Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световен театър в София” започва на 4 юни

БНР Новини
Снимка: viafest.org

Вече стана традиция по това време, в края на театралния сезон, да очакваме представленията от платформата „Световен театър в София”, която фондация „Виа Фест“ организира съвместно със Столичната община от 2007 година.
12-ото ѝ издание включва шест заглавия от международната сцена – спектакли от Франция, Италия, Чехия, Русия, Великобритания и Германия.
Програмата започва на 4 юни с „Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността, на сцената на театър „Азарян“ в НДК. „Хаканаи“ е оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо от Франция.
На японски „хаканаи“ назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация, уверяват организаторите.

В афиша на „Световен театър в София“ са още спектаклите „Планината Чирчео“ (Италия) в театър „Азарян“ на 8 юни и „Неудачници“ (Чехия) на 11 юни в Младежкия театър „Николай Бинев“.
Основен акцент в тазгодишното издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“. Представлението е копродукция на „Шаушпил Хановер“ и „Дойчес театер“ в Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” е в партньорство с Гьоте-институт в София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народния театър „Иван Вазов”. Представлението разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.
Освен представления на живо, „Световен театър в София“ предлага и две прожекции на спектакли – на 6 юни е сателитната прожекция на живо на представлението „Юлий Цезар“ от репертоара на Националния театър в Лондон, а на 9 юни – „Три сестри“ по Чехов на руския режисьор Тимофей Кулябин, наречен „детето чудо“ на новия руски театър.

Всички спектакли са с превод на български език.
12-ото издание на „Световен театър в София” представи в „Артефир“ театроведът Асен Терзиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30