Битката за името на Македония: ще има ли Армагедон?

Следващите 24 часа и/или няколко поредни дни са критични за Балканите, твърдят анализатори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция осъмна днес в очакване на поредни грандиозни протести в десетки градове против преговорите по спора за името на Македония. Според организаторите целта е да се припомни на правителството, че гръцкият народ е против всякакви отстъпки за името „Македония“, а управляващите трябва да зачитат волята на народа. Днешните протести са продължение на февруарските от 2018 г. в Атина и Солун, когато плакатите крещяха: „Македония е гръцка“.
Как Гърция се готви да протестира анализира в директно включване от Атина журналистът Бойка Атанасова.

Българското правителство одобри българските представители в състава на съвместната Комисия по исторически и образователни въпроси, която ще решава споровете с Македония, още  в края на месец май. Създаването й бе учредено с подписания Договор за добросъседство. Комисията ще работи на паритетен принцип и предстои да заседава през юни т.г. От българска страна са известни ръководителите на Комисията, но в ефира на БНР днес се чу гласът на български граждани от София и други градове в анкетата на Валери Леков, който зададе въпроса: „Какво трябва да бъде името на Македония?“
Финални щрихи в разговора за името на Македония дава балканистът Райна Асенова, която анализира пресъздаденото в ефира, както и осветява ситуацията в Македония чрез представянето на ключови моменти от положителния и отрицателния сценарий, като изненадва и със своето предложение за „Кръстница“ на Балканската ни съседка - чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35