Колко погледа съществуват към книгоиздаването

Снимка: архив

„Началото на книгоиздателската му дейност е белязано от съставянето на малкото календарче „Старопланинче“ в Белград през 1855 г. Там Христо Г. Данов отпечатал поредица книги като „Основа на българската граматика“ от Йоаким Груев и съкратен вариант на „Робинзон Крузо“, а сам превел „Катахезис“.
Задачата му не била лека, не само като дело на разума, а и на тялото. Отдадеността му към българската просветителска дейност често го подлагала на мизерен живот. Понякога се хранел само със сух хляб или пък правел коректурите при едва жумяща лампичка.“
Това пише студентката Владимира Илиева в сборника „Погледи към книгоиздаването“. А този сборник, пък и 20-годишният юбилей от създаването на специалност „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, е повод да поговорим за различните гледни точки към книгоиздаването, които съществуват днес.
Защото темите, които разглеждат студентите  в сборника „Погледи в книгоиздаването“, започват от история на книгоиздаването, минават през мотивацията до самопубликуването, наблюдения на пазара на аудиокнигите и електронните книги, през представяне на буктюбърите…ВИЖТЕ ОЩЕ

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 25.09.18 в 09:22
Изложбата „Кутия с негативи” на Галина Йотова

Изкуство, памет, кръговрат

В Националната галерия/САМСИ до 14 октомври е открита изложбата „Кутия с негативи”. Тя представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художествени акции, изложби и фестивали от втората половина на 1980-те години до началото на 21 век.. И така е съхранила паметта за някои от първите стъпки на съвременното изкуство в България. В галерия..

публикувано на 24.09.18 в 09:10
Сцена от спектакъла

Младият екип на „Кралят елен“ играе в подкрепа на студентски фестивал

Осемте млади актьори от екипа на спектакъла „Кралят елен“ ще играят благотворително тази вечер в театър „Азарян“ - приходите ще бъдат дарени за каузата на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да се подпомогне провеждането на второто му издание през 2019 година в Стара Загора. Фестивалът е създаден миналата година след..

публикувано на 21.09.18 в 14:05
Емил Басат и неговата нова книга

Пътешествие в полската култура

Още от 1984 г. Емил Басат се е заел да представя най-известните български преводачи. Известни са неговите два тома „Преводът – лица и маски“, както и „Чешки триптих“, и „Българо-унгарски двуглас“. Той продължава в годините неуморно да прави тези портрети и интервюта с преводачите, като последният му труд се нарича „За Полша с любов“. Емил Басат ни среща с..

публикувано на 21.09.18 в 09:20
Актьорите Линда Русева,
Елена Кьнева, Тодор Димитров, Мая Бабурска и Кольо Михайлов

Есенни забави в Кабаре "Фата Моргана"

Кабаре „Фата Моргана“, култовото предаване на редакция  „Хумор и сатира“, ще потопи слушателите в хаотичната атмосфера на края на лятото, края на ваканциите и началото на сериозния есенен живот. Шеги и недоразумения, абсурдни ситуации и невероятни сюжети обиграват разнообразни страни на нашето ежедневие, за да го направят истински различно. Историите..

публикувано на 21.09.18 в 09:10