Битката за името на Македония: ще има ли Армагедон?

Следващите 24 часа и/или няколко поредни дни са критични за Балканите, твърдят анализатори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция осъмна днес в очакване на поредни грандиозни протести в десетки градове против преговорите по спора за името на Македония. Според организаторите целта е да се припомни на правителството, че гръцкият народ е против всякакви отстъпки за името „Македония“, а управляващите трябва да зачитат волята на народа. Днешните протести са продължение на февруарските от 2018 г. в Атина и Солун, когато плакатите крещяха: „Македония е гръцка“.
Как Гърция се готви да протестира анализира в директно включване от Атина журналистът Бойка Атанасова.

Българското правителство одобри българските представители в състава на съвместната Комисия по исторически и образователни въпроси, която ще решава споровете с Македония, още  в края на месец май. Създаването й бе учредено с подписания Договор за добросъседство. Комисията ще работи на паритетен принцип и предстои да заседава през юни т.г. От българска страна са известни ръководителите на Комисията, но в ефира на БНР днес се чу гласът на български граждани от София и други градове в анкетата на Валери Леков, който зададе въпроса: „Какво трябва да бъде името на Македония?“
Финални щрихи в разговора за името на Македония дава балканистът Райна Асенова, която анализира пресъздаденото в ефира, както и осветява ситуацията в Македония чрез представянето на ключови моменти от положителния и отрицателния сценарий, като изненадва и със своето предложение за „Кръстница“ на Балканската ни съседка - чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести и майчини сълзи – в очакване на сметката

Протестът на майките на деца с увреждания продължава, а заедно с него – странните реакции, спекулациите в публичното пространство и измиването на ръцете – дори не по Понтий Пилат. Приемането на Закон за личната помощ е само върхът на айсберга и началото на процеса на реформи, счита протестиращата майка и член на работните групи по време на преговори Мая..

публикувано на 25.06.18 в 16:44
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51

За реколтата и протестите около нея

От земеделското министерство обявиха, че близо 90 % от посевите със зърнени култури са в много добро състояние. Жътвата започна. Очаква се реколта над 6 млн. тона. С високо качество. Изкупните цени в момента са над 300 лв. на тон. Фючърсните – 350. В края на годината обичайно още по-високи. Неблагоприятните климатични условия в Русия и Украйна, основните..

публикувано на 25.06.18 в 12:30

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

За тайните на старите майстори

Знаете ли какво означава „мещра“? А знаете ли, че у нас преди време е съществувал таен дюлгерски език, от който днес много малко думи са останали. Като бялчо за сняг, малец за дете, духань за тютюн, нуска за жена и жуф за господар. Този таен език на старите майстори се използвал да се предава важна информация – съдържал професионални термини, с които..

публикувано на 23.06.18 в 09:00