Семейството е знак за успех

Щастливата и успешна връзка между двама предполага сила и компромиси, докато смъртта ги раздели
Отляво надясно: Андрей Ганев, водещата Мария Мира Христова и Даниел Троев в студиото
Снимка: Грациела Ингелска

В Международния ден на семейството попитахме: има ли криза в съвременния семеен модел, каква е най-честата причина за разпада на едно семейство днес и до каква степен хроничният стрес унищожава взаимоотношенията между съпрузи, партньори и поколения под един покрив и с обща кръв; как се преминава заедно през трудностите?
Коментарите оставихме на психолозите Даниел Троев и Андрей Ганев, които погледнаха към съществените различия в настройките и психиката на мъжете и жените в семейството, към причините за създаването на едно семейство и платформата, която го крепи, както и към терапиите, които могат да помогнат да съхраним семейството си. Такава е инициативата на Института за ОИДА терапия, който предлага 21-дневен процес за справяне с трудности като стрес, тревожни и депресивни състояния. В рамките на три седмици се прилагат практики, представени в интерактивен наръчник.
Международният ден на семейството е обявен през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. С този ден се цели привличане на общественото внимание към семейството, което днес е напълно възможно да бъде и щастливо съчетание от минимум двама души, които се обичат и подкрепят.Успешен ли е моделът на приемното семейство днес и кои са децата, които откриват своя постоянен дом в приемни семейства и как започват нов живот? – отговор на този и други въпроси от Мариана Тасева, ръководител Център по приемна грижа на фондация „За Нашите деца“.ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът на крепостта Овеч

Събота сутрин в град Провадия

Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр. Смята се, че градът е основан като крепост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена. Византийците го наричали Проват (проход или теснина). Към края на ХІ в. българите налагат..

публикувано на 26.05.18 в 08:30

Преводът на Библията като революционен акт

За въздействието на Свещеното Писание върху развитието на немския и българския език ще разговаряме с пастор д-р Райнхолд Гестрих. Той поддържа немскоговорящата евангелска общност в София и задълбочено изследва ролята на Мартин Лутер в обществото. Разговаряме и с преподавателите в Богословския Факултет към Софийския университет доц. д-р Ивайло Найденов със..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Петдесетница – рожденият ден на Църквата

Заедно с доц. Свилен Тутеков, преподавател в Православния факултет на великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще разговаряме за същността на Църквата.

публикувано на 26.05.18 в 08:10
Проф. Момяна Гунева, Даниела Йорданова, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова

Каква е правната уредба на пробацията в България и как се прилага

Кога е въведена пробацията в България? Кои са пробационните мерки? Какви забрани се налагат за лицето, осъдено на пробация? Как се изпълнява наказанието пробация и колко съдебни акта са изпълнени до края на 2017 година? Има ли електронно наблюдение върху поведението на осъдени на пробация лица? Какви са социално-демографските особености на лицата, осъдени..

публикувано на 25.05.18 в 13:25
Готвят се поредните проекти за промяна в закона за туризма

За контролирания туризъм и светлото му бъдеще

Поредните проекти за промяна в Закона за туризма, внесени от съответното министерство, предвиждат да се създаде специално звено, което да следи за качеството. В момента за това следят поне дузина органи – и здравни, и финансови, и полицейски, и потребителски. Вицепремиер прави кампании. Още една структура, наред с всичко вменено ѝ като..

публикувано на 25.05.18 в 12:25