"Балканвавилонци" – академик Луан Старова превърна и думите в герои на романа си

Акад. Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.
Снимка: БТА

В голямата зала на БАН беше представен романът „Балканвавилонци“ от македонския писател с албански произход, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата, дипломат, дългогодишен преподавател по френска литература в университета в Скопие и автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика академик – Луан СнимкаСтарова. Своите размисли за книгата на македонския си колега сподели големият български писател академик Антон Дончев. В тържествената вечер взеха участие също председателите на македонската и българската Академии на науките академик Таке Фити и академик Юлиан Ревалски.

Балканската сага на Луан Старова включва 15 романа, преведени на повече от 20 езика. „Балканвавилонци“ е книгата, която надхвърля границите на белетристиката, науката и родовите спомени. Тя изследва човешките отношения, чувствата, културата и преди всичко съдбата на балканския човек. Големите специалисти по западноевропейски езици никога няма да имат удоволствието и предизвикателството на това уникално имане, което времето, историята, империите и социалните катаклизми са оставили във всеки от иначе различните балкански езици – общите думи. Онези думи, чрез които „лесно би могъл да се разбереш с комшиите и без да знаеш граматиката им“ – както отбеляза академик Антон Дончев. Дали думите, пристигнали на Балканския полуостров през вековете от персийския, арабския, турския ни разделят или сплотяват, е въпрос на друг диалог и на друго усилие – почти донкихотовско за двамата главни герои на „Балканвавилонци“, решили, че без чуждите думи децата на децата им ще могат да живеят в мир, хармония, а „бурето с барут“ ще се превърне в един по-добър свят. Но колко са ни чужди чуждите думи „в кръвоносната система на езика“? Между реалността и фантазията, между наследената библиотека и фамилната памет се развива действието в „Балканвавилонци“ в търсене на онзи ключ, който самият Старова споменава: „Трудно се намира ключ за отваряне на бравите на залостените балкански граници!”.

Това е четвъртата книга от Балканската сага на академик Луан Старова, на която може да се наслади и българската аудитория.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05

Зрителите ще погледнат през очите на актьорите по време на шестата „Нощ на театрите“ на 17 ноември 2018 година

Класиката и новите технологии ще се гледат „очи в очи“ по време на най-масовото гледане на театър в последните години. Наред с легендарната машина, която върти всеки квадратен метър от сцената на Народния театър, ще застане чатботът на Владимир Карамазов – Владроб Кънекто, който ще бъде основен дигитален информатор за програмата. За пръв..

публикувано на 13.08.18 в 12:06
Ива Дойчинова и Кремена Димитрова в студиото на

За удоволствието, страстта и любовта в новата книга на Исабел Алиенде

„Удоволствието, любовта, страстта, са основните движещи сили в творчеството на Исабел Алиенде. Улавя се много силен автобиографичен елемент в книгата „Отвъд зимата“, последната творба на авторката. И то не само в главната героиня, но и в темата за съдбата на латиноамериканските емигранти“, сподели Кремена Димитрова от издателство „Колибри“ в студиото на..

публикувано на 08.08.18 в 13:19

"Морски бриз" отвъд очевидното

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като акварели. През септември я очакваме лично да посети България. Рената Вале е родена във Форталеза,..

публикувано на 03.08.18 в 08:35