Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Хемпсън в София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всеки меломан би разбрал какво значи това. Огромно беше разочарованието, когато отпадна концертът в края на миналата година, но, както каза Найден Тодоров, реакцията на певеца е била светкавична и бързо са се договорили за новата дата – 16 май. Връзката с певеца прави Павел Балев. Двамата се срещат за гала концерт в Баден Баден. Предварително обявената програма с Лука Пизарони и Томас Хемпсън се променя заради включването в проекта на Анна Нетребко. Това е осмият им концерт. След Баден Баден заедно са в Есен, Мюнхен, следват три оперетни концерта с Томас Хемпсън, Пьотр Бечала и Анете Даш. Запознали са се във Виена, където Павел Балев е дирижирал „Любовен еликсир“ на Доницети, а Томас Хемпсън е пял в „Симоне Боканегра“ на Верди. И двамата смятат, че вече е време освен на концертния подиум да са заедно и в оперен спектакъл. Нямат нищо против това да бъде в София.
На пресконференцията Томас Хемпсън се извини за отложения концерт, заяви че е истински щастлив да бъде в София. Имал е много големи български партньори на сцената. Спомена две имена от последните години – Соня Йончева, с която е пял на сцената на Метрополитън опера в „Травиата“ на Верди. „Соня превзе Ню Йорк с щурм. Толкова красиво момиче с прекрасен глас и чудесен човек“. Изказа и възхищението си от Красимира Стоянова – „О, прекрасна жена, великолепна певица“.
Всичко, което казаха на пресконференция Найден Тодоров, Павел Балев и Томас Хемпсън, може да чуете в звуковите файлове. Преводът е на Юлиян Собаджиев.









Колкото до концерта – една умело подбрана и подредена програма – Моцарт, Гуно, Масне, Верди в първата част и след това Лехар, Портър, Бърнстейн. Софийската филхармония имаше един от най-успешните си концерти през този сезон. Под палката на Павел Балев оркестърът майсторски се пренастройваше за различните пиеси, които изпълни с блясък и вдъхновение. Винаги съм обожавала ролите на Томас Хемпсън. Наистина не са много спектаклите, които съм гледала с него – „Дон Карлос“ и „Атила“, но затова пък записите са много – „Сватбата на Фигаро“, "Така правят всички жени“, „Фауст“, „Кармен“, „Таис“, Иродиада“, „Травиата“. Слушайки го точно така си го представях, какъвто го видях на сцената в София – артистичен, великолепно влизащ в стила на творбата, освободен на сцената – той танцува, той флиртува с публиката и с концертмайстора. И, разбира се, като всеки творец с щедро сърце подари два биса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30