Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна концертна премиера на новите песни на Dirtmusic на „Аларма Пънк Джаз“

БНР Новини
Dirtmusic: Мурат Ертел от „Баба Зула“, Крис Екман и Хюго Рейс
Снимка: Яка Бабник

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР в сътрудничество с най-утвърдения български фестивал за електронна музика „Артмосферик“ представят за първи път заедно на сцена… Хюго Рейс (Fatalists, The Trie Spirit, ex-Bad Seeds) – китари, глас, Мурат Ертел от „Баба Зула“ – саз, глас, Крис Екман (The Walkabouts, Glitterbeat Records) – китари, глас, Юмит Адакале – перкусии и Милан Цимф – барабани. Формацията е супергрупата Dirtmusic на Екман и Рейс, мястото, откъдето започва първото европейско турне на квинтета в този му състав, е голямата зала на клуб *Mixtape 5*, а историческата дата е 17 май (с начален час 20.00 ч.).

Dirtmusic направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014), в които участваха африкански артисти като Бен Забо, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре, туарегите Tamikrest и Фадимата Уалет Умар (от Tartit) и пр...

Следващото им пътешествие обаче е към Анадола – с новия им албум Bu Bir Ruya, в който участват добре познатият на българската публика Мурат от „Баба Зула“, Брена МакКримън (също от „Музиката на Истанбул“ на Фатих Акин), Гайе Су Акьол и изобретателят на струнно-ударната гръмотевична машинария (инструмента „яйбахар“) Гьоркем Шен...

Албумът Bu Bir Ruya, който Dirtmusic издадоха (с марката на уърлд мюзик лейбълa Glitterbeat Records, настоящи издатели и на „Баба Зула“) през януари 2018 г. носи красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението, политическия коментар върху състоянието на света, които познаваме от зрелия им период. Както албумите Troubles и Lion City са записвани в Мали в първите години на салафитския терор, така записите на Bu Bir Ruya започват броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016 г. Факт, който направо си трепти в 7-те песни, докато ги съпреживяваме.

Концертът се организира съвместно от „Аларма Пънк Джаз“ на БНР и с подкрепата на Surbahar Live Band & Cinnamint - Artmospheric Festival & Organisation, които ще излязат на сцената съответно преди и след Dirtmusic. С този концерт „Аларма“ отбелязва 10 години на сцената и 5 години сценично сътрудничество с фестивала „Артмисферик“.

Графикът за 17 май по часове е следният:
• 20.00 – отваряне на вратите
• 21.00 – Surbahar Live Band на сцената
• 22.00 – DIRTMUSIC на сцената
• 00.00 – Cinnamint на сцената

Билети онлайн в системата нa EpayGо и на касите на EasyPay в цялата страна – 15 лв. до края на април, 17 лв. до 17 май (деня на концерта) и 20 лв. на входа на клуба в деня на концерт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30