Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна концертна премиера на новите песни на Dirtmusic на „Аларма Пънк Джаз“

БНР Новини
Dirtmusic: Мурат Ертел от „Баба Зула“, Крис Екман и Хюго Рейс
Снимка: Яка Бабник

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР в сътрудничество с най-утвърдения български фестивал за електронна музика „Артмосферик“ представят за първи път заедно на сцена… Хюго Рейс (Fatalists, The Trie Spirit, ex-Bad Seeds) – китари, глас, Мурат Ертел от „Баба Зула“ – саз, глас, Крис Екман (The Walkabouts, Glitterbeat Records) – китари, глас, Юмит Адакале – перкусии и Милан Цимф – барабани. Формацията е супергрупата Dirtmusic на Екман и Рейс, мястото, откъдето започва първото европейско турне на квинтета в този му състав, е голямата зала на клуб *Mixtape 5*, а историческата дата е 17 май (с начален час 20.00 ч.).

Dirtmusic направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014), в които участваха африкански артисти като Бен Забо, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре, туарегите Tamikrest и Фадимата Уалет Умар (от Tartit) и пр...

Следващото им пътешествие обаче е към Анадола – с новия им албум Bu Bir Ruya, в който участват добре познатият на българската публика Мурат от „Баба Зула“, Брена МакКримън (също от „Музиката на Истанбул“ на Фатих Акин), Гайе Су Акьол и изобретателят на струнно-ударната гръмотевична машинария (инструмента „яйбахар“) Гьоркем Шен...

Албумът Bu Bir Ruya, който Dirtmusic издадоха (с марката на уърлд мюзик лейбълa Glitterbeat Records, настоящи издатели и на „Баба Зула“) през януари 2018 г. носи красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението, политическия коментар върху състоянието на света, които познаваме от зрелия им период. Както албумите Troubles и Lion City са записвани в Мали в първите години на салафитския терор, така записите на Bu Bir Ruya започват броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016 г. Факт, който направо си трепти в 7-те песни, докато ги съпреживяваме.

Концертът се организира съвместно от „Аларма Пънк Джаз“ на БНР и с подкрепата на Surbahar Live Band & Cinnamint - Artmospheric Festival & Organisation, които ще излязат на сцената съответно преди и след Dirtmusic. С този концерт „Аларма“ отбелязва 10 години на сцената и 5 години сценично сътрудничество с фестивала „Артмисферик“.

Графикът за 17 май по часове е следният:
• 20.00 – отваряне на вратите
• 21.00 – Surbahar Live Band на сцената
• 22.00 – DIRTMUSIC на сцената
• 00.00 – Cinnamint на сцената

Билети онлайн в системата нa EpayGо и на касите на EasyPay в цялата страна – 15 лв. до края на април, 17 лв. до 17 май (деня на концерта) и 20 лв. на входа на клуба в деня на концерт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15