Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 11 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пещерите на България
„Божият мост“ и „Леденика“

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Солта на земята
Песни и текстове от: Емил Симеонов, Шаная Туейн, Кийт Ричардс, Мик Джагър, група „Клас“, Пат Бун, Майкъл Франкс.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Влакът заминава след един час” от Хайнрих Бьол

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритни етно изпълнения от Бразилия – фестивална музика, самба, боса нова, етнопоп. Сред изпълнителите – Луизиньо, Рената Роса, Ванеса да Мата, „Жанейро Саунд Машийн“, Мартиньо да Вила и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Пазарджик“, Митко Гроздев, Веселена Радева, Антон Цамбов, Ваня Дженезова и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как тъмното се скри от слънцето“, автор Доналд Бисет

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден – Спомен за композитора Александър Райчев.
• Изборът на водещия – Защо НЗОК намали парите за медицински изделия и кой ще доплаща? – коментар на кардиолога проф. Иво Петров.
• Рязко
• Нарушения в общинските детски градини в София – позицията на Столична община.
• Ще има ли военен отговор от страна на САЩ на атаката с газ в Сирия? – анализ на доктора по политически науки Мартин Табаков.
• Човекът - Николай и Розалина Бозукови от Смолян – биопроизводители.
• Минути за култура – Покана за Master of Art – филмовият фестивал, който среща публиката с всички изкуства – интервю с Найо Тицин.
• Интермецо – Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Повече за социално-спортното събитие велопоход „Заедно 2018“. Проблемите с велоалеите в големите градове, ползите от велоспорта за хората с хемофилия. Събеседници: Мария Недевска, ПР на Българската Асоциация по Хемофилия и представител от  сдружение „Велоеволюция“.
• У дома сутрин – Как мястото може да намери хората? Малък семеен бизнес е на път да се превърне в място, където децата ни ще могат да се докаснат до земята, до хляба, до истинската игра.
• По пътя – с. Песнопой, област Пловдив.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Jeremy? представят дългоочаквания си втори албум с концерт, слушаме предпремиерно песни от него в ТРЕЗОР;
• Гости: Деси Добрева се завръща с нов албум;
• Гости: Калин Вельов и Тумбаито са на сцената с нов проект;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За още един смешен плач

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Среща с българската анимация: Започва кампания за разпространението на първия каталог с артисти на Българската асоциация на независимите художници и аниматори „Пройко Пройков”. Гостуват аниматорите Надежда Славова и Николай Михайлов след представянето на каталога на „Берлинале 2018“ и преди Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ в София.
• ppIANISSIMO 2018: Илия Граматиков представя програмата на XXI Международен фестивал за съвременна клавирна музика в Първо студио на БНР.
• Традициите в изучаването на китайски език в България. Гостува доц. Антония Цанкова, преподавател в специалност „Китаистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ след излизането на новата й книгата „Морфологична система на съвременния китайски език“ – първата академична монография върху граматиката на китайския език у нас.
• Премиера на спектакъла „Спускане от връх Морган” от Артър Милър на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Разговор с режисьора на постановката Николай Ламбрев–Михайловски.
• Изложба „Светлин Русев. Живопис. Избрано. 1988–2018“ в Музейно-изложбения комплекс на Руската академия за изобразително изкуство в Москва.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Гости – Мая Димитрова и Виолина Александрова, от които ще разберем повече подробности за иновативния проект на БАН, свързан с работата на робота Роберта с деца със специални потребности.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Оперни певци от Южна Африка

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Бинка Вазова и българската илюстрация
Бинка Вазова е от българските интелектуалци, които сякаш са останали в сянката и на своите родители, и на своите колеги. Дъщеря на знаменитата художничка Елена Консулова–Вазова и на най-малкия брат на патриарха на българската литература Борис Вазов – известен публицист и издател, тя израства в сплотено, културно и енергично семейство, което няма как да не остави отпечатък върху нейното по-нататъшно житейско и творческо развитие. Бинка Вазова е участничка във всички инициативи на фамилията, прави първата си изложба заедно със своята майка – изобщо фигура в българския културен живот, за която трябва да се говори не само по повод рождения ѝ ден (1 април), но и винаги. Всъщност това прави изкуствоведката Анелия Николаева със своята книга „Бинка Вазова. Графични образи“, в която подробно и детайлно разглежда творческото наследство на художничката в областта на графиката. Трябва обаче да се подчертае, че Бинка Вазова е от най-добрите илюстратори на книги в България, което ни дава повод да поговорим в „Премълчаната история“ и за състоянието на българската илюстрация преди и сега. Гости на предаването са Анелия Николаева, автор на книгата, и Дамян Дамянов – един от най-добрите български илюстратори.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Географската карта разказва
Основоположници на геодезията и картографията в Нова България

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовите награди и фестивали с музикални илюстрации“
Наградите „Сателит“. Учредени са през 1996 г. и се връчват ежегодно от „Академията за международна преса“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Избрано от ценна компилация на Еврорадио – „Великден и пролетта 2017“. Възторжени фолклорни песнопения, прекрасни мелодии и песни от близо и далеч, записани между 1982 и 2017 г., и посветени на темата за Възкресението – Христовото и на природата, през този толкова тачен от народите сезон. Компания в звуковото пътешествие из цяла Европа ще ни правят – Иван Кирчук и фолклорна група „Гуда“ от Беларус, формация „Отава“ от Украйна, Марин Герас на пан-флейта от Молдова, братята фиделисти Ханс и Ойвинд Сандум от Норвегия, поетичните „Гейтхаус“ от Ирландия, ансамбъл „Яворничек“ от Словакия, колоритната мъжка група „Ковилье“ от Сърбия, македонската легенда Васка Илиева от Скопие, Марин Ганчу от Молдова – певец и свирач на струнния инструмент „кобза“, ансамбъл „Гроди“ от Латвия… Пъстра плетеница от богати, красиви тембри и радостни народни послания!

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Петелът и кокошката”, по балтийска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Фестивали, ателиета, творчески срещи...
• Акценти от отминалите Мартенски музикални дни в Русе.
• Илия Граматиков за предстоящото издание на фестивала за съвременна клавирна музика „Пианисимо“.
• Проф. Велислав Заимов за поредното Европейско ателие за студенти по композиция, организирано от НМА „Панчо Владигеров“.
• Композиторът Володимир Рунчак за свои концерти и творчески срещи в Киев и Лвов.
• Китаристът Георги Василев за своя проект с музика от съвременни композитори и Бах.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Червено и черно“ от Стендал – 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ирландската поетическа традиция и американският рокендрол – пресечни точки: разговор с поета с китара и рокендрол герой Андрю МакГибън;
• Социална стълбица: за Центъра за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие в Търговище, един от отличените проекти в конкурса „Проект на годината“ на Фондация „Лале“;
• А сега внимавайте… – апология на съвместния мини-албум на Джарбо, една от най-енигматичните фигури на американската авангардна сцена, и италианското ембиънт дуо Father Murphy.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• III Международен Великденски хоров фестивал в София (15.04.2018) – интервю с артистичния директор проф. Теодора Павлович.
• Х Международен фестивал „Среща на студентските хорове“ в Благоевград (16 – 19.04.2018) и 25 години от основаването на Смесения хор към Американския университет в България – разговор с диригента и създател на формацията проф. д-р Христо Кротев, изпълнителен директор на фестивала.
• Избрано от концерта в Пловдив на 31 март т.г. в памет на Маестро Крикор Четинян.
• Рубрика „Хорови новости” – пролетни концерти в Светлата седмица и чествания на състави в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35