмосферата в болниците, работата, характерите и съдбите на хората от това съсловие. А в последствие д-р Степановска разбира, че я интересува всъщност как би се развила съдбата на всякакви герои. Така се раждат романите „Екзотични птици“, „След Ремарк“, „Разходки из Рим“, „Под крилото на доктор Фройд“, „Ноевият ковчег на Тина Толмачова“, „Любовна експертиза“, „Реанимация на чувствата“, „На тези, които не обичат“ и др. Тя има и сборници с разкази и повести, издадени в Москва под заглавията „Мамещият дъх на пържени картофи“, „Да жадуваш щастие“, „Ожени се за мен“. Общото във всичко написано от Ирина Степановска е съчувствието и обичта към хората, както и внимателното изследване на чувствата им. Героите й са наши съвременници, представители на различни прослойки на руското общество, но авторката е особено пристрастна към темите, свързани със съдбите на научната интелигенция – тези за които у нас някак стана немодно да се пише и разказва. Това прави неголемият сборник с разкази „Двупосочен билет“ особено привлекателен и за българския читател. Подборът и преводът са на голямата българска поетеса и преводачка  Надя Попова, която преди време е представила на български език и пиесата на Ирина Степановска „Без Цезар, Антоний и Катон“. Именно интересът на д-р Степановска към историята е причина за голямата й симпатия към България. По време на срещата в „София-прес“ тя сподели: … Разбрах, че България съвсем не е само написаното в туристическите брошури – ски и морски курорти… Това е земя, осветена от многохилядолетна човешка история. И аз се влюбих в България.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чудомир

Ако ми връчат мандат...

В редакция "Хумор и сатира" знаем какво да направим, ако ни връчат мандат за съставяне на правителство, знаем и други неща, които можете да чуете тази неделя след новините в 18 часа: - "Истинските новини" – ако ми връчат мандат. - "Усмивки от старите радиоленти" – защо Чудомир е популярен и днес. - "Животът ни като виц" – пролетно предчувствие за..

публикувано на 29.03.24 в 17:45
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова изложба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Стефан Иванов издаде нова стихосбирка

Новата книга на Стефан Иванов "Без мен" се появява 10 години след предишната стихосбирка "Навътре" и с нея се слага началото на едно ново издателство. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с..

публикувано на 29.03.24 в 14:15

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44