Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството е знак за успех

Щастливата и успешна връзка между двама предполага сила и компромиси, докато смъртта ги раздели

БНР Новини
Отдясно наляво: Андрей Ганев, водещата Мария Мира Христова и Даниел Троев в студиото
Снимка: Грациела Ингелска

В Международния ден на семейството попитахме: има ли криза в съвременния семеен модел, каква е най-честата причина за разпада на едно семейство днес и до каква степен хроничният стрес унищожава взаимоотношенията между съпрузи, партньори и поколения под един покрив и с обща кръв; как се преминава заедно през трудностите?
Коментарите оставихме на психолозите Даниел Троев и Андрей Ганев, които погледнаха към съществените различия в настройките и психиката на мъжете и жените в семейството, към причините за създаването на едно семейство и платформата, която го крепи, както и към терапиите, които могат да помогнат да съхраним семейството си. Такава е инициативата на Института за ОИДА терапия, който предлага 21-дневен процес за справяне с трудности като стрес, тревожни и депресивни състояния. В рамките на три седмици се прилагат практики, представени в интерактивен наръчник.
Международният ден на семейството е обявен през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. С този ден се цели привличане на общественото внимание към семейството, което днес е напълно възможно да бъде и щастливо съчетание от минимум двама души, които се обичат и подкрепят.



Успешен ли е моделът на приемното семейство днес и кои са децата, които откриват своя постоянен дом в приемни семейства и как започват нов живот? – отговор на този и други въпроси от Мариана Тасева, ръководител Център по приемна грижа на фондация „За Нашите деца“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05