"Балканвавилонци" – академик Луан Старова превърна и думите в герои на романа си

Акад. Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.
Снимка: БТА

В голямата зала на БАН беше представен романът „Балканвавилонци“ от македонския писател с албански произход, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата, дипломат, дългогодишен преподавател по френска литература в университета в Скопие и автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика академик – Луан СнимкаСтарова. Своите размисли за книгата на македонския си колега сподели големият български писател академик Антон Дончев. В тържествената вечер взеха участие също председателите на македонската и българската Академии на науките академик Таке Фити и академик Юлиан Ревалски.

Балканската сага на Луан Старова включва 15 романа, преведени на повече от 20 езика. „Балканвавилонци“ е книгата, която надхвърля границите на белетристиката, науката и родовите спомени. Тя изследва човешките отношения, чувствата, културата и преди всичко съдбата на балканския човек. Големите специалисти по западноевропейски езици никога няма да имат удоволствието и предизвикателството на това уникално имане, което времето, историята, империите и социалните катаклизми са оставили във всеки от иначе различните балкански езици – общите думи. Онези думи, чрез които „лесно би могъл да се разбереш с комшиите и без да знаеш граматиката им“ – както отбеляза академик Антон Дончев. Дали думите, пристигнали на Балканския полуостров през вековете от персийския, арабския, турския ни разделят или сплотяват, е въпрос на друг диалог и на друго усилие – почти донкихотовско за двамата главни герои на „Балканвавилонци“, решили, че без чуждите думи децата на децата им ще могат да живеят в мир, хармония, а „бурето с барут“ ще се превърне в един по-добър свят. Но колко са ни чужди чуждите думи „в кръвоносната система на езика“? Между реалността и фантазията, между наследената библиотека и фамилната памет се развива действието в „Балканвавилонци“ в търсене на онзи ключ, който самият Старова споменава: „Трудно се намира ключ за отваряне на бравите на залостените балкански граници!”.

Това е четвъртата книга от Балканската сага на академик Луан Старова, на която може да се наслади и българската аудитория.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05
Дьорд Арато, г-жа Дьорди Димитров, Дьорд Сонди, Дарина Маринова, Тошо Дончев в студиото на „Артефир“ (отляво надясно).

70 години от създаването на Унгарския културен институт в София

Унгарският културен институт в София отбелязва 70-годишнината от създаването си. Събитията в Унгарския институт винаги са били част от културния афиш на българската столица. От 19 до 22 октомври в България гостуват - Дьорд Арато, Дьорд Сонди и Тошо Дончев - директори на УКИ през различни години между 1994 и 2014 година. С откриване на изложба и..

обновено на 19.10.18 в 17:23
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”

Антарктика – поглед от другата страна на света

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на..

публикувано на 19.10.18 в 17:10

Емануела Шкодрева взе награда за най-добра актриса на театралния фестивал в Зайчар

От 14 до 22 октомври в Зайчар – родния град на една от най-големите сръбски театрални и кинозвезди Зоран Радмилович за 27 път се организира театрален фестивал на неговото име. Програмата на фестивала е основно балканска, но събитието ще бъде закрито на 22 октомври от фолклорна група от Китай. Извън трупите от бившите югорепублики в програмата на..

публикувано на 19.10.18 в 14:40