За голямата пречка, наречена природен парк „Странджа“

Мързевски дол край село Кондолово, резервата "Силкосия"
Снимка: Wikipedia

В Странджа се намира първият природен резерват у нас – „Силкосия“. Създаден през 1933 година. Тогава указът е бил царски.
Шестдесет и две години по-късно на територията планината се обособява природен парк. Заповедта е на Министерския съвет. С всичките произтичащи от това ограничения при добив на дървесина, пътно, жилищно, ваканционно строителство и т.н. Оттогава допреди четири години директор там беше Стефан Златаров. Той успя да събори незаконни летни вили и цял крайморски комплекс до Варвара, да защити дюни по южното Черноморие и да намали безразборното сечене на малкото останали ценни дървесни видове, както се казва по книгите. Основно тукашният дъб. Уволниха го.
Преди единадесет месеца инж. Златаров спечели нов конкурс на Изпълнителната агенция по горите и отново стана директор на природен парк „Странджа”. По негови сигнали прокуратурата се зае с незаконното изсичане в защитения район. Наред с това дирекцията на парка е единствената държавна институция, която на заседание на Висшия експертен съвет гласува против новия общ устройствен план на община Царево. Той предвижда още по-сериозно застрояване на Южното Черноморие. (чуйте още по темата в звуковия файл)ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовната и телесната храна

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за духовната и телесната храна и за буквата на Закона, която може да унищожи стремежа ни към Христос и да ни отдалечи от Него. Ще го сторим и с помощта на личността на св. пророк Илия, чиято памет Църквата чества на 20 юли.

публикувано на 22.07.18 в 08:25
Ива Дойчинова и Георги Лозанов в студиото на програма „Христо Ботев“

Ще донесе ли повече прозрачност в медиите новият медиен закон

„Промените в медийното законодателство на Пеевски не могат да навредят. Те са като буря в чаша вода. Трябва да се опише като конфликт на интереси връзката между медии и политика. Това трябва да включи и партийните телевизии.“

публикувано на 20.07.18 в 13:10

За свободата като оазис на 111 000 кв. км

Последните събития и то не само в политическите висини доказват, че родината е оазисът на свободата. Всяко друго мнение е българофобия. От най-високо място най-високите институции се замерват с цифри, изчисления и тридневни срокове. Част от лексиката в много други, не оазисни държави би довела до съдебно дирене. Но тук е свобода. Вицепремиер нарече..

публикувано на 20.07.18 в 12:25
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25
Читалището в село Езерец

Събота сутрин в село Езерец

Малкото село Езерец се намира в община Шабла, област Добрич и е на пътя от Варна за Дуранкулак. Само на 2 километра и половина от селото е морето – с красив бряг и красиво вълнение. В Езерец вече има хотели, ресторанти и къщи за гости, но основното което може да получат гостите на селото е спокойствието. Езерецкият плаж все още е незасегнат от..

публикувано на 20.07.18 в 08:55