Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За голямата пречка, наречена природен парк „Странджа“

БНР Новини
Мързевски дол край село Кондолово, резервата "Силкосия"
Снимка: Wikipedia

В Странджа се намира първият природен резерват у нас – „Силкосия“. Създаден през 1933 година. Тогава указът е бил царски.
Шестдесет и две години по-късно на територията планината се обособява природен парк. Заповедта е на Министерския съвет. С всичките произтичащи от това ограничения при добив на дървесина, пътно, жилищно, ваканционно строителство и т.н. Оттогава допреди четири години директор там беше Стефан Златаров. Той успя да събори незаконни летни вили и цял крайморски комплекс до Варвара, да защити дюни по южното Черноморие и да намали безразборното сечене на малкото останали ценни дървесни видове, както се казва по книгите. Основно тукашният дъб. Уволниха го.
Преди единадесет месеца инж. Златаров спечели нов конкурс на Изпълнителната агенция по горите и отново стана директор на природен парк „Странджа”. По негови сигнали прокуратурата се зае с незаконното изсичане в защитения район. Наред с това дирекцията на парка е единствената държавна институция, която на заседание на Висшия експертен съвет гласува против новия общ устройствен план на община Царево. Той предвижда още по-сериозно застрояване на Южното Черноморие. (чуйте още по темата в звуковия файл)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08