За голямата пречка, наречена природен парк „Странджа“

Мързевски дол край село Кондолово, резервата "Силкосия"
Снимка: Wikipedia

В Странджа се намира първият природен резерват у нас – „Силкосия“. Създаден през 1933 година. Тогава указът е бил царски.
Шестдесет и две години по-късно на територията планината се обособява природен парк. Заповедта е на Министерския съвет. С всичките произтичащи от това ограничения при добив на дървесина, пътно, жилищно, ваканционно строителство и т.н. Оттогава допреди четири години директор там беше Стефан Златаров. Той успя да събори незаконни летни вили и цял крайморски комплекс до Варвара, да защити дюни по южното Черноморие и да намали безразборното сечене на малкото останали ценни дървесни видове, както се казва по книгите. Основно тукашният дъб. Уволниха го.
Преди единадесет месеца инж. Златаров спечели нов конкурс на Изпълнителната агенция по горите и отново стана директор на природен парк „Странджа”. По негови сигнали прокуратурата се зае с незаконното изсичане в защитения район. Наред с това дирекцията на парка е единствената държавна институция, която на заседание на Висшия експертен съвет гласува против новия общ устройствен план на община Царево. Той предвижда още по-сериозно застрояване на Южното Черноморие. (чуйте още по темата в звуковия файл)ВИЖТЕ ОЩЕ
Надя Славова, Мартина Кръстева и Дияна Христова (отляво надясно)

Пътуващите добродейци се отправят към забравени села

Хора с добри сърца и желание да дарят топлина се обединяват в социалните мрежи, за да осъществят едно необикновено пътуване. Неговата крайна цел са отдалечените села от Средна Дунавска равнина, чиито обитатели са често забравени от небето, а някои от тях не могат да си осигурят дори най-необходимите хранителни продукти, заради липса на финансови средства...

публикувано на 15.10.18 в 13:10
Мартина Кръстева, Стефан Лазаров и Елена Йорданова (отляво надясно)

Кариера с кауза – здраве без пауза

В студиото на „Нашият ден“ търсим добрите примери с участието на Елена Йорданова и Стефан Лазаров, организатори на шестото издание на форум „Кариера с кауза”, който тази година ще премине под наслов „Здраве без пауза“. „Идеята ни беше да се фокусираме върху това, че каквато и кариера или кауза да избереш, със сигурност това отнема страшно много енергия..

публикувано на 15.10.18 в 12:33

Жените от малките селца

Със света през погледа на жените, които само в малките селца можем да открием, ви срещаме в „Нашият ден“.  Образът на онази жена, която сте виждали във всяко българско село, независимо от възрастта, диалекта и материалното й благополучие, носи сякаш винаги едно и също послание, неуловимо, но за сърцето категорично ясно.  Ще ви срещнем, първо, с..

публикувано на 15.10.18 в 11:05

Да те назидават, когато критикуваш

Да те назидават, когато критикуваш, и има ли общественото мнение право на контрол върху действията и бездействията на управляващите. За това, както за това (не)възстановимо ли е доверието във властта и заслужава ли го тя, говорим в „Нашият ден“ със социолога Стефан Георгиев и политолога Стойчо Стойчев. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.10.18 в 10:51
Нина Цанева и Петя Раева (вдясно)

„Зелената линия“ на Петя Раева, която можем да споделим в ежедневието си

В Международния ден на затлъстяването – 11 октомври – в „Нашият ден“ гостува Петя Раева – бивш депутат, политик, който вече не се нуждае от представяне, след като направи своеобразна революция с възгледа си за здравословен начин на живот и със своя режим на хранене, представени в двете части на книгата и „Радостта от храненето“. В студиото разговаряхме за..

публикувано на 15.10.18 в 10:20