Колко погледа съществуват към книгоиздаването

Снимка: архив

„Началото на книгоиздателската му дейност е белязано от съставянето на малкото календарче „Старопланинче“ в Белград през 1855 г. Там Христо Г. Данов отпечатал поредица книги като „Основа на българската граматика“ от Йоаким Груев и съкратен вариант на „Робинзон Крузо“, а сам превел „Катахезис“.
Задачата му не била лека, не само като дело на разума, а и на тялото. Отдадеността му към българската просветителска дейност често го подлагала на мизерен живот. Понякога се хранел само със сух хляб или пък правел коректурите при едва жумяща лампичка.“
Това пише студентката Владимира Илиева в сборника „Погледи към книгоиздаването“. А този сборник, пък и 20-годишният юбилей от създаването на специалност „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, е повод да поговорим за различните гледни точки към книгоиздаването, които съществуват днес.
Защото темите, които разглеждат студентите  в сборника „Погледи в книгоиздаването“, започват от история на книгоиздаването, минават през мотивацията до самопубликуването, наблюдения на пазара на аудиокнигите и електронните книги, през представяне на буктюбърите…ВИЖТЕ ОЩЕ

Открива се международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка”

12-ото издание на фестивала „Славянска прегръдка” се открива довечера (25 юни) във Варна. Тази година фестът е в края на юни, а не в края на май, тъй като идеята е поетичният форум да предшества Деня на река Дунав (29 юни) – реката, която „прегръща” много славянски брегове и която за българите, има свято историческо значение. Именно от варненския бряг..

публикувано на 25.06.18 в 16:46

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните японски марионетки повече от 7 години. Той е единственият артист, получил името Такеда от своя ментор..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Маргарита Младенова: Очаква ни изключително силен „Малък сезон” в „Сфумато”

В разгара на лятото, когато повечето театри спускат завеса, Театралната работилница „Сфумато“ отново ще бъде домакин на така наречения „Малък сезон“. Тазгодишното му издание започва на 25 юни и ще продължи до 5 юли с многобройни представления, изложби, концерти, дискусии, прожекции, ателиета и четения, за да даде възможност за изява на най-младите творци..

публикувано на 25.06.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Основи на хайку

Владислав Христов за книгата: „Какво ни е нужно да напишем едно добро хайку? Със сигурност са ни необходими талант и познания за спецификата на този поетичен жанр, имащ милиони почитатели от цял свят. И ако първото условие е дар свише, то второто всеки любознателен читател може да овладее. „Основи на хайку” ни дава точно това – познания за хайку, които са..

публикувано на 25.06.18 в 13:15
Алла Георгиева.  „Мамини рокли / Alla Vitta vs. Jan van Eyck”, 2013

Животът е песен... но каква?

Изложбата „Животът е песен” на Алла Георгиева е открита в столичната галерия „Структура” до 28 юли. Названието сякаш подвежда да мислим, че е лека и цветна лятна изложба. И тя наистина е цветна, разнообразна, с живопис, обекти, рисунки, бродерии... Разказва обаче за нещата, за които рядко и трудно говорим – болестта, болката, страданието, загубата на..

публикувано на 25.06.18 в 09:20