Семейството е знак за успех

Щастливата и успешна връзка между двама предполага сила и компромиси, докато смъртта ги раздели
Отляво надясно: Андрей Ганев, водещата Мария Мира Христова и Даниел Троев в студиото
Снимка: Грациела Ингелска

В Международния ден на семейството попитахме: има ли криза в съвременния семеен модел, каква е най-честата причина за разпада на едно семейство днес и до каква степен хроничният стрес унищожава взаимоотношенията между съпрузи, партньори и поколения под един покрив и с обща кръв; как се преминава заедно през трудностите?
Коментарите оставихме на психолозите Даниел Троев и Андрей Ганев, които погледнаха към съществените различия в настройките и психиката на мъжете и жените в семейството, към причините за създаването на едно семейство и платформата, която го крепи, както и към терапиите, които могат да помогнат да съхраним семейството си. Такава е инициативата на Института за ОИДА терапия, който предлага 21-дневен процес за справяне с трудности като стрес, тревожни и депресивни състояния. В рамките на три седмици се прилагат практики, представени в интерактивен наръчник.
Международният ден на семейството е обявен през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. С този ден се цели привличане на общественото внимание към семейството, което днес е напълно възможно да бъде и щастливо съчетание от минимум двама души, които се обичат и подкрепят.Успешен ли е моделът на приемното семейство днес и кои са децата, които откриват своя постоянен дом в приемни семейства и как започват нов живот? – отговор на този и други въпроси от Мариана Тасева, ръководител Център по приемна грижа на фондация „За Нашите деца“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Бог е с нас

Повод за разговор ни дава новата книга на проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия. Спряхме се на това доколко ние сме с Христос и кое ни пречи да Го изберем. Има разбира се и случаи, в които си мислим, че сме христови, но с..

публикувано на 21.10.18 в 08:05
Димитър Събев (вляво) и Румен Дечев

Брекзит – какво не знаем?

На проведения референдум на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз, което трябва да стане факт през 2019 година. Повечето медии акцентираха върху „безкрайните“ негативни последици, които Обединеното кралство уж ще понесе. Остава открит въпросът, защо тогава Великобритания напуска? Защо британската..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

Изгражда се първият у нас център за компетентност

Тази седмица беше представен проектът за първия в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „Квазар“. Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас и три института на БАН. Идеята на този център, единствен по рода си не само у нас, но и в ЕС, е да..

публикувано на 19.10.18 в 19:05
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи..

публикувано на 19.10.18 в 15:00
Марина Стефанова, Ива Дойчинова и Иванка Шалапатова (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“

Фирмите и тяхната социална отговорност

Успяват ли фирмите със своята корпоративна социална отговорност наистина да достигнат до обществото ... отговорно? – „Искрено се надявам, че вървим в тази посока“, отговори Марина Стефанова, изпълнителен директор  на „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Как се отчитат средствата, които фондация „За нашите деца“ получава от дарители? – „Първо..

публикувано на 19.10.18 в 12:27