Досиетата и влиянието им върху общественото мислене

Проф. Михаил Неделчев, Митко Новков и проф. Миглена Николчина (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Темата за досиетата непрекъснато стои в полезрението на общественото внимание. Вярно, на приливи и отливи, но като перманентно присъствие, от което обществото – колкото и да се прави, че сякаш не го засяга, всъщност е непрестанно облъчвано. Проблемът в това облъчване е, че то по-скоро разяжда социалното здраве, отколкото да го пречиства. В известен смисъл това е като натрапчив вирус, който няма-няма и възбуди шарката. Само че – поне доколкото е известно от изказванията на специалисти, експерти, историци, интелектуалци, общественици, политици и политолози, психолози и социолози – идеята е не темата да отравя обществената кръв, а да я оздрави. Тъкмо тази е причината предаването „Премълчаната история” да сложи в центъра си в поредица от три предавания през месец май – 2, 16 и 30, посветени на бившата Държавна сигурност: да се погледне към досиетата не през куриозния и някак обиден факт, че този бил сътрудник, че друг бил сътрудник, а да се види как тя въздейства днес върху нашите мисли, чувства, постъпки, действия. Намерението е да се погледне отвъд конкретния известен – обявяването на една или друга значима обществена фигура за сътрудник на бившата Държавна сигурност, и да се разкрие доколко това влияе върху нейния авторитет, върху мястото ѝ в съзнанието на публиката. Разкриването на досието „Сабина” – Юлия Кръстева като информатор на службите, дава добър повод за подобно виждане, тъй като в един момент се оказва, че имената, които биват съобщавани, сякаш прикриват с големината на своя престиж хората, осъществявали натиска, за да се съгласят последните да сътрудничат. Недостатъците на закона обаче правят така, че всички тези хора минават под един знаменател, не се отчита доколко са „топили” свои приятели и познати, или по-скоро са симулирали дейност от немай къде. Не са малко казусите, които осветяват тези пропуски и тъкмо в тези пукнатини ще бъдат съсредоточени посветените на темата предавания. Във второто поред издание на „Премълчаната история” с тема досиетата на Държавна сигурност наши гости ще бъдат двама професори – проф. Миглена Николчина от СУ „Св. Климент Охридски”, която отколе настоява за диференциран подход към темата за досиетата, и проф. Михаил Неделчев, който настоява за същото, но от по-различен обществено-личностен ракурс.Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Златимир  Коларов

С проф. Златимир Коларов по пътя на бялата лястовица

Проф. Златимир Коларов е ревматолог. Завършва медицина в София с отличен успех и златна значка. Автор е на стотици научни публикации, сред които монографии, учебници, ръководства и справочници по медицина и ревматология, научно-популярни книги и брошури за пациенти. Уважаван учен и лекар, той участва в редица медицински форуми, пътува често в страната и..

публикувано на 17.08.18 в 17:35

Едно е да го мислиш, друго е да го направиш, но и да го разкажеш...

Ловът е най-разнообразен, различни могат да бъдат и трофеите от него. Кои от тях най-много радват човека, за това ще разпитваме тази седмица професор Любомир Халачев – човек на киното, писател, сладкодумен ловец и тазгодишен победител в конкурса за кратък разказ „Дивото”, организиран от Националната ловна организация.

публикувано на 17.08.18 в 16:50

Гимнастика за сивите клетчици с „Криминалистите“

Любителите на криминалния жанр и заплетените случаи от всекидневието на следователите могат да си доставят удоволствието да проследят историята във втората книга от поредицата на доц. Людмил Георгиев – опитен криминалист и преподавател. Описаните престъпления са по истински случаи, имената на разследващите са реални, променени са само имената на..

публикувано на 17.08.18 в 15:53
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

обновено на 15.08.18 в 17:02

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05