Джарбо (ex-Swans) и Father Murphy с концерт в Първо студио на БНР

Джарбо и Father Murphy
Снимка: личен архив

Голямото събитие на фестивала за нова и авангардна музика „Аларма Пънк Джаз” за месец април е следващия вторник, 24.04, в звуковия храм Студио 1 на БНР с начален час 20 ч. И реакцията на публиката не закъсня още с обявяването на събитието преди няколко седмици: „Мечта,… изпълнена на правилното място”. А главното действащо лице ще бъде Джарбо Ла Сал Деверо, легендарната вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г.

Джарбо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и началото на ХХI век – от времената в Swans през 80-те и 90-те (с едно кратко продължение през 2012 г. в като гост в албума The Seer) до съвместните ѝ проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик (Justin K. Broadrick), Хелън Мъни (Helen Money) и т.н. оттогава, та до ден днешен, извеждайки изкуството на колаборацията на едно съвсем ново ниво. В музиката ѝ гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти отдавна са стигнали до етапа, на който пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че да говорим за жанрове е меко казано несъстоятелно.
Джарбо и Father Murphy в Лондон. Снимка: Magda Wreszcz
По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на миналата есен издаде късометражния албум Jarboe & Father Murphy и с които пътува и на това пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото „звукът на католическото чувство за вина”.
Father Murphy. Снимка: Carlotta Del GiudiceМеждувременно, точно четири дни преди концерта в София, ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото, oзаглавен Rising. A Requiem For Father Murphy. Дали този финал на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, времето ще покаже (нали и Борис Ковач навремето беше казал – „ако изгубим това чувство, че всеки концерт може да ни е последен, то цялото ни изкуство е изчезнало…). Световната преса обаче е категорична за албума:

„Аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни най-потискащите видения на Кормак МакКарти” – The Guardian
„Като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика“ – San Francisco Weekly

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, чието единствено участие в събитие на „Аларма“ досега беше през далечната 2014 г. (като откриващ артист за канадския авангардист Ейдън Бейкър). Тук можете да чуете класическия му вече албум Harmony, Bliss, Rust, преиздаден преди няколко седмици от Amek.

Билети вече има онлайн в системата на EpayGo на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио отварят на 24 април, вторник, от 20 ч. Началото е в 20.30 с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат на сцената точно в 21.15 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от филма

Канзас сити

Предлагам на Вашето внимание музика от продукцията „Канзас сити“ – филм на големия американски режисьор Робърт Олтман (Robert Altman). Творбата на Олтман ни отвежда в годините около Голямата депресия, Сухия режим – времето, в което (колкото и странно да изглежда) джазът достига непознати дотогава нива на професионализъм, техника, разнообразие и..

публикувано на 20.06.18 в 09:25

Андреас Алеман

Попаднаха ми негови записи. Доставиха ми удоволствие не само тембърът на гласа му, но и начинът, по който пее. Непринуден, естествен и достъпен. Точно тези качества притежава Андреас Алеман – шведски музикант, изпълняващ своите песни в стиловете соул, фънк и ритъм енд блус. Не бих го нарекла „от прохождащите“ музиканти. Вече е..

публикувано на 20.06.18 в 09:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – "Опера в летния театър", Варна 2018

От 20 юни до 23 август ще се проведе девето издание на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна 13 различни оперни, оперетни, балетни и мюзикълни вечери. Премиерите са общо седем – три опери, два мюзикъла, балет и оперета.  Партньори в това издание ще бъдат националната опера на Сърбия и държавната опера в Истанбул. С тях правят „Пепеляшка“ на..

публикувано на 19.06.18 в 10:09

С духа на Русе

Русенският фестивален оркестър в поредица от няколко години е не само местен акцент в богатата винаги на събития програма на Международния музикален фестивал (ММД) в Русе, но и внася своята наистина несравнима атмосфера на ентусиазъм, радост и удоволствие от музицирането. А оркестърът в някакъв смисъл е международен, ако се смятат държавите и..

публикувано на 18.06.18 в 16:05

Достоен завършек на учебната година обещава доцент Етиен Леви

На 18 юни предстои дипломен спектакъл на студентите от департамент „Моден дизайн и облекло” към Нов български университет. Шоуто е сътворено заедно с департамент „Музика, поп, рок и джаз пеене” на НБУ, където преподава доцент Етиен Леви – научи „Артефир”. Заедно с колегите си доц. Лени Тодорова, Дора Момекова, Яна Дворецка и Таня Георгиева, обичаният..

публикувано на 17.06.18 в 12:35