Пътеводител на фестивалния стопаджия 2018 – фестивал на изкуствата „Борис Христов“

Снимка: borischristoff.com

Музикален център „Борис Христов“ навърши 15 години. През 2003 г. е открита ремонтираната къща на големия певец. „На мен ми беше ясно, че тази къща не бива да работи като музей. Да идват хора и гледат вещи, реликви – казва Елена Драгостинова. Тази къща трябваше да работи като жив дом“. Затова още на следващата година започва фестивал на изкуствата – „Изкуствата не могат да живеят поотделно, те трябва да се допълват и да оформят едно събитие цялостно и запомнящо се“.

Първият концерт на първия фестивал е на „Юлангело“, които и до днес са постоянни партньори и приятели на фестивала. Той започва винаги на 18 май – рождената дата на Борис Хистов. Тази година го откри филмът „Върховете не остават скрити“ на Невена Коралова, която е снимала Борис Христов и Асен Найденов точно в същия дом. На 21 юни ще има още един филм „Репетицията. Концертът“. Той ще бъде за подготовката и изпълнението на Вердиевия Реквием в Дания с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов. Три изложби ще могат да се видят в рамките на това издание. Първата е от 19 до 30 юни – „Равноденствие“ на Ивон Кючукова; от 25 юни до 6 юли „Рисувам музика“ на Борис Симеонов, на 14 години, и от 2 до 13 юли „Истинност, доброта, търпение“ на творци от Китай, Канада, Япония. Обичайно всеки фестивал има своите майсторски класове. Тази година той ще бъде на Роберта Матели – пеене и проф. Милена Моллова – клавирен акомпанимент. Ще има и театрална работилница за педагози. Фестивалът продължава до 12 юли.
Основен акцент в програмата и тази година са младите музиканти – певци, пианисти, китаристи.

Освен фестивал и постоянен концертен сезон Елена Драгостинова организира представяния на музикалния център в чужбина. Три пъти са били в Москва, в Санкт Петербург, Астана, Алмати, Берлин, два пъти в Братислава, Банска Бистрица, Париж.
Последното гостуване е било в само преди няколко дни във Вашингтон и Ню Йорк. Представили са изложбата „Рим-Борис Христов“, филма „Сбъдване на мечти“ и концерт с участието на Валентин Пейчинов, Соня Аргиру и Катрин Булке акомпанирани от Иво Калчев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15
Рут Колева

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско. След Juke Joint Royals на..

публикувано на 10.08.18 в 09:10

Концертът на „Джипси Кингс“ е гвоздеят в програмата на Джаз феста в Банско тази вечер

Александрина Симеон е българска певица, която има своя джазгрупа в Германия… Те всички гостуват на Джаз феста тази година в Банско… В интервюто си за колегата Димитрина Кюркчиева, Александрина сподели за впечатленията си от тазгодишния фестивал и наблегна на това, че се чувства българска джазпевица, която пее в Германия. Колегата Кюркчиева разказа и за..

публикувано на 09.08.18 в 12:30