"Балканвавилонци" – академик Луан Старова превърна и думите в герои на романа си

Акад. Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.
Снимка: БТА

В голямата зала на БАН беше представен романът „Балканвавилонци“ от македонския писател с албански произход, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата, дипломат, дългогодишен преподавател по френска литература в университета в Скопие и автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика академик – Луан СнимкаСтарова. Своите размисли за книгата на македонския си колега сподели големият български писател академик Антон Дончев. В тържествената вечер взеха участие също председателите на македонската и българската Академии на науките академик Таке Фити и академик Юлиан Ревалски.

Балканската сага на Луан Старова включва 15 романа, преведени на повече от 20 езика. „Балканвавилонци“ е книгата, която надхвърля границите на белетристиката, науката и родовите спомени. Тя изследва човешките отношения, чувствата, културата и преди всичко съдбата на балканския човек. Големите специалисти по западноевропейски езици никога няма да имат удоволствието и предизвикателството на това уникално имане, което времето, историята, империите и социалните катаклизми са оставили във всеки от иначе различните балкански езици – общите думи. Онези думи, чрез които „лесно би могъл да се разбереш с комшиите и без да знаеш граматиката им“ – както отбеляза академик Антон Дончев. Дали думите, пристигнали на Балканския полуостров през вековете от персийския, арабския, турския ни разделят или сплотяват, е въпрос на друг диалог и на друго усилие – почти донкихотовско за двамата главни герои на „Балканвавилонци“, решили, че без чуждите думи децата на децата им ще могат да живеят в мир, хармония, а „бурето с барут“ ще се превърне в един по-добър свят. Но колко са ни чужди чуждите думи „в кръвоносната система на езика“? Между реалността и фантазията, между наследената библиотека и фамилната памет се развива действието в „Балканвавилонци“ в търсене на онзи ключ, който самият Старова споменава: „Трудно се намира ключ за отваряне на бравите на залостените балкански граници!”.

Това е четвъртата книга от Балканската сага на академик Луан Старова, на която може да се наслади и българската аудитория.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 1920-те години. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции на времето. През..

публикувано на 26.05.18 в 15:20
Композиторът Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
Част от екипа на филма: Албена Михайлова (сценарий и режисура), Нина Алтъпармакова (монтаж) и Албена Ковачева (копродуцент) по време на срещата с публиката в Чешкия център в София

„Дистанция“: документален филм за българската 68-а

Художничката Албена Михайлова ще представи документалния си филм „Дистанция“ на 25 май по време на 15-ото издание на фестивала на спомените „Козе мляко“ в Бела Речка . Филмът разказва личната история на нейното семейство, преживяло събитията от Пражката пролет през 1968 година. Тя снима майка си в продължение на осем години и се опитва да разбере..

публикувано на 25.05.18 в 13:35
Част от корицата на сборника с разкази

Нов сборник с разкази от Ангел Г. Ангелов

„Внезапно сбогуване“ е новият сборник с разкази на писателя Ангел Г. Ангелов. Сборникът включва разкази за живота, самотата и равносметката. Читателят се сблъсква с тези вечни теми още в първия от десетте разказа в книгата – „Изгубени в снега“, в който авторът ни среща с болезненото отчуждение между хората. Сборникът обаче носи името на разказ,..

публикувано на 25.05.18 в 12:35

Следкарнавална гюрултия

Историята на Карнавала в Габрово започва още от XVIII век. Дори тогава за него се говори като за вече утвърдило се събитие с лакомства, люлки и маскарад. Днес Карнавалът на хумора не само е запазил веселия си дух, но се е превърнал и в най-чакания празник в града. Тази година габровци не изневериха на себе си и отново бяха подготвили пиперливи шеги за..

публикувано на 25.05.18 в 12:20