Джарбо (ex-Swans) и Father Murphy с концерт в Първо студио на БНР

Джарбо и Father Murphy
Снимка: личен архив

Голямото събитие на фестивала за нова и авангардна музика „Аларма Пънк Джаз” за месец април е следващия вторник, 24.04, в звуковия храм Студио 1 на БНР с начален час 20 ч. И реакцията на публиката не закъсня още с обявяването на събитието преди няколко седмици: „Мечта,… изпълнена на правилното място”. А главното действащо лице ще бъде Джарбо Ла Сал Деверо, легендарната вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г.

Джарбо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и началото на ХХI век – от времената в Swans през 80-те и 90-те (с едно кратко продължение през 2012 г. в като гост в албума The Seer) до съвместните ѝ проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик (Justin K. Broadrick), Хелън Мъни (Helen Money) и т.н. оттогава, та до ден днешен, извеждайки изкуството на колаборацията на едно съвсем ново ниво. В музиката ѝ гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти отдавна са стигнали до етапа, на който пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че да говорим за жанрове е меко казано несъстоятелно.
Джарбо и Father Murphy в Лондон. Снимка: Magda Wreszcz
По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на миналата есен издаде късометражния албум Jarboe & Father Murphy и с които пътува и на това пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото „звукът на католическото чувство за вина”.
Father Murphy. Снимка: Carlotta Del GiudiceМеждувременно, точно четири дни преди концерта в София, ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото, oзаглавен Rising. A Requiem For Father Murphy. Дали този финал на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, времето ще покаже (нали и Борис Ковач навремето беше казал – „ако изгубим това чувство, че всеки концерт може да ни е последен, то цялото ни изкуство е изчезнало…). Световната преса обаче е категорична за албума:

„Аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни най-потискащите видения на Кормак МакКарти” – The Guardian
„Като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика“ – San Francisco Weekly

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, чието единствено участие в събитие на „Аларма“ досега беше през далечната 2014 г. (като откриващ артист за канадския авангардист Ейдън Бейкър). Тук можете да чуете класическия му вече албум Harmony, Bliss, Rust, преиздаден преди няколко седмици от Amek.

Билети вече има онлайн в системата на EpayGo на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио отварят на 24 април, вторник, от 20 ч. Началото е в 20.30 с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат на сцената точно в 21.15 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Радой Ралин и Кирил Калев

Време (bis)

Песни, текстове и песенни стихове за времето и безкрайността има безчет. Ще се пишат и занапред, защото надеждата остава будна... След време Ние срещаме се всеки ден почти и двама отминаваме се неми. Това ли бяха нашите мечти? Това ли бяха чувствата големи? Нали решихме нашата любов да бъде нещо малко по-различно? Животът ли излезе по-суров, или пък..

публикувано на 18.08.18 в 09:15
Катлин Батл

70 години от рождението на оперната звезда Катлин Батл

Катлин Деана Батл е родена на 13 август 1948 година в Портсмут, щата Охайо. Тя е най-малкото от седем деца. Катлин учи в гимназията в родния си град, където неин учител по музика и ментор е Чарлс Фил Варни. В интервю за списание Тайм от 1985 година Варни си спомня, че за пръв път чува осемгодишната Катлин да пее, описвайки я като „дребно, крехко същество,..

публикувано на 18.08.18 в 09:00

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Банско опера фест“

Седмица след като завърши джазфестивалът в Банско, градският площад ще бъде готов да посрещне класическата музика. Тази година оперният фестивал ще се проведе за девети път. С най-новата си премиерна постановка на мюзикъла „Зоро“ по музика на „Джипси Кингс“ ще гостува Варненската опера. В спектакъла ще участват Нейчо Петров, София Рухова-Лулчева,..

публикувано на 17.08.18 в 10:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05