Битката за името на Македония: ще има ли Армагедон?

Следващите 24 часа и/или няколко поредни дни са критични за Балканите, твърдят анализатори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция осъмна днес в очакване на поредни грандиозни протести в десетки градове против преговорите по спора за името на Македония. Според организаторите целта е да се припомни на правителството, че гръцкият народ е против всякакви отстъпки за името „Македония“, а управляващите трябва да зачитат волята на народа. Днешните протести са продължение на февруарските от 2018 г. в Атина и Солун, когато плакатите крещяха: „Македония е гръцка“.
Как Гърция се готви да протестира анализира в директно включване от Атина журналистът Бойка Атанасова.

Българското правителство одобри българските представители в състава на съвместната Комисия по исторически и образователни въпроси, която ще решава споровете с Македония, още  в края на месец май. Създаването й бе учредено с подписания Договор за добросъседство. Комисията ще работи на паритетен принцип и предстои да заседава през юни т.г. От българска страна са известни ръководителите на Комисията, но в ефира на БНР днес се чу гласът на български граждани от София и други градове в анкетата на Валери Леков, който зададе въпроса: „Какво трябва да бъде името на Македония?“
Финални щрихи в разговора за името на Македония дава балканистът Райна Асенова, която анализира пресъздаденото в ефира, както и осветява ситуацията в Македония чрез представянето на ключови моменти от положителния и отрицателния сценарий, като изненадва и със своето предложение за „Кръстница“ на Балканската ни съседка - чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обзор на Стоян Кирчев от БТА и Магдалена Гигова от БНР на най-забавните куриози на 2018 година

Класацията за куриоз на 2018 година на Стоян Кирчев от БТА се оглавява от Антинобела в областта на нутриционистиката – науката за хранене. Това е научната разработка на тема „Защо канибалската диета през неолита е с по-малко калории от съвременния начин на хранене“. Значително по-назад се класира друга научна разработка, този път от областта на..

публикувано на 18.12.18 в 16:15

Направи добро и го покажи на всички!

Нужно ли е една кампания за добри дела да бъде предизвикателство? Отговорът е положителен според организаторите на проект „Доброделие“ в гр. Габрово, които доказват ,че доброто е мисия на младите хора. От помощта за възрастните, почистването на градските пространства и местата на отдих до благотворителните базари и разходките с кауза- всичко това са..

публикувано на 18.12.18 в 15:13
Петър Руевски, Ива Дойчинова и Любомир Бабуров в студиото на

„Рацио“ – науката като приказка или "Няма глупави въпроси" преди Коледа

Третата среща от поредицата „Няма глупави въпроси“ ще се състои днес (18  декември) от 20.00 часа в клуб „Строежа“. По този повод гости в „Нашият ден“ бяха Любомир Бабуров - основният инициатор за създаването на организацията за популяризиране на науката – „Рацио“, и Петър Руевски, инженер и програмист, с интереси в областта на физиката. В „Нашият..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Доброто е като любовта – няма измерение

Понякога нехайно и необмислено, друг път съзнателно и отговорно – всеки е вършил добрини. И тъй като добрината не очаква похвали и декларации и е донякъде нещо лично, затова ще говоря за добрината на другите. Вярвайте ми, доброто се помни много повече, отколкото лошото. От детството си помня, че ме изпратиха да купя яйца. Тичайки на връщане паднах и..

публикувано на 17.12.18 в 16:57
Веселка Стамболиева, Калина Йонидова и Емил Йонидов

Гости в "Моето семейство" Веселка Стамболиева, Емил Йонидов и дъщеря им Калина Йонидова

Веселка Стамболиева и Емил Йонидов са родени на една и съща дата, което става повод да се запознаят, но истински ги сближава любовта към музиката. Веселка Стамболиева е народната певица, нейната дъщеря, Калина Йонидова, също пее, макар и не фолклорни песни. Двете обаче ще ви заразят с любовта си към музиката и фолклорните традиции. Чуйте какво още..

публикувано на 17.12.18 в 15:51