Джарбо (ex-Swans) и Father Murphy с концерт в Първо студио на БНР

Джарбо и Father Murphy
Снимка: личен архив

Голямото събитие на фестивала за нова и авангардна музика „Аларма Пънк Джаз” за месец април е следващия вторник, 24.04, в звуковия храм Студио 1 на БНР с начален час 20 ч. И реакцията на публиката не закъсня още с обявяването на събитието преди няколко седмици: „Мечта,… изпълнена на правилното място”. А главното действащо лице ще бъде Джарбо Ла Сал Деверо, легендарната вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г.

Джарбо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и началото на ХХI век – от времената в Swans през 80-те и 90-те (с едно кратко продължение през 2012 г. в като гост в албума The Seer) до съвместните ѝ проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик (Justin K. Broadrick), Хелън Мъни (Helen Money) и т.н. оттогава, та до ден днешен, извеждайки изкуството на колаборацията на едно съвсем ново ниво. В музиката ѝ гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти отдавна са стигнали до етапа, на който пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че да говорим за жанрове е меко казано несъстоятелно.
Джарбо и Father Murphy в Лондон. Снимка: Magda Wreszcz
По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на миналата есен издаде късометражния албум Jarboe & Father Murphy и с които пътува и на това пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото „звукът на католическото чувство за вина”.
Father Murphy. Снимка: Carlotta Del GiudiceМеждувременно, точно четири дни преди концерта в София, ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото, oзаглавен Rising. A Requiem For Father Murphy. Дали този финал на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, времето ще покаже (нали и Борис Ковач навремето беше казал – „ако изгубим това чувство, че всеки концерт може да ни е последен, то цялото ни изкуство е изчезнало…). Световната преса обаче е категорична за албума:

„Аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни най-потискащите видения на Кормак МакКарти” – The Guardian
„Като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика“ – San Francisco Weekly

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, чието единствено участие в събитие на „Аларма“ досега беше през далечната 2014 г. (като откриващ артист за канадския авангардист Ейдън Бейкър). Тук можете да чуете класическия му вече албум Harmony, Bliss, Rust, преиздаден преди няколко седмици от Amek.

Билети вече има онлайн в системата на EpayGo на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио отварят на 24 април, вторник, от 20 ч. Началото е в 20.30 с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат на сцената точно в 21.15 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“ . Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика- беше първото ми впечатление от новото послание, а нашият колега – композиторът Кристиян Бояджиев обобщи и даде най-точното описание:..

публикувано на 22.10.18 в 16:49

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест картини от Арно Бабаджанян. Тези творби, разделени във времето от почти 20 години, са уникален..

публикувано на 22.10.18 в 10:15
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25