Как Трън ще се превърне в най-цветния град в България?

Инициативата „Цветен Трън“ цели да включи децата и семействата им в разхубавяването на града
Снимка: Асен Младенов

В предаването „Нашият ден“ се отправяме към град Трън, за да разберем как той ще се превърне в най-цветния град на България. Само преди няколко дни стартира проекта „Цветен Трън“ - съвместна инициатива на сдружение "България за Трънско" и Община Трън. Целта на организаторите е да „запалят“ децата и юношите от СУ „Гео Милев”, които, с помощта на семействата си, да направят града си цветен и привлекателен, както за жителите, така и за гостите. За целта ще бъдат раздадени 200 сандъчета с различни цветя за прозорци и няколко вида храсти за засаждане в дворовете. Единственото условие е растенията да бъдат отглеждани на видимо от улицата място, за да носят радост на всички.
Проектът има съревнователен характер: на 15 юни и на 15 септември външна за града комисия ще определи по трима победители, които ще получат награди. На 15 юни ще бъде награждаването в категория "Най-красива фасада/прозорец", а на 15 септември – за "Най-красив цъфтящ дворен храст".
Повече за инициативата, чуйте от разговора на Мария Мира Христова с Десислава Хормузова, от сдружение „България за Трънско“ и куратор на проекта „Цветен Трън“.ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът на крепостта Овеч

Събота сутрин в град Провадия

Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр. Смята се, че градът е основан като крепост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена. Византийците го наричали Проват (проход или теснина). Към края на ХІ в. българите налагат..

публикувано на 26.05.18 в 08:30

Преводът на Библията като революционен акт

За въздействието на Свещеното Писание върху развитието на немския и българския език ще разговаряме с пастор д-р Райнхолд Гестрих. Той поддържа немскоговорящата евангелска общност в София и задълбочено изследва ролята на Мартин Лутер в обществото. Разговаряме и с преподавателите в Богословския Факултет към Софийския университет доц. д-р Ивайло Найденов със..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Петдесетница – рожденият ден на Църквата

Заедно с доц. Свилен Тутеков, преподавател в Православния факултет на великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще разговаряме за същността на Църквата.

публикувано на 26.05.18 в 08:10
Проф. Момяна Гунева, Даниела Йорданова, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова

Каква е правната уредба на пробацията в България и как се прилага

Кога е въведена пробацията в България? Кои са пробационните мерки? Какви забрани се налагат за лицето, осъдено на пробация? Как се изпълнява наказанието пробация и колко съдебни акта са изпълнени до края на 2017 година? Има ли електронно наблюдение върху поведението на осъдени на пробация лица? Какви са социално-демографските особености на лицата, осъдени..

публикувано на 25.05.18 в 13:25
Готвят се поредните проекти за промяна в закона за туризма

За контролирания туризъм и светлото му бъдеще

Поредните проекти за промяна в Закона за туризма, внесени от съответното министерство, предвиждат да се създаде специално звено, което да следи за качеството. В момента за това следят поне дузина органи – и здравни, и финансови, и полицейски, и потребителски. Вицепремиер прави кампании. Още една структура, наред с всичко вменено ѝ като..

публикувано на 25.05.18 в 12:25