Досиетата и влиянието им върху общественото мислене

Проф. Михаил Неделчев, Митко Новков и проф. Миглена Николчина (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Темата за досиетата непрекъснато стои в полезрението на общественото внимание. Вярно, на приливи и отливи, но като перманентно присъствие, от което обществото – колкото и да се прави, че сякаш не го засяга, всъщност е непрестанно облъчвано. Проблемът в това облъчване е, че то по-скоро разяжда социалното здраве, отколкото да го пречиства. В известен смисъл това е като натрапчив вирус, който няма-няма и възбуди шарката. Само че – поне доколкото е известно от изказванията на специалисти, експерти, историци, интелектуалци, общественици, политици и политолози, психолози и социолози – идеята е не темата да отравя обществената кръв, а да я оздрави. Тъкмо тази е причината предаването „Премълчаната история” да сложи в центъра си в поредица от три предавания през месец май – 2, 16 и 30, посветени на бившата Държавна сигурност: да се погледне към досиетата не през куриозния и някак обиден факт, че този бил сътрудник, че друг бил сътрудник, а да се види как тя въздейства днес върху нашите мисли, чувства, постъпки, действия. Намерението е да се погледне отвъд конкретния известен – обявяването на една или друга значима обществена фигура за сътрудник на бившата Държавна сигурност, и да се разкрие доколко това влияе върху нейния авторитет, върху мястото ѝ в съзнанието на публиката. Разкриването на досието „Сабина” – Юлия Кръстева като информатор на службите, дава добър повод за подобно виждане, тъй като в един момент се оказва, че имената, които биват съобщавани, сякаш прикриват с големината на своя престиж хората, осъществявали натиска, за да се съгласят последните да сътрудничат. Недостатъците на закона обаче правят така, че всички тези хора минават под един знаменател, не се отчита доколко са „топили” свои приятели и познати, или по-скоро са симулирали дейност от немай къде. Не са малко казусите, които осветяват тези пропуски и тъкмо в тези пукнатини ще бъдат съсредоточени посветените на темата предавания. Във второто поред издание на „Премълчаната история” с тема досиетата на Държавна сигурност наши гости ще бъдат двама професори – проф. Миглена Николчина от СУ „Св. Климент Охридски”, която отколе настоява за диференциран подход към темата за досиетата, и проф. Михаил Неделчев, който настоява за същото, но от по-различен обществено-личностен ракурс.Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ

Скритите тайни на Черно море

Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден 2018 година. Всъщност, на практика програмата обхваща 2 дни – 31 май и 1 юни. Всяка година Европейският морски ден се организира в различен град на Стария континент. Събитията имат както делови характер, предназначен за специализираната аудитория, така и прояви за широката публика. По време на делова..

публикувано на 25.05.18 в 17:35

За да ни има и нас

Темата за природата е необятна като самата природа, ето защо ще я продължим в още не едно предаване. Този път – с журналиста Иван Васев, който има пресни наблюдения за състоянието на горите, за коритата на реките на България и за всевъзможните поразии, сторени от нас в земята, която уж е наш бащин дом. А дали вече не сме съборили този дом - и за това ще..

публикувано на 25.05.18 в 16:40

Патрисия Каас

Една от най-популярните френски певици е Патрисия Каас. В репертоара си, който тя продължава да обогатява, присъства предимно поп, джаз музика и шансон. Но през последните години французойката се обърна и към рок звученето. Всъщност тя има предостатъчно опит, за да си позволи да експериментира и в други стилове, при това много успешно. Няколко пъти идва..

публикувано на 25.05.18 в 08:50
През 2018 г. Университетската библиотека в Алма Матер чества своята 130-годишнина

Възхвала на книжовното слово

От „Кириакодромион, сиреч Неделник” на Софроний Врачански от 1806 г. през сбирката от атласи на Меркатор и математиката на Архимед на гръцки и латински до пътеписа на Соломон Швайгер от 1608 г., записал за първи път нотирана българска народна песен: какви уникални богатства е съхранила и дигитализирала Университетската библиотека в Алма Матер,..

публикувано на 24.05.18 в 17:05
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00