Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Музикалната вечер на програма „Христо Ботев” – документални записи от Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, 2018 г.

петък, 27 април от 19.20 часа

Снимка: архив

Много от концертите на фестивала „Мартенски музикални дни” излъчихме директно по програма „Христо Ботев”, но и много ценни музикални събития останаха „неекспонирани” в ефира. В предаването представяме:
• Примариусът на струнен квартет „Фрош” Негина Стоянова за сътрудничеството на формацията с големия български творец Васил Казанджиев. Премиера в ефира – Седмият квартет на композитора. И още музика от концерта на квартет „Фрош” в Русе: две танга от Астор Пиацола из цикъла Five tango sensations, които изпълняват заедно с Красимир Щерев (акордеон).
• Дебют на „Мартенски музикални дни” на дуото Зефира Вълова (барокова цигулка) и Явор Генов (архилютня). От програмата им „Сонати Alla Romana. Забравени майстори на Вечния град” избрахме Соната № 10 от Джовани Стефано Карбонели и Шакона от Карло Амброджо Лонати.
• Мария Дуканова, директор на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе за уникалния проект Русенски фестивален оркестър. Под диригентството на Емил Табаков оркестърът, съставен от възпитаници на училището, разпръснати у нас и по света, музицира за четвърти път на фестивала – тази година с две програми. Своите емоции от участието в проекта споделят някои от музикантите. Ще чуете бисови пиеси от първия концерт (на 29 март) и Симфонична картина „Порги и Бес” от Джордж Гершуин с аранжимент на Роберт Ръсел Бенет (от втория концерт на 1 април). В изпълнението на сюитата на американския композитор към Русенския фестивален оркестър се включват Саксофонен квартет Signum и мултинационалния младежки ансамбъл на Татяна Колева Youth percussion pool.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25